Güney Kore’de eski Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol hakkında yürütülen ayaklanma davasında yeni bir gelişme yaşandı. “Ayaklanmaya liderlik etmekten” suçlu bulunarak müebbet hapse mahkûm edilen Yoon için özel yetkili savcılar, temyiz duruşmasında idam cezası istedi. Savcılık ekibi, ülkede idam cezasının uzun süredir infaz edilmiyor olmasının bu cezanın verilmesine engel oluşturmaması gerektiğini belirtti.
Savcılık Yoon için idam cezası istedi
Yonhap’ın haberine göre Yoon Suk Yeol’un müebbet hapis cezasına itirazı üzerine görülen temyiz duruşmasında, özel yetkili soruşturma savcısı Cho Ehun-suk’un ekibi eski Devlet Başkanı hakkında idam cezası talebinde bulundu.
Savcılık ekibinden bir üye, idam cezası verilmesi konusunda tereddüt edilmemesi gerektiğini savunarak, “İdam cezası verilmesi konusunda tereddüt etmek için hiçbir neden yok. İdam cezasına karşı öne sürülebilecek en güçlü argüman, olası bir hatalı hüküm ihtimalidir. Ancak bu davada böyle bir ihtimale yer yok.” ifadelerini kullandı.
Yoon’un anayasaya bağlı kalacağına dair yemin etmesine rağmen askerleri sahaya sürdüğünü belirten savcılık temsilcisi, “Bu, anayasal düzeni yerle bir eden ve ülkeyi 40 yıl geriye götürmeye çalışan, affedilemez bir suçtur.” dedi.
Müebbet hapis cezası yetersiz bulundu
Özel savcılık ekibi, alt mahkemenin verdiği müebbet hapis cezasının suçun ağırlığı karşısında çok hafif kaldığını ileri sürdü.
Savcılık, Güney Kore’de idam cezasının fiilen uygulanmamasının bu cezanın verilmesine engel sayılmaması gerektiğini de belirtti.
Habere göre Uluslararası Af Örgütü, Aralık 1997’den bu yana ülkede hiçbir idam cezası infaz edilmediği için Güney Kore’yi “fiilen idam cezasını kaldırmış” ülkeler arasında değerlendiriyor.

Güney Kore ceza hukukuna göre ayaklanmanın elebaşına verilebilecek üç ceza bulunuyor. Bunlar idam cezası, müebbet hapis ve ağır iş yükü olmaksızın müebbet hapis olarak sıralanıyor.
Ocak ayında da idam cezası talep edilmişti
Özel yetkili savcılar, ocak ayında Yoon’u “yargı ve yasama organlarını ele geçirerek iktidarda kalmaya çalışan bir ayaklanmanın elebaşı” olarak nitelendirmiş ve idam cezası talep etmişti.
Yoon, şubat ayında Aralık 2024’teki sıkıyönetim ilanı nedeniyle “ayaklanmaya liderlik etmekten” suçlu bulunmuş ve müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı.
Yoon’un sıkıyönetim ilanı ve azil süreci
Dönemin Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, 3 Aralık 2024’te muhalefetin devlet karşıtı faaliyetlere karıştığı gerekçesiyle sıkıyönetim ilan etti. Ulusal Meclis’in bu kararı kaldırması üzerine Yoon geri adım atmak zorunda kaldı.
Ulusal Meclis’te 14 Aralık 2024’te yapılan oylamada Yoon’un azli istendi ve eski başkan geçici olarak görevden uzaklaştırıldı.
Anayasa Mahkemesi, 4 Nisan 2025’te verdiği kararla Ulusal Meclis’in azil talebini kabul ederek Yoon’un görevden alınmasını onayladı.