Bu sene Kurban Bayramı 20 Temmuz Salı gününe denk geliyor. Bayram günlerinde olduğu gibi bayram gecesi Müslümanların önemsediği zaman dilimlerinden biri olarak biliniyor. Bu akşam idrak edilecek bayram gecesinde yapılacak dualar ve ibadetler sayesinde Allah'a kulluğunu tazeleyecek olan pek çok kişi Kurban Bayramı gecesi hangi ibadetler yapılır? sorusuna yanıt arıyor.

KURBAN BAYRAMI GECESİ NE ZAMAN?

Kurban Bayramı 20 Temmuz Salı günüdür. Haliyle dinimizde geceler önce geldiği için 19 Temmuz Pazartesiyi 20 Temmuz Salıya bağlayan gece Kurban Bayramı gecesi olacaktır. Yani bayram gecesi 19 Temmuz Pazartesi akşam namazı ile başlayıp 20 Temmuz Salı günü imsak vaktine kadar olan süredir.

BAYRAM GECESİ NAMAZI NASIL KILINIR?

Bayram namazı bayramdan birgün önceki gecedir. Bayram gecesi namazı 19 Temmuz Pazartesiyi 20 Temmuz Salıya bağlayan gece kılınır.

Peygamber Efendimiz (Sallellâhu Aleyhi ve Sellem)in şöyle buyurduğu rivâyet olunmuştur: "Her kim bayram gecesinde iki rekât kılar da, her rekâtta on beş Fâtiha okursa (peşine istediği sûreyi okuyup), bitirdiği zaman on beş Âyete'l-Kürsî, on beş Felak ve on beş de Nâs Sûresi'ni okursa (peşine de on beş kere istiğfâr ederse), Allâh-u Te'âlâ o kişinin ismini cennet ashâbı içinde yazar.

Kendisi için gizli günahları da, âşikâr işlediği günahları da bağışlar, okuduğu her âyete mukabil kendisine bir hac, bir umre (sevâbı) yazar ve bu kişi sanki İsmâ'îl (Aleyhisselâm)ın zürriyetinden (Rasûlüllâh (Sallellâhu Aleyhi ve Sellem)in akrabâlarından) yetmiş köle âzâd etmiş gibi olur, bunu kıldığı gece ile o cumâ arasında ölürse şehîd olarak ölür."

(Kaynak : Ahmed ibnü Ressâm el-Hanbelî, 'Ikdü'd-düreri ve'l-le'âlî fî fezâili'ş-şühûr ve'l-eyyâm ve'l-leyâlî, 2/686; 'Abdülkadir el-Geylânî, el-Ğunye, 2/79)

BAYRAM GECESİ HANGİ İBADETLER YAPILIR?

Bayram gecesi ihyası müstehab olan gecelerdendir, dolayısıyla o gece bu namazla,

Tesbih etmekle,

Kur'an-ı Kerim okumakla,

Zikir ve dua ile ihya edilmelidir.

Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) bayram gecelerini ibadetle ihya edenlerin kalplerinin ölmeyeceğini ve iman nurlarının sönmeyeceğini vaad etmiştir.Bayram gecelerini, Allah-u Te'ala'yı zikretmek, namaz kılmak ve diğer ibadetlerle ihya etmek müstehaptır.

Editör: Haber Merkezi