Türkgün | Gündem | MHP’li Feti Yıldız’dan dikkat çeken açıklama: Etnik ayrılıkçı hareketler hiçbir zaman başarıya ulaşamamıştır

MHP’li Feti Yıldız’dan dikkat çeken açıklama: Etnik ayrılıkçı hareketler hiçbir zaman başarıya ulaşamamıştır

MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, etnik ayrılıkçı hareketlerin tarihsel örnekler üzerinden değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, terör ve şiddetin tek başına yeterli olmadığını, devlet desteği olmadan hiçbir ayrılıkçı yapının devlet kuramayacağını vurguladı.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, etnik ayrılıkçı hareketlerin tarihsel örnekler üzerinden değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, terör ve şiddetin tek başına yeterli olmadığını, devlet desteği olmadan hiçbir ayrılıkçı yapının devlet kuramayacağını vurguladı.

MUHABİR: Beybin Usanmaz

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı paylaşımda, Osmanlı Devleti’nin son yüzyılı ve günümüz Ortadoğu’sundaki etnik ayrılıkçı hareketler üzerinden dikkat çekici değerlendirmelerde bulundu.

etnik ayrılıkçılar arkalarında kendileri adına savaşan bir devlet olmadığı sürece ayrılma ve devlet kurma şansına sahip olamazlar

Yıldız, Osmanlı Türk İmparatorluğu’nun en uzun yüzyılının, kapsayıcı bir modern milli devlet inşa etme çabalarıyla geçtiğini, buna karşın aynı dönemde etnik ayrılıkçı hareketlerle yoğun bir mücadele yürütmek zorunda kaldığını ifade etti. Günümüzde Ortadoğu’da yaşanan gelişmelere işaret eden Yıldız, etnik ayrılıkçı hareketlerin ne kadar terör ve şiddet üretirse üretsin, arkalarında kendileri adına savaşan bir devlet olmadığı sürece ayrılma ve devlet kurma şansına sahip olamayacaklarını vurguladı.

Osmanlı Devleti’nin son döneminde Balkanlar’da yaşananlara değinen Yıldız, Sırplar, Makedonlar, Rumlar ve Bulgarların uzun yıllar boyunca ciddi terör ve tedhiş eylemleri gerçekleştirdiğini, ancak bu unsurların milli kimlik kazanıp bir devlete kavuşmalarının Rusya’nın himayesi ve Osmanlı-Rus Savaşları sayesinde mümkün olduğunu belirtti.

MHP'li Feti Yıldız'ın açıklamasının tamamı:

Osmanlı Türk İmparatorluğun en uzun yüzyılı bir kuşatıcı/kapsayıcı modern milli devlet inşası çabalarıyla geçerken, aynı zamanda 1 asır boyunca etnik ayrılıkçı hareketlerle mücadele etmek zorunda kalmıştır.

Bugünlerde Ortadoğu’da herkesin bir kez daha tanık olduğu gibi;

Etnik ayrılıkçı hareketler ne kadar terör ve tedhiş üretirlerse üretsinler ve ne kadar ayrılıkçı fikirleri yaygın ve derin hale getirirse getirsinler, kendileri için savaşan bir devlet olmadan hiçbir zaman ayrılma, devlet  kurma imkân ve şansına sahip olmamışlardır.

Osmanlı Türk Devletinin son döneminde Sırplar, Makedonlar, Rumlar, Bulgarlar bir asır boyunca ciddi manada Balkanlarda terör ve tedhiş üretmiş ve çok ciddi terör örgütleri ortaya çıkartmışlardır.

Fakat hepsinin milli kimlik kazanmaları ve bir devlete sahip olmaları ancak ve ancak Rusya gibi bir devletin himayesinde ve Osmanlı-Rus Harpleri sayesinde olmuştur.
Bulgarlar bütün Tuna vilayetini ateşe verdikleri halde eğer Rus Orduları Ayastefanos'a kadar gelmeseydi, Tersane Konferansı ile uluslararası sistemin Bulgarlara verdiği özerkliği elde edemeyeceklerdi.

Aynı şey 1838 Yunan İsyanı için geçerlidir. Çeşme'de Osmanlı Donanması yakılmasaydı, Mora’daki tüm terör ve tedhişe rağmen ortaya Yunanistan diye bir devlet çıkmazdı.

Ermenilerin Balkanları  örnek alarak terör ve tedhişe başvurmalarına rağmen başarısız olma nedenleri az terör üretmeleri ya da yaygınlaşma ve derinleşmesinin yetersiz olmasından değildir. 
O yıllarda kendileri için savaşacak devletin bulunmamasıdır.

Yorumlar
Yorumlar yükleniyor...
Daha fazla yorum yükle...