Adana Emniyet Müdürlüğü döneminde 18 ayda, uyuşturucu tacirleri ile terör örgütlerine karşı sayısız operasyona imza atan Zafer Aktaş İstanbul Emniyet Müdürlüğü görevine getirildi. Evli ve iki çocuk babası olan Zafer Aktaş’ın yaşamına dair ayrıntılar da en çok merak edilen konular arasına girdi…

ZAFER AKTAŞ KİMDİR KAÇ YAŞINDA ASLEN NERELİ?

Zafer Aktaş, 1964 yılında Çanakkale'de dünyaya geldi. 1983'de Polis Koleji'nden mezun olan Zafer Aktaş, Polis Akademisi'ni ise 1987 yılında tamamladı.

Zafer Aktaş akademiden mezun olduktan sonra sırayla Gaziantep, Diyarbakır, İstihbarat Daire Başkanlığı, Ankara, Ordu, Mardin ve Bolu Emniyet Müdürlüklerinde çeşitli birim ve rütbelerde görev yaptıktan sonra 2011 yılında 1. Sınıf Emniyet Müdürlüğü rütbesine terfi ederek Teftiş Kurulu Başkanlığında Polis Başmüfettişi olarak görev yaptı.

21 YIL ÖNCE KRİTİK BİR GÖREVDE YER ALDI

1999 yılında Fetullah Gülen’in emniyet ve devletin diğer kurumları içindeki yapılanması hakkında Emniyet Genel Müdürlüğü bir araştırma başlatmıştı. Bu kapsamda Ankara Emniyet Müdürlüğü’nden bir rapor hazırlaması istendi. Ankara emniyetinde bunun için çekirdek bir kadro oluşturuldu. O kadrodaki isimlerden biri de Zafer Aktaş’tı.  Yaklaşık 1 aylık çalışmanın ardından ‘Fetullah Gülen ve Işık Tarikatı’ başlıklı 46 sayfalık bir rapor hazırlandı. Raporda Aktaş’ın da imzası vardı. 19 Mart’ta tamamlanan ve Devlet Güvenlik Mahkemesi’ne sunulan raporda FETÖ’nün devletin en kritik kurumlarında nasıl örgütlendiği ve nihai hedefinin ne olduğu anlatılıyordu. Raporda Gülen’in yapılanması ‘Dini motifli siyasi hedefli bir terör örgütü’ olarak nitelendiriliyordu. Bu tespit o döneme kadar bu resmi olarak yapılmış ilk ve en net tespitti. Fetullah Gülen bu rapordan iki gün sonra 21 Mart 1999’da ‘tedavi’ gerekçesiyle Amerika’ya gitti. Bir daha da dönmeyerek örgütü oradan yönetmeye başladı.

SON DÖNEMİN EN FAZLA OPERASYON YAPAN İSMİ OLDU

Aralık 2018'den bu yana Adana Emniyet Müdürü olarak görev yapan Aktaş, özellikle kentteki uyuşturucu ile çıkar amaçlı suç örgütleri ve terör örgütleriyle yoğun olarak mücadele etti. Zafer Aktaş, 'torbacı' diye tabir edilen uyuşturucu satıcılarının yakalanması konusunda çok sayıda operasyon yaptı. Kendisinin yönettiği şafak operasyonlarında kentin suç oranı yüksek mahallelerinde uyuşturucu satıcılarını yakalayan Aktaş, buradaki madde bağımlısı gençleri de sosyal faaliyetlere yöneltti. Terör örgütleri tarafından düzenlenecek bombalı saldırıları da yapılan baskın ve operasyonlarla önleyen Aktaş, son dönemde en fazla operasyon ve gözaltı sayısına ulaşan emniyet müdürü oldu.

TOPLUM DESTEKLİ POLİS İLE TEŞKİLATI SEVDİRDİ

Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü ekiplerinin vatandaşla yakın ilişkiler kurmasını sağlayan Zafer Aktaş, görevde kaldığı süre boyunca telefon dolandırıcılığı, ev ve iş yerlerinden hırsızlık, koronavirüs salgını döneminde sosyal mesafe, sahte para, internet üzerinden işlenen suçlar hakkında broşürler hazırlatıp, uyarılarda bulunulmasını sağladı. Aktaş, kentteki okulların birçoğunda seminerler düzenletip, öğrencilerle polisler arasında sıcak ilişkiler kurdurdu.

Editör: Haber Merkezi