Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı Söğütlü köyünde yaşayan 73 yaşındaki Hakime Pala Gürel, çocukluğunda büyüklerinden dinlediği hikaye ve masalları, köy yaşamını ve gözlemlerini resmediyor. Küçük yaşta kardeşine bakmak ve ev işlerini üstlenmek zorunda kalan Gürel, eğitim alamadı.
Kızının eğitimi için Ayvacık’a taşınan Gürel, yaklaşık 20 yıl çocuk bakıcılığı yaparak geçimini sağladı. Kızını evlendirdikten sonra köyüne dönen Gürel, küçükbaş hayvan yetiştiriciliğine başladı.
Boş zamanlarını patik örerek ve bahçesiyle ilgilenerek değerlendiren Gürel, 15 yıl önce eline aldığı renkli boyalarla yalnızlığını resimle doldurmaya başladı. Çocukluğunda dinlediği masalları, köy hayatını ve gözlemlerini kağıtlara aktaran Gürel, evinin 30 metrekarelik alanını adeta galeriye dönüştürdü.
“Üzüldüğümde resim yapıyorum”
Gürel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaşadığı yalnızlık nedeniyle resim yapmanın kendisi için bir teselli olduğunu söyledi: "Bir şeye üzüldüm mü alıyorum kağıdı, resim yapıyorum. Resim çizdiğimi köye yerleşen İstanbullular duyunca, kağıtları hep onlar aldı." dedi.
En büyük hayali sergi açmak
Gürel, çöp konteynerlerinden topladığı kartonları ve tanıdıklarından aldığı boya kalemlerini kullanarak köy yaşamını, masal ve hikaye karakterlerini resimlerine aktarıyor. Çizimlerinin sayısı arttıkça evinin duvarlarını süsleyen eserler, hem köylülerin hem de dışarıdan gelenlerin ilgisini çekiyor.
Sanata olan ilgisini her zaman sürdürdüğünü ifade eden Gürel, resim eğitimi alma hayali olduğunu ancak fırsat bulamadığını belirtti. Evinin çatısı aktığı için bazı resimleri zarar görse de, en büyük hayali eserlerini sergiyle daha fazla insanla buluşturmak.