Tarımsal girdi fiyat endeksi (Tarım-GFE), ağustosta yıllık bazda yüzde 30,28, aylık bazda yüzde 3,41 artış gösterdi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ağustos ayına ilişkin Tarım-GFE verilerini açıkladı.
Buna göre endeks, ağustosta bir önceki aya kıyasla yüzde 3,41, geçen yılın aralık ayına göre yüzde 21,15 ve Ağustos 2025'e göre yüzde 30,28 yükseldi. On iki aylık ortalamalara göre artış ise yüzde 33,05 olarak kaydedildi.
Tarımda kullanılan mal ve hizmetlerde artış yüzde 3,77 oldu
Ana gruplar incelendiğinde, ağustosta bir önceki aya göre tarımda kullanılan mal ve hizmetler endeksi yüzde 3,77, tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmetler endeksi yüzde 1,17 arttı.
Geçen yılın aynı ayına göre ise tarımda kullanılan mal ve hizmetler endeksinde yüzde 31,63, tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmetler endeksinde yüzde 22,16 artış gerçekleşti.
Yıllık artışta enerji ve yağlayıcılar ilk sırada
Yıllık Tarım-GFE verilerine göre, ağustosta alt gruplar arasında en düşük artış yüzde 21,16 ile malzemelerde, yüzde 22,59 ile tarımsal ilaçlarda görüldü.
Aynı dönemde en yüksek artış yüzde 43,14 ile enerji ve yağlayıcılarda, yüzde 31,19 ile tohum ve dikim materyalinde kaydedildi.
Aylık artışta da enerji ve yağlayıcılar öne çıktı
Aylık Tarım-GFE verilerine göre, ağustosta 8 alt grupta endeks değişimi daha düşük, 3 alt grupta ise daha yüksek gerçekleşti.
Bir önceki aya göre en düşük artış yüzde 0,59 ile gübre ve toprak geliştiricilerde görüldü. En yüksek artış ise yüzde 9,58 ile enerji ve yağlayıcılarda hesaplandı.