Akdeniz Karpaz Üniversitesi'nin 2024–2025 Akademik Yılı, düzenlenen görkemli bir törenle sona erdi. KKTC'de düzenlenen mezuniyet programına Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, bakanlar, milletvekilleri, belediye başkanları, gazeteciler, sanatçılar, STK temsilcileri ve bir çok davetli katıldı.
MEZUNİYET SEVİNCİ
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Akdeniz Karpaz Üniversitesi 2024–2025 Akademik Yılı Mezuniyet Töreni’nde genç öğrencilerin ve ailelerinin sevincine ortak olduklarını belirterek, mezun olan öğrencilere diploma ve plaketlerini takdim etti. Akdeniz Karpaz Üniversitesi’nde bulunmaktan büyük memnuniyet duyduğunu belirten Yılmaz, "Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın en kalbi selamlarını ve başarı dileklerini iletiyorum" dedi.

AHMET ERBAŞ'A TEŞEKKÜR
Yılmaz, kuruluşundan bu yana eğitim, araştırma ve yenilik odaklı gelişim çizgisiyle bölgesine değer katan Akdeniz Karpaz Üniversitesi’nin sahibi MHP Kütahya Milletvekili Ahmet Erbaş'a, Mütevelli Heyeti’ne, yöneticilerine, tüm akademik kadrosuna teşekkür etti.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar da, Ahmet Erbaş ve Ailesi’nin KKTC’ne duyduğu güvenle yatırımlar yaptığını ve üniversite açtığını belirterek, emeği geçen herkese teşekkür etti. Proglan sonunda keplerini havaya fırlatan öğrenciler, daha sonra hatıra fotoğrafı çekindiler.

PROGRAMDA İLKLER YAŞANDI
Akdeniz Karpaz Üniversitesi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde bir ilkin yaşanmasına da vesile oldu. Üniversitenin mezuniyetine KKTC Cumhurbaşkanı ve Başbakan'ın yanı sıra Bakanlar Kurulu'nun tamamı katılırken; Türkiye'den de 5 ayrı partiden 18 milletvekilini bir araya getirdi. Bu anlamlı buluşmaya ev sahipliği yapan üniversitenin sahibi Ahmet Erbaş,
başta parti Genel Başkan Yardımcıları olmak üzere Ak Parti, CHP, MHP, İYİ Parti milletvekillerine, DSP Genel Başkanına, belediye başkanlarına, medya yönetici ve yazarlarına, katılım sağlayan herkese teşekkür etti. Aynı zamanda Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz da ilk kez böyle bir programa katılmış oldu.

KIBRIS’TAKİ EVİNİZ
Akdeniz Karpaz Üniversitesi mütevellisi adına açılış konuşması yapan Ilgın Erbas, davetlilere katılımlarından dolayı teşekkür etti.
Ilgın Erbaş konuşmasında şunları ifade etti: "Değerli babam ve kıymetli amcam, Vedat ve Ahmet Erbaş’ın 2012 yılında Akdeniz Karpaz
Üniversitesi’ni kurarken büyük bir hedefi vardı: Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden, Türkiye’den ve dünyanın dört bir yanından gelen
gençlerin, burada sadece akademik değil, kültürel bir bağlamda da birbirini zenginleştireceği bir ortam meydana getirmek.

13 YILI GERİDE BIRAKTIK
Bugün, 13 başarılı yılımızı geride bırakırken; 27 ülkeden öğrencisi bulunan, tüm kimliklere, yaşam tarzlarına açık ve bilgiyi ve hoşgörüyü merkeze alan bir üniversite olmanın gururunu taşıyoruz ve biz, burada yetişen her öğrencimizi yalnızca bir mezun değil, aynı zamanda bir bilim elçisi, bir barış savunucusu, bir gelecek mühendisi olarak görüyoruz. Siz sevgili mezun arkadaşlarım, her birinizin elindeki diplomaların arkasında kendi hikâyelerinizi görüyorum ve bununla gurur duyuyorum. Bu noktada, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucu atası Mustafa Kemal Atatürk’ün şu sözünü anımsatmak istiyorum: “Her gelişmenin ve kurtuluşun anası, hür düşüncedir.” Kendi yolumuzu çizebilmek, farklılıklarımızla birlikte var olabilmek ve geleceğe birlikte yön verebilmek… İşte bu özgür düşünceyle mümkün. Hepinize umutlu, özgün ve kendi sesinizi taşıyan bir hayat diliyorum. Ve Kıbrıs’ta bir evinizin olduğunu unutmayın.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) Akdeniz Karpaz Üniversitesi Mezuniyet Töreni’ne katıldı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) temasları kapsamında Akdeniz Karpaz Üniversitesi Mezuniyet Töreni’ne katıldı. Törende konuşma yapan Yılmaz, "2024-2025 Akademik Yılı Mezuniyet Töreni vesilesiyle Akdeniz Karpaz Üniversitesi’nde bulunmaktan büyük memnuniyet duydum. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın en kalbi selamlarını ve başarı dileklerini iletiyorum. Farklı ülkelerden gelerek Akdeniz’in kalbinde buluşan ve mezuniyet coşkusunu paylaşan tüm mezunları gönülden tebrik ediyorum. Akdeniz'den dünyaya açılan bu çok kültürlü yolculuğunuzun; tecrübeyle, başarıyla ve ortak insanlık idealleriyle devam etmesini diliyorum. Kuruluşundan bu yana eğitim, araştırma ve yenilik odaklı bir gelişim sergileyen Akdeniz Karpaz Üniversitesi’nin Mütevelli Heyeti’ne, yöneticilerine ve tüm akademik kadrosuna teşekkür ediyorum" dedi.
Kıbrıs Adası’nın geçmişten bugüne kadar ilmin, eğitimin ve kültürel sürekliliğin kök saldığı, vakıf geleneğiyle şekillenmiş bir eğitim coğrafya olduğunu vurgulayan Yılmaz, "Osmanlı döneminde Lefkoşa’daki Arabahmet ve Bayraktar Medreseleri ile Gazimağusa’daki Kutup Osman Medresesi, bu topraklardaki kurumsal eğitim geleneğinin birer örneğidir. Bugün Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde faaliyet gösteren üniversiteler, bu tarihi mirası çağın yükseköğretim vizyonuyla bütünleştirerek bilimsel gelişmeye katkı sunmaya devam etmektedir" diye konuştu.

"BU KÜRESEL RESİM İÇERİSİNDE KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ ÜNİVERSİTELERİ DİKKAT ÇEKİCİ BİR GELİŞİM ZEMİNİNE SAHİPTİR"
KKTC’nin, uygulanan ambargolara rağmen yükseköğretim alanında önemli bir başarı hikayesi yazdığını belirten Cevdet Yılmaz, "Üniversiteler, KKTC’nin dünyaya açılan en güçlü kapılarından biri haline gelmiştir." ifadelerini kullandı. Akademik alandaki ilerlemelerin üniversitelerin bulundukları bölgelere ekonomik hareketlilik, istihdam katkısı ve yerel kalkınmayı destekleyici etkiler sağladığını kaydeden Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, "Son yıllarda hem Türkiye'nin yönlendirici rolü hem de KKTC makamlarının gayretleriyle bu potansiyelin daha fazla açığa çıktığına şahit oluyoruz. Türkiye ve KKTC arasındaki yükseköğretim iş birliği; akademik hareketlilik, çift diploma programları ve ortak araştırma projeleri gibi alanlarda gelişmektedir. Son beş yılda toplam 150 milyon lirayı aşan kaynak, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti üniversitelerine sağlanmış durumdadır" şeklinde konuştu.

"AMBARGOLARLA BİZİ DURDURABİLECEKLERİNİ SANANLAR YANILDILAR"
Üniversitenin, gençlere çok boyutlu düşünmeyi, analiz etmeyi ve çağını doğru okumayı öğreten bir ekosistem olduğuna değinen Yılmaz, "Konferanslar, paneller ve sosyal etkinliklerle zenginleşen üniversite hayatı, gençlerin entelektüel ve kültürel gelişimine büyük katkı sunar. Bu nedenle KKTC’deki üniversitelerimizi, daha güçlü bir akademik ve sosyal altyapıyla desteklemek, geleceğe yapılacak en değerli yatırımdır. Ambargolarla, izolasyonlarla bu aziz milleti durdurabileceklerini sananlar yanıldılar, yine yanılacaklar. KKTC, bilimle, eğitimle, inovasyonla ve yetişmiş insan kaynağıyla bu baskıları yerle bir edecek, hak ettiği konuma mutlaka ulaşacaktır" ifadelerini kullandı.

AKDENİZ KARPAZ ÜNİVERSİTESİ BÖLGEYE DEĞER KATTI
KKTC’nin toplumsal ve ekonomik dinamiklerine uyumlu programlarıyla Akdeniz Karpaz Üniversitesi’nin bölgesine değer katan, çözüm odaklı bir yükseköğretim anlayışını temsil ettiğini söyleyen Yılmaz, "27 farklı ülkeden öğrenciye ev sahipliği yapan üniversite, adeta bir uluslararası etkileşim merkezidir. Akdeniz Karpaz Üniversitesi, KKTC’nin potansiyeliyle uyumlu 'Yetenek Temelli Eğitim' modeliyle öğrencilerini geleceğin ihtiyaçlarına göre donatmaktadır. Havacılık ve Turizm gibi öncelikli alanlarda yakalanan yüzde 89’luk istihdam oranı, bu yaklaşımın sahaya yansıyan en net sonucudur. Bugün mezun olan kardeşlerimiz, KKTC’nin önceliklerine ve sektör ihtiyaçlarına cevap veren bu vizyonun en güçlü yansımasıdır. KKTC’nin gelişen sektörlerinde katkı sunmaya devam eden her biriniz, bu ülkenin kalkınma yolculuğuna ortak olabilirsiniz" ifadelerini kullandı.
Konuşmasında öğrencilere seslenen Cevdet Yılmaz, 2024-2025 Akademik Yılı mezuniyet törenine katılan tüm öğrencilerimizi bir kez daha gönülden kutluyorum. Başta Sayın Rektör olmak üzere, üniversitemizin değerli akademik kadrosuna, fedakarca emek veren idari personeline ve tüm üniversite ailesine teşekkürlerimi sunuyorum. Bu duygularla hepinizi bir kez daha sevgi, saygı ve muhabbetle selamlıyorum" şeklinde konuştu.
CUMHURBAŞKANI ERSİN TATAR AKÜN MEZUNLARINI KUTLADI
Akdeniz Karpaz Üniversitesi’nin (AKÜN) mezuniyet törenine katılan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, üniversitenin sahibi MHP Kütahya Milletvekili Ahmet Erbaş ve Ailesi’nin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne duyduğu güvenle yatırımlar yaptığını ve üniversite açtığını belirterek, öğrencilere verilen eğitimden dolayı üniversite yönetimine, akademisyenlere ve çalışanlara teşekkür etti.
Mezun olanları tebrik eden ve hayat boyu eğitimin önemine işaret eden Cumhurbaşkanı Tatar, mezunların ülkelerinin gelişmesi ve kalkınması için çalışacağını ifade etti.
İletişim imkanlarının artması ve altyapı yatırımlarının tamamlanması ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin “bilişim adası” olacağını vurgulayan Cumhurbaşkanı Tatar, Rum yönetiminin şikayetleri ve uygulanan ambargolara rağmen eğitim adası Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin marka değerinin arttığını kaydetti.
Teknoloji alanında yapılacak yatırımlarla eğitim kalitesinin de artacağına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Tatar, üniversitelerin yenilikleri takip ederek, yapacağı çalışmaların önemli olduğunu dile getirdi.