Hava sıcaklıklarının ciddi derecede düşmesi hastalıkların çoğalmasına neden olurken, en çok görülen rahatsızlıkların arasında öksürük geliyor. Pek çok kişinin “Öksürük nasıl geçer?” ve “Öksürüğe ne iyi gelir?” sorularına cevap aradığı günlerde rahat bir nefes alabilmeniz için bilmeniz gerekenleri bir araya getirdik…

ÖKSÜRÜK NASIL GEÇER?

IHLAMUR ÇAYI

Ihlamur çayı kış aylarında geleneksel olarak kullanılan en eski çaylardan biridir. İyileştirici özelliği sayesinde ise ne kadar eski olsa bile popülerliğini hiç yitirmez. İçerdiği ağrı kesici ve iltihap giderici maddeler, öksürüğü geçirmek için vazgeçilmezdir.

AYVA YAPRAĞI (TAZE YA DA KURU)
Ayva yaprağı, eski çağlardan bu yana soğuk algınlığı ve öksürük tedavilerinde kullanılmaya devam ediyor. Günde 2-3 bardağı geçmeden şeker ilavesiz içilecek ayva yaprağı öksürüğü geçirmede en çok kullanılan kürlerdendir.

EKİNEZYA ÇAYI
Ekinezya sadece öksürüğe değil çok çeşitli rahatsızlıklara da iyi geliyor. Bağışıklık sistemini güçlendirmesi ile adeta bir kış savaşçısı olan ekinezya çayı boğaz ve akciğer iltihapları için birebir. Öksürük için küçük bir miktar bal ile tatlandırdığınız ekinezya çayını günde iki fincan içebilirsiniz.

BAL, IHLAMUR VE AYVA
Bu üçlü karışım, hem lezzetli hem de boğazı yumuşatarak öksürükten kurtulmanızı sağlıyor.

ÖKSÜRÜĞE NE İYİ GELİR?

Pastiller: Boğazın arkasını yumuşatarak öksürme refleksini bastırabilir ve tahrişi azaltarak rahatlamanızı sağlayabilir.

Sıcak duş: Hem alerji hem de soğuk algınlığından kaynaklanan öksürüğü azalttığı gibi, burundaki sekresyonları incelterek öksürükten kurtulmanıza katkı sağlayabilir.

Nemli ortam: İster buhar makinesi ile ister ıslak bir havluyu kaloriferin üzerine sermek kaydıyla bulunduğunuz ortamı nemlendirmek öksürüğe iyi gelir.

Bal: Boğazı kaplayarak tahrişi azaltır ve öksürüğün hafiflemesini sağlar.

Parfüm ve spreylerden uzak durmak: Parfüm ve oda spreyleri kapalı ortamdaki havayı kirlettiği için öksürüğün artmasına neden olur. Bu nedenle bu ürünlerden uzak kalmak öksürüğün artmasını engeller.

Bol sıvı: Balgamın kolay atılmasını sağlayacağı için bol sıvı almak öksürüğe iyi gelir.

 

Editör: Haber Merkezi