Türkgün | Gündem | MHP’li Kalaycı: Şehit ailelerine sahip çıkmak, devletin en kutsal görevidir!

MHP’li Kalaycı: Şehit ailelerine sahip çıkmak, devletin en kutsal görevidir!

MHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Kalaycı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yaptığı konuşmada şehit aileleri ve gazilere yönelik desteklerin artırılması gerektiğini vurguladı.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Kalaycı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yaptığı konuşmada şehit aileleri ve gazilere yönelik desteklerin artırılması gerektiğini vurguladı.

MUHABİR: Beybin Usanmaz

Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın 2026 yılı bütçe görüşmelerinde önemli değerlendirmelerde bulundu. Kalaycı, şehit aileleri ve gazilere sahip çıkmanın devletin en asli vazifesi olduğunu vurgularken, gelir dağılımı adaleti, sosyal destekler ve vatandaşlık temel geliri gibi konularda dikkat çeken mesajlar verdi.

“Şehitlerimiz ve gazilerimiz milletimizin onurudur”

Azerbaycan’dan dönüş yolunda düşen askeri kargo uçağında şehit olan kahramanlara Allah’tan rahmet dileyen Kalaycı, “Aziz şehitlerimiz yüreğimize ateş düşürmüştür. Şehitlerimiz ve gazilerimiz, milletimizin asırlarca dimdik ayakta durmasının yegâne dayanaklarıdır. Türk vatanı onların kutlu mirasıdır” dedi.

Kalaycı, şehit aileleri ve gazilere yönelik son dönemde hayata geçirilen desteklerin önemine dikkat çekerek, “TOKİ’nin Yüzyılın Konut Projesi kapsamında şehit aileleri ve gazilerimize kontenjan ayrılması, başvuru bedeli alınmaması ve doğalgazda yüzde 50 indirim sağlanması değerli adımlardır” ifadelerini kullandı.

“Terörle mücadelede yaralananlara gazilik unvanı verilmeli”

MHP’li Kalaycı, terörle mücadelede yaralanmalarına rağmen malul sayılmadıkları için gazilik unvanı alamayan kahramanlara da haklarının verilmesi gerektiğini belirterek, “Tüm terör gazilerimize onurla taşıyacakları gazilik unvanı ve buna bağlı haklar tanınmalıdır. Şehit çocuklarına iş imkânı sağlanmalı, gazilerimize ek istihdam olanağı yaratılmalıdır.” dedi.

“Her kesim üretilen değerden adil pay almalı”

Gelir dağılımındaki dengesizliklere değinen Kalaycı, Türkiye’nin OECD ülkeleri arasında gelir ve servet eşitsizliğinin yüksek olduğu ülkelerden biri olduğunu söyledi.

“MHP olarak güçlü üretim ekonomisi ve adil gelir paylaşımına dayalı sosyal refah düzeni hedefliyoruz. Muhtaç vatandaşlarımız sosyal koruma programlarıyla desteklenmeli, yoksulluktan kurtarılmalıdır.”

“Ailelere asgari gelir desteği sağlanmalı”

MHP’nin uzun süredir üzerinde çalıştığı asgari gelir desteği projesini gündeme getiren Kalaycı, uygulamanın “Vatandaşlık Temel Geliri” modeline benzer şekilde hayata geçirilmesini önerdi.

“Asgari refah seviyesi belirlenmeli ve bu seviyenin altındaki ailelere fark kadar tutar her ay düzenli olarak ödenmelidir. Böylece hakkaniyete uygun, hak temelli bir sisteme geçilecektir.”

“Altınla kıyaslamak doğru değil, bebekler bile biliyor”

Asgari ücret ve açlık sınırı tartışmalarına da değinen Kalaycı, “Altın fiyatlarıyla kıyaslama yapmak sağlıklı değildir. Altın fiyatlarının dünyada yüksek oranda arttığını herkes biliyor, bebeler bile biliyor.” ifadeleriyle dikkat çekti.

“Türkiye yüksek insani gelişme kategorisinde”

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı verilerine de değinen Kalaycı, Türkiye’nin üst üste beşinci kez ‘çok yüksek insani gelişme’ kategorisinde yer aldığını hatırlattı. “Türkiye, yüksek gelirli ülkeler ligine geçişin eşiğindedir. Bu başarı, istikrarın ve üretim gücünün göstergesidir.” dedi.

Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı'nın açıklamasının tamamı:

Şehit olan kahramanlarımız yüreğimize ateş düşürdü

Azerbaycan’dan ülkemize dönüş yolunda askeri kargo uçağımızın düşmesi sonucu şehit olan kahramanlarımız yüreğimize ateş düşürmüş milletimizi acıya boğmuştur. 

Aziz şehitlerimize Allah'tan rahmet, ailelerine ve Türk milletine sabır ve başsağlığı diliyorum. Başımız sağ olsun, vatan sağ olsun.

Şehitlerimiz ve gazilerimiz, milletimizin asırlarca dimdik ayakta durmasının yegâne dayanakları ve ikamesi olmayan güçleridir. Türk vatanı şehit ve gazilerimizin kutlu bir mirasıdır. Türk milleti hem şehitlik anıtı hem de gaziliğin adıdır. 

Şehit ailelerine ve gazilerimize sahip çıkmak vazifemiz

Şehitlerimizi unutmamak, şehitlerimizin emaneti ailelerine ve gazilerimize sahip çıkmak, korumak ve toplumda kendilerine yaraşır bir hayat seviyesi sağlamak, devlet ve millet olarak vazifemizdir.

Bu yıl; TOKİ’nin yüzyılın konut projesinde, gençlerin ve engellilerin yanısıra şehit aileleri ve gazilerimize kontenjan ayrılması ve başvuru bedeli alınmaması, şehit aileleri ve gazilerimizin konutları için doğalgazda %50 indirim sağlanması, şehit ve gazi çocukları için özel okullarda yemek, pansiyon, kitap, kırtasiye sağlanması önemli destekler olmuştur. Teşekkür ediyoruz.

Terörle mücadelede yaralan kahramanlarımızın hepsine gazilik unvanı verilmeli

Şehitlerimizin anne ve babalarının aylıklarının artırılması, şehit çocuklarının hepsine iş imkânı verilmesi, gazilerimize ek istihdam imkânı sağlanması ve terörle mücadelede yaralanmalarına rağmen mevzuata göre malul sayılmamaları nedeniyle aylık bağlanamamış kahramanlarımıza onurla taşıyacakları gazilik unvanı ve haklar verilmesi görüşündeyiz.

Üretilen değerden her kesim adil pay almalı, muhtaçlar desteklenmeli

Gelir dağılımı göstergesi olan Gini katsayısı Ülkemizde 2023 yılında 0,420’ye kadar çıkmış iken 2024 yılında 0,415’e gerilemiş, 2025’te 0,410, 2026’da da 0,400’e inmesi beklenmektedir. 

En zengin yüzde 20’lik grubun yıllık kullanılabilir gelirden aldığı payın en yoksul yüzde 20’lik grubun aldığı paya oranı 2024 yılında bir önceki yıla göre 0,2 puan azalarak 7,7 olarak gerçekleşmiştir. Bu oranın 2025 yılında 7,6, 2026 yılında 7,5 olması beklenmektedir.

Gelir dağılımında kısmi bir iyileşme görülse de Türkiye, OECD ülkeleri arasında gelir ve servet eşitsizliği fazla olan ülkelerden biridir. 

Milliyetçi Hareket Partisi parti programında ülkemizde güçlü bir üretim ekonomisinin tesisi ve istikrarlı ekonomik büyümenin sağlanması suretiyle üreten, istihdam yaratan ve üretilen değerden her kesimin adil pay almasını sağlayan bir sosyal refah düzeni oluşturmak temel amaç olarak belirlenmiştir. Muhtaçların sosyal koruma programlarıyla desteklenmelerini ve yoksulluktan kurtarılmalarını öngörüyoruz.

Ailelere asgari gelir desteği verilmeli

MHP olarak bir proje hâline getirdiğimiz asgari refah seviyesinin endeks üzerinden hesaplanması ve belirlenen gelir seviyesine erişene kadar ailelere asgari gelir desteği verilmesi uygulamasının hayata geçirilmesi görüşündeyiz. Bu uygulama “Vatandaşlık Temel Geliri”, "Garanti Edilmiş Gelir" gibi farklı isimlerle birçok ülkede bulunmaktadır. 

Mevcut sistemin asgari gelir desteği uygulamasına dönüştürülmesi halinde asgari gelir seviyesi ile hanehalkı geliri arasındaki fark kadar tutar, vatandaşlarımızın banka hesaplarına her ay düzenli olarak yatırılacaktır. Böylelikle hakkaniyete uygun hak temelli bir sisteme geçilecektir.

Altın fiyatının dünyada yüksek oranda arttığını herkesi biliyor

Ülkemizde açlık sınırı, yoksulluk sınırı konusunda çeşitli rakamlar havada uçuşmakta, asgari ücret ve emekli aylıklarıyla mukayeseler yapılmaktadır.

Esasen ülkemizde açlık sınırı diye belirlenen resmi bir veri bulunmamaktadır. Bu konuda çeşitli sendikaların belirledikleri birbirlerinden farklı tutarları içeren çeşitli çalışmalar bulunmaktadır.

TÜRK-İŞ'in her ay açıkladığı açlık sınırı tutarı dikkate alındığında, 2002 Kasım’da net asgari ücret 184,25 lira, aynı ay için açlık sınırı 369 liradır. Net asgari ücret açlık sınırının yarısı bile değildir. Bugün ise net asgari ücret açlık sınırının yüzde 78’idir.

Net asgari ücret ilk defa 2019 yılı Ocak ayında açlık sınırının üzerine çıkmış ve müteakip beş yılın dördünde de ocak ayları itibarıyla bu durum sürdürülmüştür. 

Asgari ücret ve aylıklar çeyrek altın üzerinden de kıyaslanmaktadır. Ancak altın fiyatlarıyla kıyaslamak sağlıklı ve isabetli değildir. Altın fiyatının dünyada yüksek oranda arttığını herkesi biliyor. Bebeler bile biliyor.

Türkiye, üst üste beşinci kez “çok yüksek insani gelişme” kategorisinde yer aldı

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı'nın 2023-2024 Raporu’na göre Türkiye, İnsani Gelişme Endeksi'nde 193 ülke arasında bir önceki yıla göre 5 basamak düşerek 51'inci sıraya inmekle birlikte, üst üste beşinci kez en yüksek kategori olan “çok yüksek insani gelişme” kategorisinde yer almıştır. 

Dünya Bankasına göre de üst orta gelirli ülkeler arasında yer alan Türkiye yüksek gelirli ülkeler ligine geçişin eşiğindedir.

 

Yorumlar
Yorumlar yükleniyor...
Daha fazla yorum yükle...