Türkgün | Dünya | Gerilim yeniden tırmanıyor! Japon Başbakan Takaiçi’ye Tayvan çıkışı: Sözlerini geri çek

Gerilim yeniden tırmanıyor! Japon Başbakan Takaiçi’ye Tayvan çıkışı: Sözlerini geri çek

Çin, Japonya Başbakanı Takaiçi Sanae’nin Tayvan’a yönelik gerilimi artıran açıklamalarını geri çekmesi çağrısını yineledi. Pekin, sözlerin iki ülke ilişkilerinin siyasi temelini zedelediğini savunurken, Takaiçi geri adım atmaktan kaçınıyor.

Çin, Japonya Başbakanı Takaiçi Sanae’nin Tayvan’a yönelik gerilimi artıran açıklamalarını geri çekmesi çağrısını yineledi. Pekin, sözlerin iki ülke ilişkilerinin siyasi temelini zedelediğini savunurken, Takaiçi geri adım atmaktan kaçınıyor.

KAYNAK: AA

Çin, Japonya Başbakanı Takaiçi Sanae'nin Tayvan'a ilişkin, iki ülke arasında gerilime yol açan sözlerini geri alması çağrısını yineledi.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, Pekin'de düzenlenen olağan basın toplantısında, Takaiçi'nin açıklamalarının, Japonya'nın Tayvan Boğazı'na silahlı müdahale ihtimalini ima ettiği, bu tutumun Çin-Japon ilişkilerinin siyasi temelini aşındırdığı ve Çin halkının öfkesi ile kınamasına yol açtığını belirtti.

Japonya'nın, Çin ile yapıcı ve istikrarlı ilişkileri sürdürmek istiyorsa iki ülke arasındaki ilişkileri kuran siyasi belgelerin ruhuna uyması ve buradaki taahhütlerini tutması gerektiğine işaret eden Sözcü Mao, "Japonya, önce bu hatalı beyanları geri çekmeli ve Çin'e karşı taahhütlerini yerine getirmek üzere pratik adımlar atmalı." dedi.

Japon Başbakan Takaiçi ise Güney Afrika'da düzenlenecek G20 Zirvesi için Johannesburg'a hareketi öncesinde gazetecilere yaptığı açıklamada, Çin ile yapıcı ve istikrarlı ilişkiler kurmayı istediklerini, Japon hükümetinin Tayvan konusundaki tutumunun değişmediğini ifade etti.

Tayvan'a ilişkin sözlerini geri alıp almayacağı sorusuna doğrudan yanıt vermekten kaçınan Takaiçi, hükümetin "Japonya'nın varlığını tehdit eden durum" konusundaki değerlendirmelerinin tutarlı olduğunu, böyle bir durumda somut ve özgül koşullara bağlı tüm verilerin kapsamlı şekilde ele alınacağını vurguladı.

Takaiçi, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile 31 Ekim'de Güney Kore'deki Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) Zirvesi'nde yaptıkları görüşmede, iki ülke arasında stratejik ve karşılıklı faydaya dayalı işbirliğinin kapsamlı ilerletilmesi, yapıcı ve istikrarlı ilişkiler kurulması konusunda mutabık kaldıklarını hatırlatarak, bu pozisyonda bir değişikliğin olmadığını kaydetti.

Takaiçi'nin Tayvan'a ilişkin sözleri

Japonya Başbakanı Takaiçi Sanae'nin 7 Kasım'da Japon Parlamentosu Diet'teki oturumda, Tayvan Boğazı'na yönelik müdahaleyi "ülkesinin varlığını tehdit eden durum" olarak göreceğine ve askeri güç kullanabileceğine ilişkin sözleri, bölgeyi topraklarının parçası gören Çin'in tepkisine yol açmıştı.

Takaiçi'nin sözleriyle ilk kez bir Japon Başbakanı, Tayvan'ın işgali halinde Japonya'nın askeri şekilde dahil olacağına ilişkin açık beyanda bulunarak ülkenin bu konuda benimsediği "stratejik belirsizlik" politikasından farklı tavır sergilemişti.

Japon Başbakan, tepkiler üzerine Tayvan'a ilişkin sözlerinin varsayımsal olduğunu, gelecekte bu tür yorumlardan kaçınacağını belirtmiş ancak sözlerini geri almayı reddetmişti.

Çin'in tepkisi

Pekin yönetimi, Japonya'nın Pekin Büyükelçisi Kenji Kanasugi'yi, konuyla ilgili Çin Dışişleri Bakanlığına çağırarak protesto notası vermişti.

Çin Dışişleri Bakanlığı, Japonya'da güvenlik koşullarının uygun olmadığı gerekçesiyle seyahat uyarısı, Çin Eğitim Bakanlığı da eğitim uyarısı yayımlamıştı.

Çin, Fukuşima'daki radyoaktif atık suyun okyanusa boşaltılmaya başlanmasının ardından Japonya'dan ithal deniz ürünlerine getirdiği yasağı da yeniden uygulamaya koymuştu.

Çin, Japonya ve Güney Kore arasındaki üçlü işbirliği kapsamında, 24 Kasım'da Çin'in Makau Özel İdari Bölgesi'nde yapılacak Kültür Bakanları Toplantısı da iptal edilmişti.

Pekin yönetimi, hafta sonu Güney Afrika'daki G20 Zirvesi'ne katılacak Çin Başbakanı Li Çiang'ın zirvede, Japon mevkidaşı Takaiçi ile görüşmeyeceğini bildirmişti.

Yorumlar
Yorumlar yükleniyor...
Daha fazla yorum yükle...