Hava sıcaklığının günden güne azalmasıyla birlikte, kış lastikleri yeniden gündeme geldi. Pek çok kullanıcı ise, “Kış lastiğinin faydaları nelerdir?” ve “Kış lastiğinin farkı nedir?” tarzında aramalar yapıyor. Kış aylarında güvenli sürüş sağlayan, fren mesafesini azaltan ve sevdiklerimizin evlerine sağ salim ulaşmasına vesile olan kış lastikleri ile ilgili bilgileri okurlarımız için bir araya getirdik…

KIŞ LASTİĞİNİN FAYDALARI NELERDİR?

Kış aylarında kazaların en büyük nedeni olan karlı ve buzlu zemin nedeniyle aracınız için tercih ettiğiniz lastik türünün de önemi artmaktadır. TÜİK`e ait verilere göre her yıl 17 bin trafik kazasının gerçekleştiği ülkemizde trafik kazalarının +7 derecenin altındaki hava koşullarında karlı ve buzlu zeminde meydana gelmesi kış lastiğini kullanımının yol ve can güvenliği açısından büyük önem taşıdığını gösteriyor.

Kış lastikleri, fren mesafeleri ve yol tutuş performanslarında yaz lastiklerinden farklı özelliklere sahip oldukları için kış aylarında en iyi performansı göstermektedirler. Kış lastikleri yapısal özelliğiyle 7 derecenin altındaki soğuk hava şartlarında sertleşmeyerek, tutunma özelliklerini sürdürür ve güvenli ulaşım sağlar. Sahip olduğu yüksek silika miktarıyla ıslak zeminde yol tutuşunu artırır.

KIŞ LASTİĞİNİN FARKI NEDİR?

Karlı yüzeylerde yaz lastiklerine göre çekiş gücünü ve yol kavramayı %25 artırır. Hava sıcaklığının +7 derecenin altında olduğu yağmurlu bir havada 80 km/s hıza sahip bir otomobil durabilmek için yaz lastiğiyle 40 metreye ihtiyaç duyarken, kış lastiği takılı araç 34 metre mesafede durabilir. 6 metrelik fark tehlikeli bir durumda büyük önem taşımaktadır. 

Zemin şartları ağırlaştığında, kış lastiklerinin etkisi daha da artar. Kış lastiklerinin en çok kullanılması gereken Karlı zeminde ise 50 km hızla ilerleyen yaz lastikli bir araç durabilmek için 63 metreye ihtiyaç duyarken, kış lastikli aracın durabilmesi için 32 metre önce yeterli olabiliyor. 

 

 

 

 

Editör: Haber Merkezi