Diyanet İşleri Başkanlığı, MPİ yılbaşı çekilişine sayılı günler kala bir açıklama yayınladı. Diyanetten gelen açıklamaya göre, şansa dayalı her türlü oyun ve çekiliş kumar sayılıyor ve haram olarak kabul ediliyor. İşte, Diyanet’in açıklamalarıyla, “Milli Piyango haram mıdır, piyango almanın günahı ne?” sorunun cevabı…

MİLLİ PİYANGO HARAM MIDIR?

Yılbaşı yaklaşırken, en çok konuşulan ve tartışılan konular arasında Milli Piyangonun haram olup olmadığı var. Konuya son noktayı koyan kurum Diyanet İşleri Başkanlığı yaptığı açıklama ile vatandaşların merak ettiği sorulara cevap verdi.

Diyanet işleri başkanlığı konu ile ilgili “Taraflardan birisinin kazanıp diğerinin kaybetmesi esasına dayalı bütün şans oyunları kumar kapsamında değerlendirilip haram kılınmıştır. Zira bir taraf kaybederken, diğer taraf da hak etmeden kazanmaktadır.” ifadelerine yer verdi.

Diyanet açıklamasının devamında “Buna göre şans faktörüne dayalı olan piyango, toto, loto, iddia, müşterek bahis, ganyan gibi tertip ve oyunlar kumardır ve haramdır. Bu tür kumarların, geniş kitlelerin iştirak etmesi sebebi ile zararı daha da yaygın olmaktadır.” dedi.

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yaptığı bu açıklama ile piyangonun haram olup olmadığı konusu da netlik kazanmış oldu.

Milli Piyango ile ilgili konuların arasında, milli piyangodan kazanılan ikramiyenin zekâtı ya da sadakasının olup olmayacağı geliyor. En az milli piyango haram mıdır sorusu kadar merak edilen konuya yine Diyanet İşleri Başkanlığı gereken açıklamayı yaptı.

 

Diyanet İşleri Başkanlığı bu konuya da açıklık getirmiştir. Bu konu ile ilgili açıklamasında: “Bu tür şansa dayalı oyunların hasılatından bazı kuruluş ve hayır kurumlarının yararlanması, onları meşru hale getirmez ve haramlık hükmünü değiştirmez. Bu yollardan birisiyle elde edilen kazançlar, sevap beklenmeyerek yoksullara veya hayır kurumlarına verilmelidir. Zira Hz. Peygamber bu tür haram kazançların harcanmasının ve güya sadaka olarak verilmesinin mümkün olmayacağını haber vermiştir.” denilmiştir.

ZEKÂTI OLUR MU?

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın açıklamasından yola çıkarak şansa dayalı oyunların haram ve günah olduğunu gördük. Buna bağlı olarak bu tür oyunlardan kazanılacak hasılatın tümünün dağıtılması halinde sevap da beklenemeyeceği Hz. Peygamberin ifadeleriyle ortaya konulmuştur. Bu tür şansa dayalı oyunların hasılatından bazı kuruluş ve hayır kurumlarının yararlanması, onları meşru hale getirmez ve haramlık hükmünü değiştirmez ifadesinden anlaşılacağı üzere bu tür meşru yoldan kazanılmayan hasılatın da Zekatı sadakası olamaz.

Onun için Milli Piyano gibi ikramiyelerin zekâtı da olmamaktadır. Zira günahtan kurtulma adına tümünün dağıtılması gerektiği üzerinde durulur.

 

Editör: Haber Merkezi