Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
27°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Sağlık Huzursuz bacak sendromu nedir?

Huzursuz bacak sendromu nedir?

Huzursuz bacak sendromu olan bir kişi, genellikle yattıktan sonra bacaklarda seğirme ve rahatsızlık hissedebilir. Bu uykusuzluğa yol açabileceği için uyku bozukluğu olarak kabul edilir.

4 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Huzursuz bacak sendromu nedir?

Huzursuz bacak sendromu nedir?

Huzursuz bacak sendromu olan bir kişi, genellikle yattıktan sonra bacaklarda seğirme ve rahatsızlık hissedebilir. Bu uykusuzluğa yol açabileceği için uyku bozukluğu olarak kabul edilir. Huzursuz bacak sendromu (RLS) zihinsel veya fiziksel problemlerden dolayı olabilir veya bazı ilaçların ters bir etkisi olabilir. Willis-Ekbom hastalığı olarak da bilinir.

Huzursuz bacak sendromu, semptomların sıklığına ve ciddiyetine, semptomların ne kadar iyi giderilebileceğine ve ne kadar rahatsızlığa neden olduğuna bağlı olarak hafif veya şiddetli olarak sınıflandırılabilir.

RLS vakalarının büyük çoğunluğu zaman içerisinde veya basit yaşam tarzı değişiklikleri yapıldığında kendi başlarına çözülür.

Huzursuz bacak sendromu hakkında hızlı gerçekler:

RLS, birincil veya ikincil olarak sınıflandırılabilir.

Pek çok insan bu sorunları evde tedavi edebilir.

Bu duruma genellikle zihinsel ve fiziksel faktörlerin bir kombinasyonu neden olur.

Kadınların hamilelik sırasında RLS'den etkilenme olasılığı daha yüksektir.

Belirtiler

Semptomlar, kişi uçak koltuğu veya sinemada kapalı bir alanda uyanık olduğunda bile ortaya çıkabilir.

RLS’li kişi uykuya dalmakta ve uykuda kalmakta zorlandığından, gün boyunca yorgun olabilir. Bunun öğrenme, iş, konsantrasyon ve rutin görev ve aktiviteler üzerinde negatif etkisi olabilir.

Uyku eksikliği zamanla ruh hali değişimlerine, sinirlilik, depresyon, zayıf bir bağışıklık sistemine ve diğer fiziksel ve sağlık sorunlarına yol açabilir.

RLS nasıl hissettiriyor?

RLS'li bir kişinin bacaklarında bazen de kollarında tuhaf ve nahoş bir his ve onları hareket ettirmek için güçlü bir dürtü vardır. İnsanlar bu duyguları şöyle tarif etmişlerdir:

  • Ağrıyan

  • Yanan

  • Emekleme hissi

  • Sürünme hissi

  • Elektrik çarpmasına benzer

  • Kaşıntı

  • Karıncalanma

Rahatsızlığı gidermenin tek yolu bacakları hareket ettirmektir. Duygular, bireyin dinlenme veya hareketsiz kalması durumunda meydana gelir ve sadece gece boyunca olmaz. Belirtiler genellikle akşamları ve geceleri kötüleşir ve sabahları kısa bir süre için hafifletilebilir.

Huzursuz bacak sendromu ne kadar sürer?

Primer veya idiyopatik RLS semptomları tipik olarak zamanla kötüleşir, ancak bazı insanlar için haftalar veya aylar herhangi bir semptom olmadan geçebilir. RLS bir hastalıktan, hamilelikten veya ilaçtan kaynaklanıyorsa, tetikleyici gittiğinde sendrom da gider.

Gebelikte RLS

RLS hamilelik sırasında kadınlar için problem yaratabilir. Zaten RLS olan kadınlar, belirtilerin hamilelik sırasında daha da kötüleştiğini görebilir. Bununla birlikte, gebe kalmak kendi başına RLS'ye yol açabilir. Gebelik ilerledikçe semptomlar kötüleşmeye meyillidir.

Hamilelik sırasında RLS’nin görülme olasılığının artmasının nedeni bilinmemektedir, ancak aşağıdaki faktörlerin dahil olduğuna inanılmaktadır:

  • Demir ve folat gibi düşük seviyede mineral veya vitamin

  • Vücuttaki değişiklikler ve rahatsızlıklar sonucu uyku yoksunluğu

  • Hormonlardaki değişiklikler

  • Duyuların artan duyarlılığı

Bu durum gebelikte yaygın olarak araştırılmamıştır. Bununla birlikte, hamilelik dışında, rotigotin ve gabapentin gibi kullanılan ilaç tedavilerinin bazıları, hamile kadınların güvenli kullanımı için değerlendirilmemiştir.

Hafif egzersiz ve sağlıklı bir uyku düzeni gibi davranışsal tedaviler, genellikle hamilelik sırasında kadınlar için ilk basamak tedavi olarak önerilmektedir.

Demir seviyeleri düşükse ve RLS'nin nedeni olduğu düşünülürse, hamilelik sırasında oral demir takviyeleri verilmesi güvenlidir. Ciddi durumlarda, daha yüksek konsantrasyonlar damla yoluyla damardan (IV) uygulanabilir.

İlaç gerektirebilecek başka bir nedenden şüpheleniliyorsa ve yukarıdaki tedaviler istenen etkiye sahip değilse, riski azaltmak için ilaçlar mümkün olan en düşük dozajda reçete edilmelidir.

RLS türleri

İki ana RLS tipi vardır:

Birincil veya idiyopatik RLS

İdiyopatik, sebebin bilinmediği anlamına gelir. En yaygın tiptedir ve aşağıdaki özelliklere sahiptir:

  • Genellikle 40 yaşından önce başlar.

  • Çocukluk kadar erken başlayabilir.

  • Genetik bir nedeni olabilir.

Birincil RLS başladığında yaşam boyu olma eğilimindedir. Belirtiler sporadik olabilir veya zamanla kötüleşebilir ve zamanla daha yaygın hale gelebilir. Hafif vakalarda, kişinin uzun süre semptomu olmayabilir.

İkincil RLS

İkincil bir hastalığa başka bir hastalık veya rahatsızlık neden olur. İkincil RLS genellikle 45 yaşından sonra başlar ve kalıtsal olma eğiliminde değildir. Bu RLS türleri belirgin bir şekilde farklıdır:

  • Ani başlangıçlı.

  • Belirtiler genellikle zamanla kötüleşmez.

  • Belirtiler daha şiddetli olabilir.

İkincil RLS'yi tetikleyebilecek hastalıklar ve belirtiler şunlardır:

  • Şeker hastalığı

  • Demir eksikliği

  • Böbrek yetmezliği

  • Parkinson hastalığı

  • Nöropati

  • Gebelik

  • Romatoid artrit

RLS nasıl gerçekleşiyir ve ortaya çıkaran nedenler tam olarak bilinememktedir, ancak vücudun kas hareketlerini kontrol etmede rol oynayan bir nörotransmiter olan dopamini nasıl işlediğiyle ilgili olabilir. Dopamin seviyesini etkileyen Seçici serotonin geri alım inhibitörleri (SSRI'lar) ve antidepresanların RLS’yi tetiklediği düşünülmektedir.

Aynı zamanda hamilelik ile bağlantılıdır. Her ne kadar net olmasa da kadınların yaklaşık yüzde 20'si gebeliğin son üç ayında RLS yaşar.

Periyodik uzuv hareket bozukluğu (PLMD)

PLMD, bazen uyku sırasındaki periyodik uzuv (bacak) hareketi (PLMS) olarak da adlandırılan benzer bir ilişkili uyku bozukluğudur. PLMD'li insanlarda, uzuvlar uyurken kontrolsüz bir şekilde titriyor veya sarsılır. Ayrıca bir çeşit uyku bozukluğu olarak kabul edilir. Hareket, bireyin gece boyunca sık sık uyanmasına neden olabilir ve bu, uyku kalitesini ve uzunluğunu baltalayabilir. RLS'ye yol açabilir.

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Kaşıkçı cinayetiyle ilgili şoke eden detaylar

Kaşıkçı cinayetiyle ilgili şoke eden detaylar