Müslümanlar için önem arz eden Şevval ayı Ramazan Bayramı'nın ilk günü ile başladı. Şevval Ayı'nda 6 gün orucu tutuluyor. Şevval ayı orucu nasıl tutulur, kaç gün tutulur merak ediliyor. Hac aylarının ilki olarak da bilinen Şevval ayı 11 Haziran günü bitiyor. Şevval ayı orucu nasıl tutulur, fazileti nedir? cevabı haberimizde.

ŞEVVAL AYI NAMAZI NASIL KILINIR?

Şevval ayı namazı 8 rekattan oluşur. Şevval ayının içerisinde herhangi bir zamanda kılınabilir. Şevval ayı namazını kılarken her rekâtta bir Fatiha ve on beş İhlas-ı Şerif okunur ve namaz selamlanır. Namaz selamlandıktan sonra yetmiş tane tesbih duası okunur ve yetmiş tane de Salavat-ı Şerife söylenir.

Şevval ayı orucu nasıl tutulur

Tesbih duası şu şekildedir: Sübhan Allahi Velhamdulillahi vela ilahe illAllahu vAllahu Ekber vela havle vela kuvvete illa billahi aliyyil azim.

Salavat-ı Şerife şu şekildedir: Allahümme Salli Ala Seyyidina Muhammedin ve Ala Ali Seyyidina Muhammed (s.a.v).

Bu namazı kılan kimsenin Allah(c.c) borçlarını ödettirir, isteklerini kabul eder, Allah (c.c) ilmi ve hikmeti o kişiye nasip eder, Allah (c.c) ihtiyaç sahibi ise ihtiyacını giderir.

ŞEVVAL AYI 2021 NE ZAMAN BAŞLAYIP BİTİYOR?

13 Mayıs 2021 Ramazan Bayramı ile başlayan Şevval ayı 11 Haziran ile sona erecek.

ŞEVVAL AYI ORUCU NASIL TUTULUR?

Ramazan bayramının birinci günü olan şevval ayının ilk gününde oruç tutmak haramdır. Hz. Peygamber'in, "Ramazanı oruçla geçirip buna şevvalden altı gün ilâve eden kimse bütün yılı oruçlu geçirmiş gibi olur" meâlindeki hadisi (Müslim, "Sıyâm", 204) dikkate alınarak bu ayda altı gün oruç tutmanın müstehap olduğu kabul edilmiştir.

Bu orucun bayramın hemen ardından ara verilmeden tutulması daha faziletli sayılmakla birlikte aralıklarla tutulması da mümkündür. Şevval aynı zamanda hac aylarının ilkidir.

ŞEVVAL AYININ ÖNEMİ NEDİR?

Şevval, sözlükte "yukarı kalkmak, yükselmek; kaldırmak" anlamlarındaki şevl kökünden türemiş kamerî yılın ramazandan sonra ve zilkadeden önce gelen onuncu ayının adıdır.

Bu ayın İslâm'dan önce Arab-ı bâide (Âd ve Semûd) döneminde dâbir, Arab-ı âribe döneminde vâğıl (vağl) diye adlandırıldığı nakledilmektedir.

Şevval adı Arab-ı müsta'ribe devrinde kullanılmaya başlanmış ve İslâmiyet'ten sonra da kullanımı devam etmiştir. Şevval kelimesinin onuncu aya ad olması değişik şekillerde açıklanmıştır.

Araplar kamerî ayların eski adlarını değiştirirken bu ay yaz mevsiminde havanın sıcak olduğu bir döneme rastladığı için bu adın verildiği rivayet edilmektedir. Develerin çiftleşme mevsiminde kuyruklarını kaldırmalarından dolayı bu şekilde isimlendirildiği ya da havanın çok sıcak olması sebebiyle develerin sütünün azalması yüzünden bu adla anıldığı şeklinde açıklamalar da mevcuttur.

Araplar şevval ayını uğursuz kabul ettiklerinden bu ayda nikâh kıymazlardı. Resûl-i Ekrem, Hz. Âişe ile şevval ayında evlenerek bu inancın yanlış olduğunu göstermiştir.

 

Editör: Haber Merkezi