Geçen yıl mart ayından itibaren Türkiye'de görülmeye başlayan koronavirüs vakaları geçtiğimiz aylarda pik yapmış ardından alınanan yoğun önlemler sayesinde vakalar düşmüştü. Yurt dışından gelen aşılarla bera milyonlarca kişi aşılamış oldu. Milyonlarca vatandaş, Sinovac aşısının yan etkilerini ve güvenilirliği araştırıyor. 

SİNOVAC AŞISININ YAN ETKİLERİ NELERDİR?

Sağlık Bakanlığı, bugüne kadar aşı uygulamalarında ciddi yan etkilere rastlanmadığını belirtirken aşılama sonrasında görülen yan etkilerin sıklıkla hafif bir şekilde atladığına dikkat çekiyor.

Genel olarak Sinovac aşısı sonrası başlıca yan etkiler ise; yorgunluk, baş ağrısı, ateş, titreme, kas/eklem ağrısı, kusma, ishal, aşı uygulanan bölgede ağrı, kızarıklık, şişlik gibi hafif etkiler şeklindedir. Ancak nadir de olsa alerjik reaksiyonların olabileceği göz ardı edilmeden aşı uygulamasından sonra bir rahatsızlık hissedilmesi durumunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması ve hekime yakın zamanda aşı olunduğu bilgisinin iletilmesi unutulmamalıdır.

İşte, Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan bilgilendirmeye göre Sinovac aşısı sonrasında sık olarak karşılaşılabilecek durumlara yönelik yapılması gerekenler:

YORGUNLUK

İstirahat ediniz, yeterli sıvı aldığınızdan emin olunuz.

Aşı uygulanan kolunuza yüksekte olacak şekilde pozisyon veriniz. Soğuk uygulama yapınız. Örneğin; Soğuk suyla ıslatılmış bir havlunun aşı yapılan bölgeye uygulanması gibi. Bu sırada cilde doğrudan buz temas ettirilmesinden kaçınılmalıdır.

BAŞ AĞRISI

Parasetamol içeren ağrı kesiciler kullanabilirsiniz

HAFİF ATEŞ, TERLEME

İstirahat ediniz, yeterli sıvı aldığınızdan emin olunuz, parasetamol içeren ağrı kesiciler kullanabilirsiniz.

KUSMA, İSHAL

Bol sıvı takviyesi yapabilirsiniz, beslenmenizi ishal diyetine uygun olarak düzenleyebilirsiniz. Ağızdan sıvı ve gıda alınamayacak kadar kusma olması durumunda sıvı kaybı olabileceğinden sağlık kuruluşuna başvurunuz.

KAS-EKLEM AĞRISI

İstirahat ediniz, yeterli sıvı aldığınızdan emin olunuz, parasetamol içeren ağrı kesiciler kullanabilirsiniz.

Kovid-19 aşısı uygulamasından sonra bunların dışında aşıyla ilişkili olabileceği düşünülen bir rahatsızlık hissedilmesi durumunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Editör: Haber Merkezi