AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Türk savunma sanayisinin önde  gelen zırhlı kara aracı üreticilerinden FNSS, sektördeki 30 yıllık tecrübesiyle  ortaya çıkardığı zırhlı araçlarla IDEF'19'da yerini alacak.FNSS'nin sergileyeceği araçlar arasında ilk kez ZAHA da bulunacak.  Şirket, geçen yıl Endonezya'daki Indo Defence Fuarı'nda 1/10 ölçekli maketini  sergilediği aracı, bu kez ön prototipiyle vitrine çıkaracak.

ZAHA, zırhlı amfibi hücum araçlarına 21. yüzyıl teknolojisini  getirecek.

Hem denizde hem karada kullanılacak

Deniz piyadelerinin koruyucusu olacak ZAHA, Deniz Kuvvetleri  Komutanlığının amfibi zırhlı araç ihtiyacını karşılamak için Cumhurbaşkanlığı  Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ile imzalanan sözleşme uyarınca FNSS tarafından  geliştiriliyor.

ZAHA'lar, amfibi harekatta hem birliklerin kıyıya güvenli şekilde  çıkarılmasını sağlıyor hem de karaya çıktıktan sonra zırhlı personel taşıyıcı  olarak görev yapıyor.

Bu araçlar, harekatın amfibi hücum safhasında havuzlu çıkarma  gemilerinden denize iniyor ve yüksek süratle gemi-kıyı intikalini yaparak,  birliklerin koruma altında, en kısa zamanda karaya çıkmasını sağlıyor. ZAHA,  karada ise diğer zırhlı araçlarla yan yana görev icra edebiliyor.

Söz konusu araçların, görev tanımları gereği, çift doğalı araçlar  olarak, hem denizde hem de karada üstün performans göstermeleri gerekiyor.  Dünyada çok az sayıda ülke, bu tür araçları envanterinde bulunduruyor. NATO ve  müttefiklerinde ise bu sınıftaki araçları üreten FNSS dışında tek firma  bulunuyor.

Benzerlerinden üstün olacak

ZAHA'nın, benzerlerine göre, araç içinde taşınacak personel sayısı,  balistik ve mayın koruma seviyesi, karada ve suda sağlanacak performans  kriterleri konularında üstün olması hedefleniyor.

SSB tarafından tedarik faaliyetleri yürütülen ZAHA Projesi kapsamında,  FNSS, 23 personel taşıyıcı, 2 komuta kontrol aracı ve 2 kurtarma aracı olmak  üzere toplam 27 araç teslim edecek.

Editör: Haber Merkezi