Yavuz Müftüoğlu / TÜRKGÜN

Pandemi ile birlikte en çok konuşulan konulardan bir tanesini de hiç kuşkusuz sıfır ve ikinci el araç konusu. Koronavirüs, çip krizi, fiyatların artması, stokçuluk vs. gündeme oturan konulardan oldu. Araç bulunurluk sıkıntısı eldeki hasarlı ve pertte çıkmış araçların piyasaya sürülmesine de sebep oldu. Trafik sigortası olmayan ve ağır hasarlı olduğu için perte çıkması gereken araçlarını kayıt dışı tamir ettirenler, araçları alanların hayatlarıyla oynuyor. Araç fiyatlarının artmasıyla birçok hasar kayıtsız aracın tamir ettirilerek piyasaya sürüldüğünü aktaran oto ekspertizleri, araç alacakları uyarıyor.

EKSPERTİZİ UNUTMAYIN

Arkamızda bıraktığımız 2021 yılında, özellikle son çeyrekte hareketli geçen ikinci el pazarı ve oto ekspertiz sektörü ile ilgili olarak Pilot Garage Otomotiv A.Ş. Genel Koordinatörü Cihan Emre, bizlere çok önemli bilgiler paylaştı. 1 Eylül 2020 tarihinde yürürlüğe giren ikinci el araç ticaretine ilişkin yeni yönetmeliğin de etkisiyle 2021 yılında oto ekspertiz sektörünün tekrar rekor kırdığını dile getiren Emre, satılan yaklaşık 7,5 milyon ikinci el araçtan yüzde 70’inin ekspertiz işlemi gördüğünü ifade ederken “2021 yılı ikinci el araç pazarında, gözlemlerimize göre yılın geneline baktığımızda en çok rağbeti 2 yaşa kadar olan otomobiller gördü” dedi.

DOLANDIRICILIK ARTIYOR

Cihan Emre, “Özellikle 1 yaşına kadar olan modellerde satışlar, stok problemleri yüzünden 2020’ye göre ortalama yüzde 80 arttı. Sıfır kilometre ve 3 yaşa kadar çok düşük kilometreli araçlarda, yaptığımız ekspertiz işlemlerinde 2021 yılında da tıpkı 2020’de olduğu gibi hiç olmadığı kadar değişen/ boyalı parçaya rastladık. Yine yapılan check-up ve ekspertizlerde ortalama her 100 araçtan 14’ünün pert (ağır hasarlı) olduğu gerçeğiyle karşılaştık. Asli mesleği otomobil alım satımı olmayanların kar etme iştahı dolandırıcılıkları da her geçen gün artırıyor” ifalerini kullandı.

2012 MODEL ÜZERİ ARAÇLARA TALEP YÜKSELİYOR

İkinci el araç pazarının güncel durumu hakkındaki görüşlerini de paylaşan Cihan Emre, “Sıfır kilometre araç fiyatlarında sürekli hale gelen artışlar yüksek model yılına sahip ikinci el araç fiyatlarının da maalesef artmasının en büyük nedeni. Tüketiciler satın alma maliyetlerini düşürmek adına 2012 model ve altı araçlara daha çok ilgi duymaya başladı. Lakin daha eski model araçların kaza geçmişi daha kabarık olacağından, detaylı ekspertiz ve kontroller büyük önem arz ediyor. Araç sıfır kilometre de olsa, 30 yaşında da olsa mutlaka TSE Belgeli kurumsal ekspertiz noktalarında vatandaşımızın almayı düşündüğü otomobili detaylı bir kontrolden geçirmesini öneriyoruz. Bu sayede hem can hem de mal güvenliklerini cüzi ücretlerle koruma altına alacaklardır” dedi.

SERMAYENİZE İYİ BAKIN!

Artan fiyatlar ve üretim tarafındaki global aksaklıklar sebebiyle hali hazırda ticaret erbaplarının bir araç alması oldukça zorlaşırken, ellerindeki aracı koruması daha da önemli hale geldi.

Aşin Otomobil ve Aşin Motorlu Araçlar Genel Müdürü Okan Erdem, ticaret amacıyla kullanılan araçların sermaye görevi de gördüğüne dikkat çekti. Hafif ticari araç sahiplerine araç bakınları konusunda tavsiyelerde bulunan Erdem, periyodik bakımla aracın ömrüne ömür katarken ikinci el değerinin de arttırıldığını belirtirken, Ancak araçta olası bir arıza, aynı zamanda sistematik işlerin aksamasına ve ciro kaybına yol açabiliyor. Ülkemizdeki 25 milyon aracın yaklaşık 4,6 milyonu HTA’dan oluşuyor ve iyi bakılan her hafif ticari araç aslında dolaylı olarak cari açığın artmasına da engel oluyor” dedi.

Editör: Haber Merkezi