İslam alemi, Kur’an-ı Kerim'de 'bin aydan daha hayırlıdır' buyrulan Kadir Gecesi'ne kauşmamının sevincini yaşıyor. Gerek pandemi şartları, gerekse dün akşam zalim İsrail'in Mescid-i Aksa'da Namaz kılan Müslümanlara saldırması bu sene Kadir gecesinin buruk geçmesine neden oluyor. Buna rağmen bu özel gecede Rabbimiz olan Allah'a dua ile yakarışta bulunmamız gerekiyor.

Her sene büyük bir çoşku ile beklenen Kadir gecesi, Ramazan ayının 27. gecesine denk gelmektedir. Bu çok özel gecede Kur’an-ı Kerim inmeye başlamıştır. Bu gece Kadir Gecesi denilmektedir. (Bk. Bakara, 185)

Kuran, bu inişin Ramazan'ın Kadir Gecesi'ne rastladığını bize Kadir Suresi'nde anlatıyor. Ve bu inişin büyüklüğüne dikkat çekmek için olacak ki, Kadir Gecesi'ni ‘‘bin aydan daha hayırlı’’ olarak bildiriyor

Konuya, Hz. Peygamber'in (SAV) durumu açısından baktığımızda, şunlar söylenebilir: Vahyin başlangıcında Hz. Muhammed (SAV) 40 yaşında bulunuyordu. Tarih, Miladi 610'dur. İlk vahiy, Mekke yakınlarında Nur Dağı'ndaki Hira mağarasında gelmiştir.

KURAN-I KERİM NEREDE VE NE ZAMAN İNMEYE BAŞLAMIŞTIR?

Kuran, 22 yıl 2 ay, 22 günde tamamlanmıştır. Bunun ilk 13 yıllık süresi Mekke'de, diğer kısmı Medine'de geçmiştir. Bu, Hz. Muhammed'in (SAV) vahiy alış süresi demektir. Tabii, vahyin geliş yoğunluğu zaman ve mekána göre hep deği

KADİR GECESİ'NDE NE OLDU?

Kadir Gecesi'nde İslam dininin kutsal kitabı Kur'an'ı Kerim indirilmeye başlandı. Peygamber Hz. Muhammed'e Hira Dağı'nda Kuran'ı Kerim'in ilk ayeti o kutsal gecede indi.

Bu gecede müminler mümkün mertebe Kadir Gecesi'ni ibadet ve tövbe ederek değerlendirmeye çalışmalı. Uyku ve istirahatle geçirmemeye gayret etmeli. Çünkü bu gecede her bir Kur'an harfine 30 bin sevap verilmektedir. Diğer ibadetlerin sevabı da o nispette artış göstermektedir.
Kadir Gecesi'ni değerlendirmek ve o vaktin feyiz ve bereketinden istifadeyi arttırmak için namaz kılınır, Kur'an okunur, Kuran tefsirleri mütalaa edilir, zikredilir, salavat-ı şerif getirilir, dualar edilir. Fakir ve kimsesizler doyurulur, bol bol sadaka verilir. Kadir Gecesi'nin getireceği büyük kazanç hakkında rivayet edilen hadisler en güzel teşvik mahiyetini taşımaktadır.

KADİR GECESİ HANGİ İBADETLER YAPILMALI?

* Müminlerle helalleşilmeli, onlarla irtibatımız cihetinden rızaları alınmalı.

* Küs ve dargın olanlar barıştırılmalı; gönüller alınmalı; kederli yüzler güldürülmeli.

* Hz. Muhammed'e salat-ü selamlar getirilmeli; O'nun şefaatini ümit edip, ümmetinden olma şuuru tazelenmeli.

* Kur'an-ı Kerim okunmalı; okuyanlar dinlenmeli; uygun mekanlarda Kur'an ziyafetleri verilmeli; Kelamullah'a olan sevgi, saygı ve bağlılık duyguları yenilenmeli, kuvvetlendirilmeli.

* Tefekkürde bulunulmalı, "Ben kimim, nereden geldim, nereye gidiyorum, Allah'ın benden istekleri nelerdir" gibi konular başta olmak üzere hayati meselelerde derin düşüncelere girmeli.

* Bol bol zikir, evrad-ü ezkarda bulunulmalı.

* Üzerinde namaz borcu olanların nafile namazı kılmadan önce hiç değilse 5 vakit kaza namazı kılmaları daha faziletlidir. Kazası yoksa nafile kılar. Süfyan-i Sevri: "Kadir gecesi dua ve istiğfar etmek namazdan sevimlidir. Kur'an okuyup sonra dua etmek daha güzeldir" demiştir (Tecrid-i Sarih Tercemesi, VI, 313).

KADİR SURESİ

Kadir Suresi Türkçe okunuşu:

Bismillahiraahmanirrahim.

İnnâ enzelnâhu fî leyletil kadr. Ve mâ edrâke mâ leyletul kadr. Leyletul kadri hayrun min elfi şehr.

Tenezzelul melâiketu ver rûhu fîhâ bi izni rabbihim min kulli emrin. Selâmun, hiye hattâ matlaıl fecr.

kadirgecesi

Kadir Suresi Türkçe anlamı:

"Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla.

Şüphesiz Biz, (Kur'an'ı) Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesinin ne olduğunu sana bildiren nedir? Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır. Melekler ve Ruh (Cebrail), Rabbinin izni ile her iş için (semadan yere) o gece inerler. O gece tan yeri ağarana kadar esenliktir."

KADİR GECESİN YAPILACAK DUA

Hz. Muhammed, Kadir Gecesi'ne büyük önem verir ve bu gecede namazın camide cemaatle kılınmasını tavsiye ederdi. Hazreti Ayşe'nin aktardığına göre Hz. Muhammed, Kadir Gecesi şu duayı okurdu:

* Allahümme inneke afüvvün kerîmün tuhibbül afve fa'fü anni

* Allahım! Sen çok affedicisin, affetmeyi seversin. Beni bağışla! 

 

Editör: Haber Merkezi