Yüce Allah kullarını ibadet konusunda sorumlu tutarken aynı zamanda kolaylıkları da vermiştir. Zorlu ve uzun yollarda yolculuk yapan Müslümanlar, seferi namazla ilgili detayları öğrenmek istiyor. Peki, Seferi namaz nasıl kılınır, kaç rekattir? Seferi namazın şartları nedir? Merak edilenler haberde.

SEFERİ NAMAZI NEDİR, ŞARTLARI NELER?

Yolculuk esnasında kılınan farz namazın eksiltilmesi hususuna seferi namazı denmektedir. Seferi namazı olabilmesi için fıkhi olarak bazı şartlar gerekmektedir. Fıkhi şartlar arasında yolculuğun 90 km olarak gidilmesi beyan edilmektedir. Zaman kıstasına göre ise bu 3 günlük yolu ifade etmektedir. Seferi namaz özelliklerini taşıyan kişiler farz namazlarını 2 rekat azaltarak namaz kılabilmektedirler.

SEFERİ NAMAZI NASIL KILINIR?

Seferi namazı her vakit namazı için iki rekat farzdan düşülmek şeklinde olmaktadır. Farzlarda yapılan bu eksilme sabah ve akşam namazlarını kapsamamaktadır.

SEFERİ NAMAZI NE ZAMAN KILINIR?

Seferi olduğu kabul edilen bir kişinin seferi namazı kılabilmesi için ezan vaktinin gelmesi ve namaz süresinin girmesi gerekmektedir. Namaz süresinin içerisinde herhangi bir zamanda normal namaz kılar gibi yalnızca farzlardan 2 rekat eksiltme ile kılınmaktadır.

SEFERİ NAMAZI KAÇ REKAT

Seferi namazı sabah ve akşam namazlarını kapsamadığından öğle, ikindi ve yatsı namazlarını kapsar. Bu vakitlerde de farzlar 4 rekat olduğu için 2 eksilterek farzlar 2 rekat kılınmaktadır. Sünnet namazlarda bir eksiltme yapılmamaktadır. Sünnetleri olduğu gibi kılmak esastır.

Kuranı kerimde Nisa suresinde Allahu Teala şöyle buyurmaktadır; “ Eğer kafirlerin size fitne vermesinden korkarsanız, yeryüzünde sefere çıktığınız zaman namazları kısaltarak kılmanızda bir sakınca yoktur”.

Nisa suresinin bir diğer ayetinde ise “yeryüzünde yürüdüğünüz zaman sizin için namazları kısaltmanızda bir sakınca yoktur” buyurulmuştur.

Seferi namazı ile hadisi şerifte şöyle bildirilmektedir; Namaz ikişer rekat olarak farz kılındı sonra hazarda ziyade olundu, seferde ise olduğu gibi bırakıldı. (yani iki rekat olarak kılındı)

Seferi Namazının Kılınamayacağı Haller Nelerdir?

Seferi namazında bir yere giderken mesafe durumu sahih olsa dahi orada 15 gün kalma niyeti bulunmaması gerekmektedir. Bir yere giderken 15 gün kalmak icab ediyorsa o halde seferi şekilde namaz kılınması doğru olmamaktadır. Seferi hallerinde geçerli olan gidilecek yerde ne kadar kalınacağı belli değil ise bu durumda gitme esnasında normal namaz kılmaya devam edilmek gerekmektedir. Yol mesafesi belli olduğunda ancak o zaman Seferi olarak namaz kılmak mümkün olmaktadır.

Editör: Haber Merkezi