Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, 2026-YKS yerleştirme sonuçlarının ardından üniversiteye yerleşmeye hak kazanan öğrenciler ve ailelerine kayıt sürecine ilişkin önemli tavsiyelerde bulundu.
“Fırsatları kaçırmamak lazım”
YÖK Başkanı Özvar, üniversiteye yerleşen öğrencilerin kayıt işlemlerini geciktirmemeleri gerektiğini belirtti.
Özvar, “Bu yıl yerleştiğiniz üniversiteye kayıt yaptırmakta tereddüt etmeyin. Fırsatları kaçırmamak lazım. Her yıl sıralamaların ve puanların değişebileceğini lütfen dikkate alın.” ifadelerini kullandı.
Başarı sıralamaları her yıl değişiyor
Yükseköğretim programlarının kontenjanlarının öğrenci talebi, mezunların istihdam durumu, akademik kapasite ve ülkenin ihtiyaçları doğrultusunda yeniden düzenlendiğini belirten Özvar, bu değişikliklerin programların taban puanlarını ve başarı sıralamalarını etkileyebildiğini söyledi.
Özvar, bu nedenle öğrencilerin bu yıl elde ettikleri yerleşme hakkını gelecek yıl da aynı şekilde elde edebileceklerinin garantisi olmadığını vurguladı.
Üniversite kayıtları cuma günü sona erecek
2026-YKS sonuçlarına göre bir yükseköğretim programına yerleşmeye hak kazanan adayların kayıt işlemleri başladı.
Üniversite kayıtları cuma günü sona erecek. Elektronik kayıt yaptırmak isteyen adaylar ise işlemlerini çarşamba gününe kadar e-Devlet üzerinden gerçekleştirebilecek.
Adayların ayrıca üniversitelerin duyurduğu belge ve tarihlere göre kayıt işlemlerini tamamlamaları gerekiyor.
Üniversitelerde doluluk oranı yüzde 99’un üzerinde
2026-YKS yerleştirme sonuçları, üniversitelere yönelik talebin yüksek olduğunu da ortaya koydu.
Devlet üniversitelerinde toplam doluluk oranı yüzde 99,52 olurken, lisans programlarında bu oran yüzde 99,15, ön lisans programlarında ise yüzde 99,98 olarak gerçekleşti.
Ön lisans programlarında yalnızca 37 kontenjanın boş kaldığı belirtildi. YÖK, yüksek doluluk oranları ve değişen öğrenci talebinin başarı sıralamalarının her yıl farklılaşmasına neden olabileceğine dikkat çekti.