ABD Başkanı Donald Trump, Florida eyaletinde düzenlenen ara seçim mitinginde İran savaşıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. İran’a yönelik saldırılarla ülkenin nükleer ve askeri kapasitesine darbe indirdiklerini öne süren Trump, savaşın sorumluluğunun ABD’ye ait olmadığını savundu. Trump ayrıca savaşın maliyetine, Venezuela’dan elde edildiğini söylediği gelire ve benzin fiyatlarına ilişkin açıklamalar yaptı.
Trump: İran’ın 159 gemilik donanması denizin dibinde
İran’a yönelik saldırıların ülkenin nükleer ve askeri kapasitesini hedef aldığını söyleyen Trump, İran’ın donanma ve hava gücüne ağır darbe indirdiklerini ileri sürdü.
Trump, askeri kayıplara ilişkin şu ifadeleri kullandı:
"159 gemilik güzel bir donanmaları vardı. Şimdi hepsi denizin dibinde. Üst düzey 268 uçakları vardı. İnanabiliyor musunuz, bazıları ABD’dendi. Şimdi neredeler biliyor musunuz? İran’ın dört bir yanındaki pistlere küçük parçalar halinde saçılmış durumdalar"
“İran savaşına harcanan paranın 10 katını Venezuela’dan kazandık”
İran savaşının ABD’ye toplam maliyetinin 25 milyar dolar olduğu yönündeki eleştirilere tepki gösteren Trump, Venezuela’dan bu miktarın yaklaşık 10 katı gelir elde ettiklerini öne sürdü.
İran’ın nükleer silah edinmesini engellemenin kendisi için en önemli konu olduğunu belirten Trump, eski ABD Başkanı Barack Obama döneminde imzalanan İran nükleer anlaşmasını feshettiğini hatırlattı.
Trump, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
"Barack Hüseyin Obama’nın Ortak Kapsamlı Eylem Planı’nı (JCPOA), yani İran nükleer anlaşmasını ben feshettim. O, İran için nükleer silaha giden bir yoldu. Gece Yarısı Çekici Operasyonu (Operation Midnight Hammer) ile İran’ın nükleer zenginleştirme kapasitesini yerle bir ettik. O güzel uçakları hatırlıyor musunuz? Missouri’den uçmuşlardı"
“İran, 1979’dan bu yana Amerika’ya karşı savaş yürütüyor”
İran savaşı konusundaki sorumluluğun ABD’ye ait olmadığını savunan Trump, Tahran yönetiminin 1979’dan bu yana Amerikalılara karşı savaş yürüttüğünü ileri sürdü.
Trump, konuya ilişkin şöyle konuştu:
"Çok önemli bir şeyi hatırlamanızı istiyorum. İran ile savaşı ABD başlatmadı. İran, 1979’dan bu yana binlerce ve binlerce insanı öldürerek Amerika’ya karşı savaş yürütüyor"
İlk başkanlık döneminde İranlı General Kasım Süleymani’nin öldürüldüğünü hatırlatan Trump, Süleymani’yi yol kenarı bombalarının sorumlusu olarak nitelendirdi.
Trump, saldırılarda çok sayıda Amerikalının öldüğünü belirterek şu ifadeleri kullandı:
"Hiç iyi bir adam değildi. Yol kenarı bombalarının babasıydı. Bizim insanlarımızdan pek çoğunu ve başka çok sayıda insanı öldürdü. Ülkenin dört bir yanında kolları, bacakları olmayan askerlerimiz var"
İran’ın eylemlerinin karşılıksız kalmasına izin vermeyeceklerini söyleyen Trump, savaşın 1979’da başladığını savunarak sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bunun olmasına izin veremeyiz. Yani bu, onların yıllar önce, 1979’da başlattığı bir savaş. Orta Doğu’nun kabadayısıydılar ve çok sayıda Amerikalıyı öldürdüler"
“Benzin fiyatları çok yakında hızlı bir şekilde düşecek”
Hürmüz Boğazı’ndan geçen petrol miktarına da değinen Trump, boğazdan geçen petrol miktarının 7 ay öncesine kıyasla daha fazla olduğunu iddia etti.
İran’ın nükleer silaha sahip olmasını engellediklerini öne süren Trump, ABD’de benzin fiyatlarının da düşeceğini belirtti.
Trump, konuya ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı:
"Şu anda Hürmüz Boğazı’ndan 7 ay öncesine göre daha fazla petrol geçiyor"
Benzin fiyatlarının önceki başkanlar Barack Obama ve Joe Biden dönemlerindekinden daha düşük seviyelere gerilediğini savunan Trump, sözlerini şöyle tamamladı:
"Onları durdurduk. Benzin fiyatları Obama ve Biden dönemlerinden çok daha düşük seviyelere geriliyor. Üstelik çok şey başardık. Benzin fiyatları çok yakında hızlı bir şekilde düşecek"