Türkgün | Dünya | Aliyev, Hocalı'nın göbeğinden meydan okudu: Artık Azerbaycan 1992’nin Azerbaycan’ı değildir

Aliyev, Hocalı'nın göbeğinden meydan okudu: Artık Azerbaycan 1992’nin Azerbaycan’ı değildir

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Hocalı’da inşa edilen Hocalı Soykırımı Anıtı’nın açılışında yaptığı konuşmada, “Hocalı soykırımı 20’nci yüzyılın en kanlı suçlarından biriydi ve halkımız buna maruz kalmıştı. 30 yıl boyunca adaletsizlikle karşılaşan halkımız kimliğini, onurunu ve inancını korudu” dedi. Aliyev, 613 kişinin anısına çelenk bırakarak saygı duruşunda bulundu.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Hocalı’da inşa edilen Hocalı Soykırımı Anıtı’nın açılışında yaptığı konuşmada, “Hocalı soykırımı 20’nci yüzyılın en kanlı suçlarından biriydi ve halkımız buna maruz kalmıştı. 30 yıl boyunca adaletsizlikle karşılaşan halkımız kimliğini, onurunu ve inancını korudu” dedi. Aliyev, 613 kişinin anısına çelenk bırakarak saygı duruşunda bulundu.

KAYNAK: İHA

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, eşi Mehriban Aliyeva ve aile üyeleriyle birlikte Hocalı şehrinde inşa edilen Hocalı Soykırımı Anıtı’nın resmi açılış törenine katıldı.

Aliyev, hayatını kaybeden 613 kişinin anısına anıt önüne çelenk bıraktı, saygı duruşunda bulundu, anıtı gezerek anı defterini imzaladı. Ardından Hocalı bölgesi topluluğunun temsilcileriyle bir araya geldi.

“Haklı Davamızı Dünya Birliğine Sunmak İçin Çalıştık”

Hocalı’nın Azerbaycan halkı için en büyük facia olduğunu belirten Aliyev, dünya kamuoyuna gerçekleri anlatmak için devlet ve sivil toplum kuruluşlarının aktif şekilde çalıştığını ifade etti.

Aliyev, "Bu faciayı dünya kamuoyuna ulaştırmak, haklı davamızı dünya birliğine sunmak için hem Azerbaycan devleti hem de sivil toplum kuruluşları, sivil toplum örgütleri ve pek çok kurum aktif şekilde çalışmıştır. Burada özellikle Haydar Aliyev Vakfı’nın faaliyetlerini belirtmek isterim. Vakıf kurulduktan hemen sonra Hocalı’ya Adalet isimli geniş kapsamlı hareketine başladı. Bu girişimi Vakfın Başkan Yardımcısı Leyla Aliyeva yürütüyordu. Son 20 yıl boyunca onun girişimiyle dünyanın birçok ülkesinde pek çok etkinlik, sunum, sempozyum ve konferans düzenlenmiş, birçok kitap, broşür ve kitapçık yayımlanmıştır. Çünkü Ermenistan devleti, dünya Ermeniliği ve dünya Ermeniliğinin, Ermenistan devletinin arkasında duran devletler bu kanlı faciayı örtbas etmeye çalışıyordu. Hatta Ermeni propagandacıları Azerbaycan’ı bu faciada suçlamaya çalışıyordu. Eğer biz kendi haklı sesimizi yükseltmeseydik bugün belki de dünyada Hocalı soykırımıyla ilgili gerçeğe uygun bilgi olmayacaktı. İşte bizim ısrarlı çabalarımız sonucunda artık yaklaşık 20 ülke Hocalı soykırımını resmen soykırım olarak tanımıştır ve bu süreç devam etmektedir" dedi.

“Adaleti Biz Kendimiz Sağladık”

Aliyev, Hocalı’ya Adalet hareketinin etkisine değinerek uluslararası kuruluşların kayıtsız kaldığını söyledi.

"Hocalı soykırımını gerçekleştiren, Azerbaycan halkının kanına bulaşmış haydutlar mahkeme önünde hesap vermek zorunda kaldılar" diyen Aliyev, Vatan Savaşı ve sonrasındaki süreçte savaş suçlularının bir kısmının etkisiz hale getirildiğini, bir kısmının ise yakalanarak mahkemeye çıkarıldığını belirtti.

Aliyev, "Adaleti biz kendimiz sağladık, halkımız tek yumruk gibi birleşerek hem 2020’de hem 2023’te büyük kahramanlık göstermiştir. Adaleti silahlı kuvvetlerimizin profesyonelliği, fedakarlığı ve cesareti sayesinde kendimiz sağladık" ifadelerini kullandı.

“Hocalı Soykırımını Asla Unutmamalıyız”

Anıt kompleksinin açılışını adaletin zaferi olarak nitelendiren Aliyev, "Biz Hocalı soykırımını asla unutmamalıyız. Ermenistan devletinin vahşetini asla unutmamalıyız. Kendi tarihimizi asla unutmamalıyız, uyanık olmalıyız, her zaman güçlü olmalıyız, düşman her zaman bizden korkmalıdır, bugün korktuğu gibi" dedi.

Aliyev ayrıca, "Artık Azerbaycan 1992’nin Azerbaycan’ı değildir. Bugün devletimiz güçlü bir devlettir, kendini savunabilecek bir devlettir" ifadelerini kullandı.

Hocalı’da açılan anıtın, facia kurbanlarının hatırasını yaşatmak ve tarihi gerçekleri gelecek nesillere aktarmak amacıyla inşa edildiği bildirildi.

Haydar Aliyev Vakfı tarafından hazırlanan konsept temelinde hayata geçirilen proje dört bölümden oluşuyor. Anıtta sergi salonları, facianın kronolojisini ve Ermenistan-Azerbaycan çatışmasının tarihini yansıtan belgeler ile interaktif materyaller yer alıyor.

Kompleksin avlusunda ise Hocalı’ya Adalet kampanyasının sembolü olan badem ağaçları bulunuyor.

Hocalı Katliamı

26 Şubat 1992’de Dağlık Karabağ’daki Hocalı kasabasında 106’sı kadın, 70’i yaşlı ve 63’ü çocuk olmak üzere toplam 613 Azerbaycan Türkü hayatını kaybetmişti.

Olaylarda 150 kişi kaybolmuş, 487 kişi ağır yaralanmış, bin 275 kişi esir alınmıştı. Yapılan incelemelerde sivillerin yakıldığı, gözlerinin oyulduğu ve başlarının kesildiği belirtilmişti.

Yorumlar
Yorumlar yükleniyor...
Daha fazla yorum yükle...