Hem dini bir vecibe olan, hem de sosyal yaiam için büyük öneme sahip olan Kurban Bayramı bugün kesilenler kurbanlar ve yapılan ibadetlerle kutlanıyor. Bu özel günde kurban kesen gerekli nisap miktarını dağıtan, paylaştıran Müslümanlar, geride kalan kurban etini nasıl muhafaza edeceğini sorguluyor. Doğru yöntemle saklandığında bir yıl boyunca korunabilen kurban etinin ne zaman dolaba konacağı en çok merak edilen konu oldu.

KURBAN ETİ NASIL DİNLENDİRİLİR?

Uzmanların, kurban eti dinlenmeli mi sorusuna yaptığı açıklamalar dinlemeyen etlerin daha sonra çözüldüğünde sert ve yemesi zor bir halde olacağı yönünde gerçekleşir.

Kesim alanından kanlar içinde gelen etlerin mutlaka hava alan bir kapta 4-5 saat veya mümkünse 1 gün dinlendirilip, etin yemeklik parçalanmasından evvel 40 dereceye kadar olan vücut ısısını 14 dereceye kadar azaltmak gerekir.

Etler piştiği zaman ancak bu şekilde lokum gibi olur.

KURBAN ETİ NASIL SAKLANIR?

Kurbanı bulduk, kestik, tattık, dağıttık derken dünya kadar et dolapta sizi bekler.
Hemen kurban eti saklama yöntemleri uygulanarak etler ayrıştırılır. Çünkü hiçbir işlem yapmadan normal mevsim koşullarında kurban eti saklama süresi buzdolabında 3-4 gündür.
Tabii bu kurban eti saklama süresi etin parçalanma şekline ve kalitesine göre de değişiklik gösterebilir.

Etler daha sonra nasıl kullanılmak isteniyorsa derin dondurucuda öyle muhafaza edilmesi gerekir; eğer kıyma olacaksa kıyma, kuşbaşı ise kuşbaşı ve de bonfile olacaksa da bonfile olarak poşetlere konup düzgün bir şekilde saklanması gerekir.
Hava almayacak şekilde temiz buzdolabı poşetlerinde ağzı kapalı olarak paketlenen etler, buzlukta 1 yıl kadar bozulmadan muhafaza edilebilir.

KURBAN ETİ NE ZAMAN DOLABA KONUR?

Kurban eti en az 4-5 saat – en uygun 1 gün açık havada bozulmadan bekleyebilir, sonra da buzdolabına kaldırmak uygun görülür.

Bu yüzden de kurban eti hemen dolaba konur mu demek yerine eti dinlendirip koymak gerek.
Et kendini salıp gevşedikten sonra buzdolabına alınabilir.
Burada da 3-4 günden fazla durduğunda bozulma belirtileri gösteren etlerin mümkün mertebe süreyi geçirmeden kurban eti poşeti ile buzluğa alınması icap eder.

KURBAN ETİ NE ZAMAN KIYMA YAPILMALI?

Kurban etinden verimli şekilde pay çıkarmak istiyorsanız, eti 1 gün kadar 4 derece sıcaklıkta hijyenik bir ortamda dinlendirmelisiniz.
Bu şartları karşıladıktan sonra etinizi dilediğiniz gibi kuşbaşı, parça et veya kıyma olarak muhafaza edebilirsiniz.
Kurban eti kıyması için en uygun zaman kesimin ertesi günüdür. Böylece et dinlenmiş olacaktır.

Kurban eti kıyma olarak çektirildikten sonra köfte yapılıp buzlukta saklanabilir, yemeklik pay edilerek yine dondurucuda saklanabilir.

KURBAN ETİ YIKANIR MI?

Sağlık koşullarına göre etin yenebilmesi için kansız olması gerekir. Yani buzluğa kaldırılmadan evvel etin temizlenmesi için iki seçenek var: ya etleri dinlendirip kanı salmasını beklersiniz ya da etler kandan arındırılana kadar soğuk suda yıkarsınız.
Eğer beklemeden aynı gün yenilmesi gerekiyorsa da mutlaka buzlu suda beklettikten sonra pişirilmesi uygun görülür.
Kurban eti paketleme işlemi yapılarak hemen düşünülen yerlere verilmesi uygundur.

KURBAN ETİ KAÇ GÜNDE BOZULUR?

Kurbanda yeni kesilmiş taze et bakterilerin çoğalması için en uygun yerdir.
Kurban kestiyseniz eğer kurban eti paylaşımı da ivedilikle yapılmalıdır.
Etin içeriğindeki bakteri ve virüsler 1-2 gün sonra kendilerini göstermeye başlayarak etin yenilmesi halinde besin zehirlenmesi yaparlar.

Etin kanı çekilince hemen doğru yöntemle pişirilmesi veya küçük parçalar halinde buzluğa konulması gerekir.

Editör: Haber Merkezi