Her çarşamba akşamı Atv ekranlarında seyircisiyle buluşan Kuruluş Osman dizisinin yeni sezonunda aksiyon giderek artıyor. Diziye bu sezon birbirinden ünlü isimler dahil oldu. Bu isimlerden biri de Turgut Bey oldu. Kendi obası olan Bizans ile düşman Turgut Bey'in hayatı İzleyenleri ekra başına kilitleyen Kuruluş Osman'da Turgut Alp/Bey karakterini Rüzgar Aksoy canlandıracak. Seyirciler, Rüzgar Aksoy kimdir, kaç yaşında, nereli? Rüzgar Aksoy hangi dizilerde oynadı? gibi sorulara yanıt arıyor.

TURGUT BEY'İ KİM CANLANDIRACAK?

Tarihte, Ertuğrul Gazi, Osman Gazi ve Orhan Gazi dönemlerinde fetihlere katılan Turgut Alp karakteri Diriliş Ertuğrul dizisinden sonra Kuruluş Osman dizisinde de karakter olarak işleniyor.

Kuruluş Osman'ın 3. sezonunda diziye dahil olacak Turgut Bey, karakterine oyuncu Rüzgar Aksoy hayat verecek.

Bizans ile düşman olan Turgut Bey'in kendine ait bir obası bulunuyor. Turgut Alp'in kendi alplerini kurtarmak için tekfrurun kız kardeşini kaçırdığı görülüyor.

RÜZGAR AKSOY KİMDİR, KAÇ YAŞINDA, NERELİ?

Oyuncu Rüzgar Aksoy, 5 Ocak 1981 yılında İstanbul’da doğdu. Haliç Üniversite Konservatuvar Bölümü mezunu olan Aksoy ilk oyunculuk deneyimini 2010 yılında başrollerinde Oktay Kaynarca ve Mehmet Akif Alakurt’un yer aldığı Adanalı dizisinde gerçekleştirdi. Oyunculuk kariyerine Serçe, Türkan, Annem Uyurken , Ah Neriman, Kara Sevda, Yüz Yüze dizileri ile devam eden Rüzgar Aksoy, aynı zamanda seslendirme sanatçısı olarak da bir çok projede yer aldı. Oyuncu son dönemde Keşif Çanakkale ve Deliler filminde rol aldı.

 kuruluşosmanturgut

"HER KARAKTERİMDE FARKLI BİR ŞEY BULMAYA ÇALIŞIYORUM"

Rüzgar Aksoy çekimler öncesinde geçirdiği hazırlık sürecini ve 'Kuruluş Osman' dünyasına girişini "Yoğun bir çaba içerisindeyim çünkü her karakterimde, her işte farklı bir şey bulmaya çalışıyorum. Şükür ki hiçbir karakterim diğerine benzemedi şimdiye kadar… Kim olursa olsun en psikopatı da olsa en mülayimi de olsa onun psikolojisini anlayamaya çalışıyorum. Turgut Alp'in psikolojisini anlamak için önce bu toprağı anlamak gerekiyor. O dönemde yaşayan insanların nasıl beslendiklerini, soğukla nasıl mücadele ettiklerini vb. algılamak gerekiyor"  dedi.

"TURGUT ALP ÇOK GÜÇLÜ, RÜZGAR GİBİ BİR KARAKTER!"

Aksoy, Turgut Alp karakteri ve karaktere nasıl hazırlandığı ile ilgili ise "Benim araştırma noktam tarihi bir kişilik de olsa onun insan yönlerini bulmaya çalışmak. Senaryoyu okuduğumda ve o insani yönleri keşfettikçe 'Evet bu işte kendini zorlayacak ve bir şeyler bulacaksın, araştıracaksın' hissi geldi bana. Turgut Alp obası olan bir bey. Geçmişte bir şeyler yaşamış, o yaşantının içerisinde belirli kararlar almış ve bu onu biraz fazla cesur, gözü pek ve bazen söz dinlemeyen biri haline dönüştürmüş. O yüzden rüzgar gibi bir karakter geliyor. İsmimi düşünmedim gerçekten bunu söylerken ama güçlü, rüzgar gibi bir karakter. Bazen durumları, olayları zorlayabilecek verdiği kararlarla, çünkü bu karakterin yapacağı eylem ya da yapmayacağı eylem noktasında ikna edilmesi gerekiyor. Edilmezse kendi bildiğini okuyan bir karakter" şeklinde konuştu.

TARİHTE TURGUT ALP KİMDİR? NE ZAMAN YAŞADI?

Turgut Alp, Osmanlı Devletinin kurucusu Osman Bey’in gaza faaliyetlerinde en yakın silah arkadaşlarından biridir. Osman Bey tarafından İnegöl'ün fethiyle görevlendirilmiş daha sonra Orhan bey döneminde Atranos’un (Orhaneli) fethine katılmıştır. Kaynaklarda anlatılan Turgut Alp Osmanlı Kuruluş döneminde askeri anlamda faal olarak gaza ideolojisine katkıda bulunan bir Alp oluşudur.

HAYATI

Hayatına dair çok az bilgi bulunmaktadır. Onun tarihî bir şahsiyet olmayıp halk rivayetlerinde ortaya çıkan efsanevî bir kişi olduğu da ileri sürülmektedir. Bununla birlikte ilk Osmanlı kronikleri yanında bazı Bizans kaynaklarında çeşitli askerî faaliyetleri dolayısıyla adı anılmaktadır. İsmindeki Alp kelimesi bir unvandır ve muhtemelen onun veya babasının Selçuklu Devleti’nin hizmetinde dirlik sahibi olduğuna işaret etmektedir.

Turgut Alp’in 735 (1334-35) yılında sağ olduğu bilinmekte, fakat epeyce yaşlı olduğu anlaşılmaktadır. Onun ayrıca İnegöl çevresinde Keşiş dağı yakınında yaşayan dervişlerden Geyikli Baba ile yakınlığına dair bazı rivayetlere rastlanmaktadır. Adı ölümünden sonra İnegöl yöresine verilmiş ve burası Turgut-ili diye anılır. Erken dönem Osmanlıda yaşayan tarihçilerden Aşıkpaşazâde, Neşri ve diğer tarihçiler de İnegöl yöresini Turgut-ili şeklinde anmaktadır. Bu adlandırma XVI. yüzyıldan itibaren tamamen ortadan kalkmıştır.

KATILDIĞI FETİHLER

İlk Osmanlı kaynaklarındaki rivayetlere göre Osman Bey’in yanında bulunmuş ve Yarhisar’ın alınmasına katılmış, ardından İnegöl’ün fethiyle görevlendirilmiştir. Kaynaklarda Turgut Alp’in şehri muhasara ederken Osman Bey’in de yardıma geldiğine değinilmektedir. Yine İnegöl’ün fethi esnasında şehrin tekfuru Aya Nikola’nın Türkler’e karşı düşmanca hareketleri sebebiyle idam edildiği ve şehrin idaresinin Turgut Alp’e verildiği kaydedilmiştir. Bundan sonra Turgut Alp, Köse Mihal ile birlikte Orhan Gazi’nin yanında Atranos’un (Orhaneli) fethine katılmıştır. Orhan Bey’in geldiğini haber alan Atranos hâkimi hisardan çıkıp kaçarken bir kayadan düşerek öldüğünden kale kolayca ele geçirilmiştir. Atranos’un alınması Bursa’nın fethini kolaylaştırmıştır.

Editör: Haber Merkezi