Türkgün | Ekonomi | New York borsası enflasyon verileriyle yükseldi

New York borsası enflasyon verileriyle yükseldi

ABD’de enflasyonun beklentilerin altında kaldığını gösteren veriler sonrası New York borsasında endeksler günü yükselişle tamamladı. Enflasyondaki yavaşlama sinyalleri, Fed’in gelecek dönemde faiz indirimi beklentilerini güçlendirdi.

ABD’de enflasyonun beklentilerin altında kaldığını gösteren veriler sonrası New York borsasında endeksler günü yükselişle tamamladı. Enflasyondaki yavaşlama sinyalleri, Fed’in gelecek dönemde faiz indirimi beklentilerini güçlendirdi.

KAYNAK: AA

New York borsası, ABD’de enflasyonun yavaşladığına işaret eden verilerin ardından günü pozitif seyirle kapattı. Kapanışta Dow Jones endeksi yüzde 0,14 artışla 47.951,85 puana yükselirken, S&P 500 endeksi yüzde 0,79 kazançla 6.774,77 puana, Nasdaq endeksi ise yüzde 1,38 artışla 23.006,36 puana çıktı.

Makroekonomik verilerin yatırımcıların odağında olduğu günde pay piyasalarında alıcılı bir görünüm izlendi. ABD Çalışma Bakanlığı verilerine göre Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), kasım ayında aylık yüzde 0,2, yıllık bazda ise yüzde 2,7 artarak beklentilerin altında kaldı.

Enerji ve gıda fiyatları hariç hesaplanan çekirdek TÜFE de kasımda aylık yüzde 0,2, yıllık yüzde 2,6 artış gösterdi. Çekirdek enflasyon, yıllık bazda Mart 2021’den bu yana en düşük seviyesine geriledi.

İş gücü piyasasına ilişkin veriler de olumlu sinyaller verdi. ABD’de ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı, 13 Aralık ile biten haftada 13 bin kişi azalarak 224 bine düştü.

Analistler, enflasyondaki yavaşlama işaretlerinin ABD Merkez Bankasının (Fed) gelecek yıl faiz indirimlerine devam edebilmesi için alan açabileceğini belirtirken, verilerin temkinli şekilde değerlendirildiğini ifade etti.

Fed yetkililerinin açıklamaları da piyasalar tarafından yakından izlendi. Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee, kasım ayı enflasyon verilerini olumlu bulduğunu belirterek, “Bunun sadece bir ay olduğunun farkındayım ama bu iyi bir aydı.” değerlendirmesinde bulundu.

Kurumsal tarafta yarı iletken üreticisi Micron’un güçlü bilanço açıklaması sonrası hisseleri yüzde 10’un üzerinde değer kazanırken, Trump Media & Technology Group hisseleri ise TAE Technologies ile birleşme anlaşması duyurusunun ardından yüzde 41’i aşan yükseliş kaydetti.

Öte yandan ABD Başkanı Donald Trump’ın, görev süresi gelecek yıl dolacak olan Fed Başkanı Jerome Powell’ın yerine atanacak yeni ismi birkaç hafta içinde açıklayacağını söylemesi de piyasalardaki gündem başlıkları arasında yer aldı.

Yorumlar
Yorumlar yükleniyor...
Daha fazla yorum yükle...