Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitriy Medvedev, Rusya'nın nükleer silah kullanma ihtimali konusunda dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Rusya'nın güvenliğine yönelik tehdit halinde nükleer silah kullanma hakkına sahip olduğunu savunan Medvedev, Ukrayna ve NATO'yu hedef alan sert ifadeler kullandı.
Medvedev'den nükleer saldırı tehdidi
Rus gazetesi Vedomosti'ye konuşan Medvedev, Rusya'nın nükleer silah kullanımına ilişkin doktrinine dikkat çekti. Nükleer silah kullanımının belirli koşullarda mümkün olduğunu belirten Medvedev, bunun bir “korku hikayesi” değil, gerçek olduğunu söyledi.
Medvedev ayrıca, nükleer olmayan bir devletin nükleer güç desteğiyle Rusya veya Belarus'a yönelik saldırısına karşılık verme hakkına sahip olduklarını savundu.
“Sabrımızın bir sınırı var”
Batılı ülkelerin Ukrayna'ya desteğini de eleştiren Medvedev, Batı'nın dünyayı kasıtlı olarak nükleer kıyametin eşiğine getirdiğini ileri sürdü.
Ukrayna ordusunun 2024'te Rusya'nın Kursk bölgesine girmesini, Zaporijya Nükleer Güç Santrali'ne ve Rus şehirlerine yönelik saldırıları hatırlatan Medvedev, bunların üçüncü dünya savaşını tetikleyebilecek eylemler olduğunu söyledi.
“Geriye sadece gri nükleer kül kalır”
Medvedev, Rusya'nın askeri kapasitesinin Ukrayna ve NATO'nun başlıca hedeflerine nükleer saldırı düzenlemeye imkan verdiğini iddia etti.
Ancak böyle bir adımın yalnızca Rusya, Ukrayna ve NATO için değil, tüm dünya için geri dönüşü olmayan sonuçlar doğuracağını belirten Medvedev, “Sabrımızın bir sınırı var. Buna, diğer tüm araçların sonuç vermemesi durumunda başvurabiliriz. Bugün bunun için birkaç adım kaldı” dedi.