Türkgün | Dünya | Üstel’den Kıbrıs çıkışı: Türkiye’nin tavrı yol göstericimizdir

Üstel’den Kıbrıs çıkışı: Türkiye’nin tavrı yol göstericimizdir

KKTC Başbakanı Ünal Üstel, Kıbrıs’ta adil ve kalıcı çözümün ancak iki egemen devlet temelinde mümkün olduğunu vurgulayarak, federasyon modelinin tamamen gündemden çıktığını söyledi.

KKTC Başbakanı Ünal Üstel, Kıbrıs’ta adil ve kalıcı çözümün ancak iki egemen devlet temelinde mümkün olduğunu vurgulayarak, federasyon modelinin tamamen gündemden çıktığını söyledi.

KAYNAK: AA

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakanı Ünal Üstel, Rum kesiminin Kıbrıs meselesinde tek taraflı bir çözüm modelini dayatmaya çalıştığını belirterek, KKTC’nin duruşunun net, açık ve tartışmasız olduğunu vurguladı. Üstel, bu duruşun ana vatan Türkiye Cumhuriyeti ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kararlılıkla savunduğu çizgiyle birebir örtüştüğünü ifade etti.

KKTC Başbakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre Üstel, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) lideri Nikos Hristodulidis’in son açıklamalarına tepki gösterdi. Hristodulidis’in, çözümün Birleşmiş Milletler kararları çerçevesinde şekillenmesi gerektiği yönündeki ifadelerini değerlendiren Üstel, bu söylemlerin federasyon dışında herhangi bir çözümün kabul edilmeyeceğini açıkça ortaya koyduğunu söyledi.

Üstel, “BM kararlarına atıf çözümün şeklini belirler” ve “A la carte yaklaşamazsınız” ifadelerinin, iki egemen devlete dayalı çözümü baştan reddeden ve Kıbrıs Türk halkına tek taraflı bir model dayatmayı amaçlayan bir anlayışın göstergesi olduğunu dile getirdi. Kıbrıs’ta adil, kalıcı ve gerçekçi bir çözümün ancak iki egemen devlet temelinde mümkün olabileceğini belirten Üstel, bu görüşün geçici ya da taktiksel olmadığının altını çizdi.

KKTC’de federasyon modeli artık yok

Bu duruşun, Kıbrıs Türk halkının tarihsel mücadelesinden doğan meşru bir iradeyi yansıttığını ifade eden Üstel, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuya ilişkin net tavrının KKTC için stratejik bir yol gösterici olduğunu kaydetti. Federasyon temelli çözüm arayışlarının defalarca başarısız olduğunu belirten Üstel, bu modelin artık gündemden tamamen çıktığını vurguladı.

Üstel ayrıca, iki egemen devleti savunduğunu ifade eden herkesin, BM imzasıyla yapılan ortak açıklamaların gerçek anlamını Kıbrıs Türk halkına açık ve şeffaf şekilde anlatma sorumluluğu taşıdığını belirtti. Kıbrıs Türk halkının ne istediğinin net olduğunu vurgulayan Üstel, ana vatan Türkiye’nin bu duruşun arkasında olduğunu ve aynı çizgide kararlılıkla ilerlemeye devam edeceklerini söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Aralık’ta yaptığı konuşmayı da hatırlatan Üstel, Türkiye’nin Kıbrıs Türkü’nün hak ve çıkarlarının gasp edilmesine izin vermeyeceğini bir kez daha teyit etti.

Yorumlar
Yorumlar yükleniyor...
Daha fazla yorum yükle...