Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas, Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta ülkenin Başbakanı Mindaugas Sinkevicius'le düzenlediği basın toplantısında, AfD'nin Saksonya-Anhalt eyalet meclisi seçiminden zaferle çıkmasına ilişkin soruyu yanıtladı.

HİBRİT TEHDİTLER AVRUPA'YA YAKLAŞIYOR
Bütün AB ülkelerinin, seçimlerin yaşandığı demokratik ülkeler olduğunu ifade eden Kallas, Rusya'nın sorumlu tutulduğu Leipzig'deki saldırılara ve çeşitli sabotaj eylemlerine tanık olduklarını, hibrit saldırı tehditlerinin giderek Avrupa'ya daha fazla yaklaştığını ve bunun endişe verici olduğunu söyledi.
"SAVUNMASIZ BİR HALDE UYANMAKTAN ENDİŞE EDİYORUM"
Kallas, "Aynı zamanda, bu tehdide (Rusya'ya atfedilen hibrit saldırılar) adeta gözlerini kapatan ve 'Bu bizi ilgilendirmiyor, dolayısıyla herhangi bir şey yapmamalıyız' diyen kesimler de zemin kazanıyor. Tehditleri caydırmak ve kendimizi savunmak adına yeterince adım atmamış bir halde uyanabileceğimiz bir durumla karşılaşmaktan endişe ediyorum." dedi.
LİTVANYA İÇİN STRATEJİK ORTAKLIK DEĞİŞMEYECEK
Sinkevicius ise aynı soruya cevabında, seçim sonuçlarını "endişe verici" bulduğunu ve seçimin Litvanya-Almanya işbirliğini "kayda değer ölçüde değiştirmeyeceğini" belirterek, Berlin'in Vilnius için "önemli stratejik ortak" olmaya devam edeceğini kaydetti.
AfD, Saksonya-Anhalt'ta dün düzenlenen eyalet meclisi seçimlerini yüzde 43,8 oy alarak kazanmış ancak tek başına hükümeti kurması için gerekli çoğunluğu elde edememişti.