İran Silahlı Kuvvetleri bünyesindeki Hatemu’l Enbiya Merkez Karargahı, ABD ve İsrail’i mutabakat ile ateşkes şartlarını ihlal etmekle suçlayarak Hürmüz Boğazı’na ilişkin dikkat çeken bir karar aldığını duyurdu.
İran devlet televizyonunda yayımlanan açıklamada, ABD’nin anlaşma kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirmediği, İsrail’in ise Lübnan’ın güneyindeki saldırılarını sürdürdüğü ve bölgeden çekilmediği öne sürüldü. Bu gerekçelerle Hürmüz Boğazı’nın gemi geçişlerine kapatılacağı bildirildi.
“DEVAM EDERSE daha ileri adımlar planlanacak”
Bunun ABD’nin yükümlülüklerini yerine getirmemesine karşı ilk adım olduğu aktarılan açıklamada, "Saldırganlık devam ederse, düşmanı yükümlülüklerine uymaya zorlamak için daha ileri adımlar planlanacak ve atılacaktır." ifadesine yer verildi.

İran-ABD arasında varılan mutabakat
İran ve ABD, Pakistan aracılığında yapılan müzakere süreci kapsamında 14 Haziran'da savaşın durdurulması ve taraflar arasındaki sorunların görüşmelerle çözülmesini öngören 14 maddelik bir mutabakata vardıklarını duyurmuştu.
İslamabad Mutabakatı adı verilen mutabakat zaptı, 18 Haziran'da İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan ve ABD Başkanı Donald Trump tarafından dijital ortamda imzalanarak yürürlüğe girmişti.
Mutabakat, Lübnan dahil olmak üzere savaşın sona erdirilmesi, Hürmüz Boğazı'nın açılması, ABD'nin İran'a uyguladığı deniz ablukasının kaldırılması gibi maddeleri içeriyor.
Mutabakat zaptının imzalanmasının ardından tarafların, nihai anlaşmaya varılması için İran'ın nükleer programı ve yaptırımların kaldırılması gibi konularda kısa süre içinde 60 günlük müzakere sürecine başlaması bekleniyor.
VANCE: KANIT YOK
ABD Başkan Yardımcısı Vance ise boğazın yeniden kapanması konusunda bir kanıt olmadığını söyledi.