İstanbul’un Maltepe ilçesinde 5 kişinin yaşamını yitirdiği, 7 katlı binanın kısmen çökmesine ilişkin soruşturmada bilirkişi ön raporu hazırlandı. Raporda, binanın ruhsata aykırı yapılan katlarının yıkılması için 1989 ve 1990 yıllarında alınan kararların uygulanmadığına dikkat çekilirken, binanın mimarı Hasan Balcı ile şantiye şefi Mevlüt Okumuş kusurlu bulundu.
KAÇAK KATLAR İÇİN YIKIM KARARLARI ALINMIŞ
Maltepe’de çöken binayla ilgili adli soruşturma sürerken olayın tüm yönleriyle aydınlatılması amacıyla bir başsavcı vekili ve iki Cumhuriyet savcısı görevlendirildi. Binanın planlama, inşaat ve tadilat aşamalarında kamu görevlilerinin ihmali, kusuru veya sorumluluğu bulunup bulunmadığının araştırılması için de iki mülkiye müfettişi görevlendirildi.
Bilirkişi ön raporunda, 1987 yılında inşa edilen binaya ilişkin geçmişte alınan kararlara yer verildi. Buna göre, 16 Haziran 1989 ve 18 Nisan 1990 tarihlerinde alınan encümen kararlarıyla ruhsata aykırı olarak sonradan yapılan 3, 4, 5 ve 6. katların yıkılmasına hükmedildi. Ancak söz konusu kararların aradan geçen yıllara rağmen uygulanmadığı belirlendi.
MİMAR VE ŞANTİYE ŞEFİ KUSURLU BULUNDU
Bilirkişi ön raporunda, binanın mimarı Hasan Balcı ile şantiye şefi Mevlüt Okumuş’un kusurlu olduğu tespit edildi. Adli soruşturma devam ederken, kamu görevlilerinin olası ihmallerinin belirlenmesine yönelik müfettiş incelemeleri de sürüyor.
BİNANIN BETONUNDA DENİZ KABUĞU BULUNDU
Maltepe’nin Cevizli Mahallesi Doğu Sokak’ta bulunan 7 katlı binanın çökmesinin ardından enkaz kaldırma çalışmaları yürütüldü. Gazeteci Hanifi Bayar, 5 kişinin hayatını kaybettiği binanın betonunda deniz kabuğu bulunduğunu açıkladı. Görüntülere yansıyan deniz kabuğu, yapımında kullanılan betonun niteliğine ilişkin soru işaretlerini gündeme getirdi.

FACİADA 5 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ
Olay, sabah saat 05.40 sıralarında binanın 3 katının henüz belirlenemeyen bir nedenle çökmesiyle meydana geldi. İhbar üzerine bölgeye AFAD, UMKE, itfaiye, sağlık ve polis ekipleri sevk edildi.
İstanbul Valiliği, enkaz altında 14 kişinin bulunduğunu açıkladı. Arama kurtarma çalışmalarında 3’ü çocuk 10 kişi sağ olarak kurtarılırken, 5 kişinin cansız bedenine ulaşıldı.
Hayatını kaybedenlerin Gülce Dora Turhan (2021), Ahmet Muhammed İnan (2004), Mesut Bilece (1986), Hüseyin Özkurt (1960) ve Zeynep İnan (2006) olduğu bildirildi. Enkaz altında kalan son kişi olan 20 yaşındaki Zeynep İnan’ın cansız bedeni sabaha karşı çıkarıldı. Arama kurtarma çalışmaları saat 06.15 itibarıyla sona erdi.
BİNANIN 4 KATININ KAÇAK OLDUĞU BELİRLENDİ
Maltepe Belediye Başkanı Esin Köymen, olayın ardından yaptığı ilk açıklamada binanın üstteki iki katının kaçak olduğunu söylemişti. Köymen, belediye arşivindeki kayıtları incelettiklerini ve binanın risk durumunu kontrol ettiklerini belirterek, yapının 1980’li yıllarda inşa edildiğini ifade etmişti.
Köymen, “Belediyedeki bütün arşivi açtırdık, yapının riskli olup olmadığını kontrol ettik. 80'li yıllarda yapılmış bir bina. Arşivdeki bilgilere göre, iskan verildikten sonra binanın üst iki katı kaçak yapılmış.” demişti.
Daha sonra edinilen bilgilere göre binanın 4 katının kaçak, giriş katı ile iki katının ise yasal olduğu belirtildi. Yapıya ilk inşasının ardından bir kat, daha sonra da 3 kat eklendiği ifade edildi.
1987 yılında inşa edilen binanın ilk ruhsatının, o dönemde Maltepe Belediyesi henüz kurulmadığı için Kartal Belediyesi tarafından verildiği kaydedildi.
BİNADA 33 KİŞİ YAŞIYORDU
İstanbul Valisi Davut Gül, olay yerinde yaptığı incelemenin ardından binanın zemin artı 6 kattan oluştuğunu, zemin katta bir dükkanın, üstteki 6 katta ise konutların bulunduğunu açıklamıştı.
Binada 12 daire bulunduğunu ve nüfus kayıtlarına göre 33 kişinin yaşadığını belirten Gül, çökme nedeniyle zemin kat ile üzerindeki iki katta bulunan 4 dairenin zarar gördüğünü bildirmişti.
Gül, söz konusu dairelerde kayıtlı 14 kişiden ikisinin olay sırasında şehir dışında olduğunun tespit edildiğini aktarmıştı.
ENKAZIN ALTINDAKİ YANGIN ÇALIŞMALARI ZORLAŞTIRDI
Enkaz kaldırma çalışmaları sırasında binanın bodrum katında yangın olduğu ortaya çıktı. Vali Davut Gül, bodrum kattaki kumaş dükkanında bulunan kumaşların yanması nedeniyle enkazın içinde yangının devam ettiğini açıklamıştı. Gül, enkazın durumu nedeniyle itfaiye ekiplerinin yangına doğrudan müdahale edemediğini belirtmişti.
Binanın alt katında tekstil atölyesinin faaliyet gösterdiği öğrenilirken, yapının yan tarafına inşa edilen terasın kolonlarındaki yıpranma da dikkati çekti.
KOLONLARDAN ÖRNEKLER ALINDI
Arama kurtarma faaliyetlerinin tamamlanmasının ardından ekipler, enkaz altında başka bir kişinin bulunma ihtimaline karşı kontrollü tarama gerçekleştirdi. Daha sonra iş makineleriyle enkaz kaldırma çalışmalarına devam edildi.
İncelemelerde kullanılmak üzere binanın her katındaki kolonlardan örnekler alındı. Ekiplerin enkaz kaldırma çalışmalarını ertesi gün tamamen bitirmeyi hedeflediği açıklandı.