Ergenekon soruşturmasını yöneten savcılardan biri olan ve meslekten men edilişinin ardından yurt dışına kaçan Zekeriya Öz’ün yakalandığı iddiaları pek çok kişi tarafından araştırılan bir konu haline geldi. Öz, hakkında çıkarılan yakalama kararının ardından Gürcistan üzerinden Ermenistan’a kaçmıştı. Peki, Zekeriya Öz yakalandı mı? İşte, ayrıntılar…

ZEKERİYA ÖZ YAKALANDI MI?

Son günlerde sık sık Zekeriya Öz’ün yakalandığına dair söylentiler olsa da, konuyla ilgili resmi açıklama gelmedi. An itibariyle Zekeriya Öz’ün yakalandığı haberi gerçek dışı görünüyor ancak resmi makamlardan da bir yalanlama gelmedi.

Başsavcılığın talebini değerlendiren mahkemede, Zekeriya Öz, Celal Kara ve Mehmet Yüzgeç hakkında, “Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak” ve “Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya, görevlerini yapmasına kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs” suçlarından dolayı tutuklanmaları için “yakalama kararı” çıkarılmıştı.

Türkiye bu kararı konuşurken Artvin’den flaş bir haber geldi.  Eski Savcı Celal Kara ve Zekeriya Öz’ün Gürcistan’a geçiş yaptığı ve konu hakkında Gürcü polisine bilgi verildiği öğrenildi.

Konuyla ilgili gelen bir açıklamada ise, “Söz konusu şahısların Gürcistan üzerinden Ermenistan’a çıkış yaptıkları tespit edilmiştir” denildi. Alınan bilgilere göre ise, Öz, Ermenistan’dan sonra Almanya’ya kaçmıştı.

ZEKERİYA ÖZ KİMDİR?

Zekeriya Öz 1968 yılında Bursa'da doğdu.

Üniversiteye kadar eğitimini memleketinde tamamlayan Öz, lisans eğitimi için İstanbul'a taşındı.

Lise mezuniyetinden sonra İstanbul Üniversitesi'nde okumaya başladı ve buranın Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu.

1991 yılında lisans eğitimini tamamlayan Öz, 1997'ye kadar Bursa Barosu'na kayıtlı avukatlık yaptı. 1997 senesinde ise Hakim ve Savcılar Sınavı'nı kazandıktan sonra Bursa Barosu'ndaki kaydını sildirdi ve savcı oldu.

1999 yılında askerlik vazifesi için teslim oldu. Kısa süre askerlik yaptıktan sonra sağlık sorunları nedeniyle sağlık kurulunun karşısına çıktı ve 3 ay süreyle hava değişimi aldı. Bu sürede kilo vermesi istenen Öz, yeterince kilo veremediği için tekrar üç ay süreyle hava değişimi aldı. Yine yeterince kilo veremediği için obezite sorunundan ötürü 'Askerliğe Elverişsizdir' raporu verildi.

2004 yılında İstanbul, Ümraniye'ye atandı ve İstanbul Cumhuriyet Savcısı oldu.

2007 senesinde başlayan Ergenekon Soruşturması'nı yöneten savcılardan birisiydi.

12 Mayıs 2015'te HSYK tarafından yapılan açıklamada Zekeriya Öz'ün meslekten ihraç edildiği belirtildi.

FETÖ'cülerle ilişkisi olduğu belirlenen Zekeriya Öz hakkında tutuklanması için yakalama kararı çıkarıldı. 10.08.2015 tarihinde yakalama kararından saatler önce Zekeriya Öz'ün Sarp sınır kapısından Gürcistan' gittiği ve oradan Ermenistan'a, daha sonra da Almanya'ya geçerek iltica talebinde bulunduğu tespit edildi.

 

 

Editör: Haber Merkezi