Türkgün Kültür Sanat Herculaneum'dan 2 bin yıllık parşömeni yapay zeka ile keşfedildi

Herculaneum'dan 2 bin yıllık parşömeni yapay zeka ile keşfedildi

Bilim insanları, antik Roma kenti Herculaneum'dan çıkarılan ve 2 bin yıl boyunca okunamayan bir parşömeni yapay zeka ve X-ray görüntüleme teknikleriyle açmayı başardı.

Bilim insanları, antik Roma kenti Herculaneum'dan çıkarılan ve 2 bin yıl boyunca okunamayan bir parşömeni yapay zeka ve X-ray görüntüleme teknikleriyle açmayı başardı.

MUHABİR: Eylül Şahin

Vezüv Yanardağı'nın 79 yılındaki patlamasıyla kömürleşen ve son derece hassas hale gelen parşömen, fiziksel olarak açılamıyordu. Ancak bilim insanları, X-ray taramaları ve yapay zeka destekli analizlerle metnin içeriğini ortaya çıkarmayı başardı.

Felsefi Bir Metin Ortaya Çıktı

Vesuvius Challenge ekibinden Stephen Parsons'ın liderliğinde yürütülen araştırmada, parşömenin tamamının okunabileceği konusunda büyük bir ilerleme kaydedildi. Yunanca harflerin belirgin şekilde göründüğü ilk analizlerde, metnin felsefi bir içeriğe sahip olduğu tahmin ediliyor.

Vesuvius Challenge

Gelişmiş Teknolojiler Kullanıldı

Oxford Üniversitesi'ne bağlı Bodleian Kütüphanesi'nde yıllardır korunan parşömenler, Diamond Light Source adlı tesisin yüksek güçlü X-ray ışınlarıyla tarandı. Bu sayede parşömenin zarar görmeden incelenmesi sağlandı ve yapay zeka yardımıyla metindeki mürekkep izleri tespit edildi.

Uzmanlar, parşömenin tamamının okunması için çalışmaların devam ettiğini belirtirken, papirüs ve mürekkebin benzer özelliklere sahip olması nedeniyle ayrım yapmanın zor olduğunu vurguluyorlar. Ancak yeni teknolojilerin geliştirilmesiyle bu zorlukların aşılabileceği düşünülüyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *