Türkiye'de çölyak hastalarının önemli besin kaynaklarından olan karabuğday 12 ilde toplam 12 bin dönüm alanda ekiliyor.
Gümüşhane'de ise bu yıl 3 bin 200 dönümlük alanda karabuğday ekimi yapıldı.
Mayıs ayında toprakla buluşturulan ürün, 90 günlük sürenin ardından biçerdöverlerle hasat edilmeye başlandı.
Kelkit Öbektaş beldesinde 560 dönümlük alanda yapılan hasadın ardından beldedeki yaklaşık bin 800 dönümlük arazide çalışmalar devam edecek. Ancak hava şartları nedeniyle bu yıl verimde düşüş yaşandığı bildirildi.
Gluten içermeyen yapısıyla çölyak ve sindirim sistemi rahatsızlıkları bulunan hastaların yanı sıra, şeker ve kalp-damar hastaları için de önemli bir besin olan karabuğday, Türkiye'de giderek artan bir taleple karşılaşıyor.
Türkiye'nin yıllık yaklaşık 20 bin ton karabuğday tükettiği, 2024 yılında bunun yüzde 3'ünün iç pazardan karşılandığı öğrenilirken, 2025 yılında bu oranın yüzde 4 seviyelerine çıkması hedefleniyor.
2018 öncesine kadar Türkiye'de karabuğday işleme tesisi bulunmazken, Kelkit ilçesi Öbektaş beldesinde kurulan tesisle birlikte üretim alanlarının hızla genişlediği, Bilecik'ten Kars'a kadar birçok ilde ekim yapıldığı kaydedildi.
Karabuğdayın her yıl üst üste ekilemediği, iki yıl üst üste ekim yapılabilmesine rağmen üçüncü yıl ürün değişikliğinin zorunlu olduğu ifade edildi.