Ankara'da gerçekleştirilen NATO Zirvesi'nde ABD Başkanı Donald Trump'ın Türkiye'nin F-35 programına dönüşüne yönelik verdiği olumlu mesajlar, Yunanistan ve İsrail'de geniş yankı uyandırdı.
Özellikle Washington-Ankara hattındaki yakınlaşma ve savunma alanındaki olası gelişmeler, iki ülkede dikkatle takip edilirken, peş peşe dikkat çekici değerlendirmeler geldi.
Yunanistan'ın eski Başbakanı Aleksis Çipras ise katıldığı bir konferansta Türkiye'nin savunma sanayii alanındaki ilerleyişi ve ABD ile gelişen ilişkilerini değerlendirdi. F-35 sürecinde yaşanan son gelişmeleri Atina açısından "ulusal bir yenilgi" olarak nitelendiren Çipras, bu tablonun sorumluluğunu Yunanistan hükümetine yükledi.
“F-35'lerle ilgili yaşanan gelişme ulusal bir yenilgi"
Çipras, "Son günlerde F-35'lerle ilgili yaşanan gelişmeyi ben ulusal bir yenilgi olarak nitelendiriyorum. Bu, sorumluluğunu bizzat Yunanistan Başbakanı'nın taşıdığı ulusal bir yenilgidir" dedi.
Yunan basınında da NATO Zirvesi’nin ardından yorumlar devam ediyor. Ta Nea gazetesi, “İki müttefikin yakınlaştığını, Türkiye'nin Avrupa güvenlik mimarisine girdiğini ve Orta Doğu'da rol üstlenmek istediğini” yazdı; “Atina için sorun işte burada başlıyor” yorumunu yaptı.
“Türkiye’den tokat yedik”
İsrail'in önde gelen gazetelerinden Maariv ise, NATO Zirvesi'nin ardından yayımladığı kapsamlı analizde Türkiye'nin bölgesel ve uluslararası alanda artan etkisini mercek altına aldı.
Gazete, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump'ın zirve kapsamındaki temaslarının Tel Aviv'de yakından takip edildiğini belirtti; yaşanan diplomatik tabloyu "Türkiye'den tokat yedik" sözleriyle değerlendirdi.