Son iki senedir pandemi etkisinde kalan eğitim sistteminin bu sene yeniden yüz yüze yapılması bekleniyor. Eylül ayında başlayacak okullarda eğitimin nasıl olacağı da merak ediliyor. Zir koronavirüs vakalarının artması uzaktan eğitim modelini akıllara getirirken öğrenci ve veliler yüzyüze eğitim olup olmayacağını sorguluyor. Kanal D ve CNN Türk ortak yayınında soruları yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, yüz yüze eğitime ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan açıklamasında, "Tememinimiz yüz yüze eğitime geçmektir" dedi.

YÜZ YÜZE EĞİTİM NE ZAMAN BAŞLAYACK?

Okullarda yüz yüze eğitimin başlaması için hazırlıkların sürdüğünü ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları kaydetti:

"Bir devletin görevi nedir vatandaşının sağlığını korumaktır. Şu anda dünyada bizim sağlık oluşumunda ulaştığımız noktaya benim diyen ülkeler ulaşamamıştır. Salgınla mücadelede en güçlü silahımız aşı. Biz toplumumuzun tamamını aşılanmasını istiyoruz. Tüm dünya Kovid denilen hastalığa odaklanmış, bununla mücadele ediyor. Herkes gibi kendi aşımızı TURKOVAC olarak geliştirme çalışmalarını sürdürüyoruz. Neticeler şu ana kadar gayet güzel. Herhalde müjdeyi yıl dolmadan alacağız. Aşısızlar daha fazla hasta oluyor ve ağır geçiriyor. Tüm vatandaşlarımızı ben Cumhurbaşkanları olarak aşı olmaya davet ediyorum.

Şimdi biliyorsunuz Milli Eğitim Bakanımız değişti. Aynı zamanda aşılarla ilgili çalışmalar yer alıyor. Tememinimiz odur ki yüz yüze eğitime geçebilmek."

SAĞLIK BAKANI KOCA: OKULLAR ZAMANINDA AÇILACAK

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu sonrası açıklamalarda bulundu.
Koca, yüz yüze eğitim ile ilgili 'olmazsa olmazımızdır' diyerek, 'En net ve yüksek sesle ifade etmek isterim ki tüm okullarımız zamanında açılacak. Yüz yüze eğitimden vazgeçmemiz kesinlikle mümkün değildir. Tüm seviyelerde okullarımız yüz yüze eğitim verecek, uygulamalı eğitimler aralıksız olarak devam edecektir. Artık aşı var' dedi.

GEREKEN UYGULANABİLİR KURALLARI BELİRLENDİ

Koca, Bilim Kurulu'nun salgının başından beri önerisinin okulların en son kapatılıp en erken açılması yönünde olduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Koşullar ne olursa olsun, öğrencileri koruyarak uygulamalı ve yüz yüze eğitime devam edeceklerini vurgulayan Koca, "Gerek ilk ve orta öğretimde gerekse yükseköğrenimde öğrencilerimizi ve ailelerini koruyacak tedbirleri alarak, tüm hazırlıklarımızı yaparak eğitime ara vermeden gelecek eğitim öğretim dönemini karşılayacağız. Bu konuda Bilim Kurulumuz eğitimde uyulması gereken uygulanabilir kuralları belirledi. Alınması gereken tedbirlerle ilgili hazırlıklarını tamamladı. Bu çalışmaları Milli Eğitim Bakanlığımızla ve Yükseköğretim Kurulumuzla istişare ederek en kısa sürede sizlerle paylaşacağız. Fiziki koşulları hazır etmek için ilgili kurumlarımız, bakanlıklarımız tam bir koordinasyon halinde çalışacak ve okullarda öğrencilerimizi bekleyeceğiz. Bu süre zarfında çok önemli bir işimiz var. O da aşı olmamış öğretmen ve öğretim üyesi kalmayacak tedbirleri hayata geçirmek. Öğrencilerimizi ve öğretmenlerimizi korumanın birinci adımı, öğretmenleri, öğretim üyelerini ve öğrencilerimizin birlikte yaşadıkları ailelerini aşılamaktır. Aşı programımız bugüne kadar bir teşvik ve tercih konusuydu oysa artık eğitim ve iş hayatının devamı gayesiyle her bir vatandaşımız için tercihe bırakılamayacak bir toplumsal ödevdir. Eğitim ve iş hayatının sekteye uğramaması için aşı olmazsa olmaz kural haline gelmeli, aşı olmayan kişiler ise düzenli olarak PCR test sonuçlarının negatif olduğunu göstermelidir. Özellikle öğrenci velileri ya aşılarını tamamlayacaklar ya da hastalık taşımadıklarını düzenli olarak kontrol ettirmek zorunda olacaklar."

Editör: Haber Merkezi