Kadir YILDIZ /TÜRKGÜN

HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’la ilgili derhal serbest bırakılması gerektiğine hükmeden AİHM’nin kararına ilişkin “Türkiye’de siyaset yapan bütün muhalefet partilerinin de bu karar üzerinde olumlu değerlendirmeler yapması ve karara destek vermesi gerektiğini düşünüyorum” diyerek ittifak ortaklarından destek istedi. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin (AİHM) terörist Selahattin Demirtaş’ın tahliye edilmesine yönelik verdiği karara zillet ittifakından destek yağdı.

SIRTINI DEMİRTAŞ’A DAYADI

Terörist Demirtaş’ın tutukluluğuna her fırsatta itiraz eden ve tutukluluk sürecinin Demirtaş’ın göğsünde taşıyacağı “şeref madalyası” olduğunu söyleyen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu AİHM kararında da Demirtaş’a sahip çıktı. AİHM’nin kararına uyulması gerektiğini ifade eden CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu yaptığı açıklamada, “Selahattin Demirtaş’la ilgili AİHM karar verdi. Dün yaptığı konuşma, efendim ben o karara uymam. O karara uymayacağız. Kimsin sen yahu... Kimsin” diyerek terörist Demirtaş’ın haklarını savundu. Sırtını terörist Demirtaş’a dayayan CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, AİHM kararını reddeden Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı eleştirdi. Kılıçdaroğlu daha önce yaptığı konuşmalarda birçok kez Selahattin Demirtaş’ın serbest bırakılması gerektiğini dile getirmişti. Mehmetçik’in hakkını savunmayan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, hendek-çukur olaylarında da milletvekillerini bölgeye göndermiş ve teröristlerin tezlerini güçlendirecek bir rapor hazırlatmıştı. 24 Haziran Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde tutuklu bulunan Selahattin Demirtaş’ın serbest bırakılmasını isteyen İP Genel Başkanı Meral Akşener, HDP ile ilişkilerindeki samimiyeti her geçen gün arttırmaya devam ediyor.

Terörist Selahattin Demirtaş’ın kahvaltı davetini geri çevirmeyen Akşener, HDP’nin kapatılması konusunda da tek kelime etmiyor. HDP’yi “Kürt siyasal hareketinin temsilcisi” olarak tanımlayan Akşener bu ifadesi ile de tepki toplamıştı.

İP Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Bahadır Erdem katıldığı bir televizyon programında Selahattin Demirtaş’ın tahliye edilmesi gerektiğini savundu. AİHM kararının uygulanması gerektiğini ifade eden Erdem, “Ahde vefa ilkesinin bir gereği verdiğiniz taahhüdü yerine getirmektir. Hukuk devleti olarak bu karara uymak durumundasınız” dedi. Her fırsatta “masa kuralım” diyen Meral Akşener, ortak anayasa taslağı hazırlama konusunda HDP ile kurduğu masayı genişletti ve terörist Demirtaş’ın haklarının savunulması da masasının bir numaralı gündem maddesi hâline geldi.

SAADETİ HDP’DE BULDULAR

Aynı siyasal zeminden yeşerip CHP ile “yüzde 99 ortak noktalarda” buluşmaya kadar varan değişimin öncüleri Deva, Gelecek ve Saadet Partisi de HDP ve Demirtaş konusunda Kılıçdaroğlu ile aynı düşünceye sahip olduklarını beyan ettiler. Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, AİHM’nin terörist Demirtaş ile ilgili kararına ilişkin, “Avrupa Birliği’nin hukuk konusundaki normlarına uymayı benimsediğimizi ilan ediyorsak ona göre tavır koyacağız. İkisi bir arada yürümüyor. Hem hukuk var diyeceğim hem de tam olarak ispat edilmemiş konularda bazı insanları ibreti alem için cezalandıracağım. Bu doğru olmaz” dedi. Selahattin Demirtaş’ı “Suçu tam olarak tespit edilmemiş” diyerek savundu. Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ise AİHM’nin terörist Demirtaş için hükmettiği tahliye kararını, “Sayın Selahattin Demirtaş olur, başka isimler olur, kim olursa olsun, bir suçlamayla muhatap olmuş kişi hukuki anlamda, yargılanırken istisnai bir durum olmadığı sürece tutuklu bir şekilde yargılanmaması gerektiği kanaatindeyim. Tutuklu yargılanmaya parti olarak esastan karşıyız” sözleriyle savundu. Deva Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ise Selahattin Demirtaş’la ortak noktalarının özgürlükler olduğunu ifade etmiş ve tutukluluğuna karşı çıkmıştı.

HDP’nin kapatılmasına karşılar

Selahattin Demirtaş’ın serbest bırakılması ile ilgili görüş birliğine varan zillet İttifakı, HDP’nin kapatılması konusunda da aynı görüşte buluştu. HDP’nin kapatılmasını “parti kapatmalara karşıyız” sözleriyle savunan zillet ittifakı, HDP’nin terör örgütü PKK ile iç içe geçmiş bir yapı olduğu gerçeğini görmezden geldiler. Bugüne kadar birçok milletvekili ve sözde parti yöneticisi terör örgütü üyesi olmak ya da propagandasını yapmak suçundan tutuklu bulunan ve belediye binalarından bomba yapım düzeneği çıkan bir oluşumu diğer siyasi partilerle aynı kefeye koyarak değerlendiren zillet ittifakı “demokrasi” söyleminin arkasına sığındı.

Mehmetçik’in terör örgütü PKK’ya yönelik operasyonları için “Suriye’de ne işimiz var, “Afrin’e girmeyelim”, “Afrin operasyonuna başından sonuna kadar karşıyız” diyerek karşı çıkan CHP ve İP aynı tavrı HDP’nin kapatılması noktasında da göstermeye devam ettiler. Meral Akşener’in HDP’nin kapatılmasıyla ilgili net bir tavır göstermemesi parti tabanında tepkilere neden olurken, parti içi ayrışmanın bu konu üzerinden daha fazla derinleşeceği ifade ediliyor, milletvekili ve il başkanı düzeyinde istifaların yaşanabileceği belirtiliyor.

Editör: Haber Merkezi