Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
27°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Dünya Kıyiv'de 1944 Kırım Tatar Soykırımı Kurbanları Anıtı'nın temel atma töreni yapıldı

Kıyiv'de 1944 Kırım Tatar Soykırımı Kurbanları Anıtı'nın temel atma töreni yapıldı

Ukrayna’nın başkenti Kıyiv’de, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy ve Kırım Tatar halkının millî lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nun katılımıyla 1944 Kırım Tatar Soykırımı Kurbanları Anıtı'nın temel atma töreni gerçekleştirildi.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Kıyiv'de 1944 Kırım Tatar Soykırımı Kurbanları Anıtı'nın temel atma töreni yapıldı
KAYNAK: QHA

Ukrayna’nın başkenti Kıyiv’deki Barış Parkı’nda, 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı'nın 80. yıl dönümü vesilesiyle sürgün kurbanları anısına yapılacak Kırım Tatar Soykırımı Kurbanları Anıtı'nın temel atma töreni yapıldı.

Törene Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, Ukrayna Savunma Bakanı Rüstem Umerov, Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Özerk Cumhuriyeti Daimi Temsilcisi Tamila Taşeva, Kırım Tatar halkının millî lideri ve Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Türkiye'nin Kıyiv Büyükelçisi Mustafa Levent Bilgen, TİKA Ukrayna Program Koordinatörü Yahya Kemal Tunca, KTMM Üyeleri ve diğer davetliler katıldı.

Kiyiv De 1944 Kirim Tatar Soykir

Törende Kırım Tatar Soykırımı kurbanları ve Rus saldırıları sonucu hayatını kaybeden Ukrayna vatandaşlarını anmak için saygı duruşunda bulundu.

Törende konuşma yapan Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, sürgün sonucu binlerce Kırım Tatarının hayatını kaybettiğini ve daha sonra on yıllar boyunca Kırım Tatarlarının vatanlarından çok uzaklarda yaşamak zorunda kaldığını belirterek, “Kırım Tatarları, ancak o zamanki Moskova yönetiminin zayıflaması ve Ukrayna'nın bağımsızlığının yeniden sağlanmasıyla, soykırım suçu olan Kırım Tatar sürgünü hakkındaki gerçeği açıklama ve Kırım'da normal yaşamı yeniden kurma fırsatına sahip oldu. 2014 yılına kadar Kırım birçok insanımız için gerçekten mutlu bir yuvaydı ve istikrarımızın gücü, silahlarımız, diplomasimiz ve Ukrayna için adaletin gücü, Kırım'ın işgalden kurtuluşunu sağlayacağı zaman kesinlikle yine öyle bir yer olacaktır.” dedi.

Kıyiv’de dikilecek bu anıtının önemine dikkat çeken Kırımoğlu ise, “Bu, devletin Kırım'ın yerli halkına karşı tavrını ortaya koyuyor; Kırım'da ana vatanlarında Kırım Tatarlarının başına gelenler dikkate alındığında bu özellikle önemlidir. Orada, işgalciler, topyekûn Ruslaştırma, herhangi bir muhalefet belirtisine yönelik zulüm, işgalcilerin rejiminden herhangi bir memnuniyetsizlik belirtisi nedeniyle aktivistlerin kaçırılması ve öldürülmesi, zorunlu seferberlik gibi baskı araçları kullanarak yerli halkı kendi evlerini terk etmeye zorlamak için mümkün olan her şeyi yapıyorlar.” şeklinde konuştu.

Gn3 Uggxuaai9Mg 1716060336 727 X

ZELENSKIY: UKRAYNA'DA KIRIM TATAR SOYKIRIM ANITI DİKİLMELİ

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, 2023 yılında 18 Mayıs Kırım Tatar Soykırımı Kurbanları Anma Günü’nde yaptığı konuşmada, Kırım Tatar halkının, soykırım suçunu hatırlatan ve Kırım Tatar halkının iradesini yansıtan bir anıta layık olduğunu belirterek, KTMM üyelerine bu konu üzerinde birlikte çalışarak en iyi seçeneği ortaya koyma çağrısında bulunmuştu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Kadıköy'de metruk binanın çatısı alev alev yandı

Kadıköy'de metruk binanın çatısı alev alev yandı