Türkgün | İslam ve Ahlak | Anne babasının yaşadığı beldeye giden kişi seferî olur mu?

Anne babasının yaşadığı beldeye giden kişi seferî olur mu?

Seferilik hükümleri, İslam’da yolculuk yapan Müslümanlara namaz ve ibadetlerde kolaylık sağlar. Peki, anne babasını ziyaret için memleketine giden kişi seferî sayılır mı? Diyanet, bu konuda merak edilen soruya açıklık getirdi.

Seferilik hükümleri, İslam’da yolculuk yapan Müslümanlara namaz ve ibadetlerde kolaylık sağlar. Peki, anne babasını ziyaret için memleketine giden kişi seferî sayılır mı? Diyanet, bu konuda merak edilen soruya açıklık getirdi.

MUHABİR: Eylül Şahin

İslam’da yolculuk yapan Müslümanlara kolaylık sağlamak amacıyla seferilik hükümleri getirilmiştir. Belirli bir mesafeyi aşan yolculuklarda Müslümanlar namazlarını kısaltarak kılabilirler. Ancak en çok merak edilen konulardan biri şudur: Anne babasının yaşadığı beldeye giden kişi seferî sayılır mı? İşte Diyanet’in açıklaması…

Seferilik ne zaman başlar?

Dinen sefer sayılacak mesafeye gitmek üzere yola çıkan kişi, yaşadığı şehrin meskûn mahallinden ayrıldığı andan itibaren seferî kabul edilir. Böylece yolculukla ilgili ruhsatlardan ve kolaylıklardan yararlanmaya başlar (Merğînânî, el-Hidâye, II, 101).

Anne babasının yaşadığı yer seferiliği etkiler mi?

Din İşleri Yüksek Kurulu, bu konuda şu açıklamayı yapmıştır:

Bir kişi doğup büyüdüğü veya sürekli yaşamak için yerleştiği asli vatanını terk edip başka bir yere temelli yerleşirse, yeni ikamet ettiği yer onun vatan-ı aslîsi olur.

Eski yaşadığı yerde anne-baba ya da yetişkin çocuklarının bulunması, o beldenin vatan-ı aslî sayılmasına engel olur. Yani kişinin sürekli yaşamadığı yer, seferilik açısından asli vatan kabul edilmez.

Seferî sayılma şartları

Buna göre, kişi sürekli yaşadığı şehri bırakıp anne-babasını ziyaret için 90 km veya daha uzak bir mesafedeki beldeye giderse seferî olur.

Hanefî mezhebine göre: 15 günden az kalmayı planlıyorsa seferî hükmündedir.

Şâfiî mezhebine göre: 4 günden az kalmayı niyet ederse seferî olur.

Yorumlar
Yorumlar yükleniyor...
Daha fazla yorum yükle...