ABD Savunma İstihbarat Teşkilatının raporunda, İran'ın ABD'nin uzay kabiliyetlerine karşı saldırgan eylemlerde bulunduğu ve “yükselmekte olan bir uzay gücü” olarak değerlendirildiği öne sürüldü. Raporda, Tahran yönetiminin GPS sistemlerini etkileyebilecek karıştırma teknolojilerine sahip olduğuna dikkat çekildi.
ABD Savunma Bakanlığına (Pentagon) bağlı Savunma İstihbarat Teşkilatının (DIA) istihbarat raporunda, İran'ın uzay alanındaki kabiliyetlerine ilişkin dikkat çekici değerlendirmelere yer verildi. Axios'un haberine göre raporda, ABD'nin İran'a ait kritik uzay tesislerini bombalamasına rağmen Tahran yönetiminin “yükselmekte olan bir uzay gücü” olarak görüldüğü belirtildi.
İran'ın GPS sistemlerini etkileyebilecek kabiliyetleri bulunuyor
Raporda, İran'ın uzay tabanlı GPS sistemlerinin işlevselliğini zayıflatabilecek çeşitli karasal karıştırma (jamming) sistemlerine sahip olduğu kaydedildi.
Tahran yönetiminin kritik askeri hedefleri daha yüksek isabet oranıyla vurmak için uzay istihbaratından yararlanmasından endişe duyulduğu vurgulanan raporda, ABD'nin İran'a yönelik saldırıları sırasında İran'ın Washington yönetiminin uzay kabiliyetlerine karşı saldırgan eylemlerde bulunduğu da aktarıldı.
İran'ın imkanları ABD, Çin ve Rusya'nın gerisinde
Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi (CSIS) kıdemli araştırmacısı Kari Bingen, Axios'a yaptığı değerlendirmede, İran'ın ABD'nin uzay faaliyetlerini zorlaştırabilecek bazı kabiliyetlere sahip olduğunu belirtti.
Bingen, buna karşın İran'ın uzay alanındaki imkanlarının ABD, Çin ve Rusya ile karşılaştırıldığında oldukça sınırlı kaldığını vurguladı.