Türkgün | Galeriler | Yaşam | Kuraklıktan canlılığa: Ilgın Çavuşçu Gölü yeniden kuşlara ev sahipliği yapıyor!

Kuraklıktan canlılığa: Ilgın Çavuşçu Gölü yeniden kuşlara ev sahipliği yapıyor!

Konya'nın Ilgın ilçesinde geçen yıl tamamen kuruyan Çavuşçu Gölü, bu yıl etkili olan yağışlar ve kar sularıyla yeniden su tuttu. Göldeki su miktarının 30 milyon metreküpe yaklaştığı belirtildi.

Konya'nın Ilgın ilçesinde geçen yıl tamamen kuruyan Çavuşçu Gölü, bu yıl etkili olan yağışlar ve kar sularıyla yeniden su tuttu. Göldeki su miktarının 30 milyon metreküpe yaklaştığı belirtildi.

KAYNAK: DHA
Ilgın Çavuşçu Gölü yeniden kuşlara ev sahipliği yapıyor! 1

Konya'nın Ilgın ilçesinde kuş cenneti olarak bilinen Çavuşçu Gölü, geçen yıl tamamen kurumasının ardından bu yıl yeniden suyla buluştu.

1 / 8
Ilgın Çavuşçu Gölü yeniden kuşlara ev sahipliği yapıyor! 2

Doğanhisar ve Bulcuk çayları ile Çiğil Deresi'nden beslenen, 27 kilometrekare yüz ölçümüne sahip göl; ördek, kaz, flamingo, pelikan, sakar meke ve balıkçıl gibi birçok kuş türünün yanı sıra sazan, aynalı sazan, tatlı su kefali ve kerevite de ev sahipliği yapıyor.

2 / 8
Ilgın Çavuşçu Gölü yeniden kuşlara ev sahipliği yapıyor! 3

Su miktarı 30 milyon metreküpe yaklaştı

Geçen yıl yaz aylarında iklim değişikliği nedeniyle tamamen kuruyan göl, son yağışlar ve dağlık alanlardaki karların erimesiyle yeniden su tutmaya başladı.

3 / 8
Ilgın Çavuşçu Gölü yeniden kuşlara ev sahipliği yapıyor! 4

Çevre gönüllüsü ve doğa fotoğrafçısı Önder Metin, göldeki su miktarına ilişkin, “Ilgın Çavuşçu Gölü’müz, 27 kilometrekarelik alana sahip bir yer. Tamamıyla kurumuştu. Yağışların bol olmasıyla gölümüzde nisan ayında ölçülen 16 milyon metreküplük su, şu anda 30 milyon metreküpe yaklaşmış bulunuyor." dedi.

4 / 8
Ilgın Çavuşçu Gölü yeniden kuşlara ev sahipliği yapıyor! 5

Kuşlar yeniden göle dönmeye başladı

Metin, gölün yeniden su tutmasıyla birlikte göç yolundaki kuşların bölgeye gelmeye başladığını belirterek, “Şu an itibariyle kuşlarımız da göç yolu olma sebebiyle gölümüzde suyun bulunmasıyla geliyorlar, dinleniyorlar ve besleniyorlar. Biz bu durumdan kuş gözlemcileri olarak çok mutluyuz. Ilgın halkı da etrafında hem pikniklerini yapıyorlar hem de kuş gözlemi yapıyorlar. Ilgın halkı olarak bu gölümüzün bu hale gelmesinden bir hayli mutluyuz, gururluyuz.” ifadelerini kullandı.

5 / 8
Ilgın Çavuşçu Gölü yeniden kuşlara ev sahipliği yapıyor! 6
6 / 8
Ilgın Çavuşçu Gölü yeniden kuşlara ev sahipliği yapıyor! 7
7 / 8
Ilgın Çavuşçu Gölü yeniden kuşlara ev sahipliği yapıyor! 8
8 / 8
Yorumlar
Yorumlar yükleniyor...
Daha fazla yorum yükle...