Türkgün | Siyaset | Bakan Bayraktar, Milli İrade Buluşmaları programında konuştu

Bakan Bayraktar, Milli İrade Buluşmaları programında konuştu

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, “Türkiye Yüzyılında Enerji” temalı Milli İrade Buluşmaları’nda sivil toplum temsilcileriyle bir araya geldi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, “Türkiye Yüzyılında Enerji” temalı Milli İrade Buluşmaları’nda sivil toplum temsilcileriyle bir araya geldi.

KAYNAK: AA

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye’nin enerji politikasında hedeflerinin net olduğunu belirterek, enerjiyi ülkenin bekasıyla doğrudan ilişkilendirdiklerini söyledi. “Türkiye Yüzyılı’nda temel vizyonumuz, Türkiye’yi enerjide tam bağımsız bir konuma taşımaktır. Bizim kızıl elmamız budur, tüm çabamız bu amaç içindir.” dedi.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre Bayraktar, “Türkiye Yüzyılında Enerji” temalı Milli İrade Buluşmaları kapsamında sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya geldi.

Programda yaptığı konuşmada 2016 sonrası hayata geçirilen Milli Enerji ve Maden Politikası ile stratejik bir dönüşüm yaşandığını vurgulayan Bayraktar, hem karada hem denizde aranmamış saha bırakmama kararlılığı içinde olduklarını ifade etti.

Türkiye'nin enerji filosuna katılan 6’ncı derin deniz sondaj gemisinin ülkeye ulaştığını hatırlatan Bayraktar, “Artık 6 derin deniz sondaj gemisine sahibiz. Yeni gelen gemilerden biri Karadeniz’de göreve başlayacak; Fatih, Yavuz, Abdülhamid Han ve Kanuni’ye beşinci olarak katılacak. Diğerini de Akdeniz’de ve farklı projelerde değerlendireceğiz.” bilgisini paylaştı.

Enerjinin Türkiye açısından bir güvenlik meselesi olduğuna dikkat çeken Bayraktar, şunları söyledi:

“23 yıldır Cumhurbaşkanımızın liderliğinde enerjide dışa bağımlılığı azaltacak ve Türkiye’yi kendi kaynaklarıyla güçlendirecek adımlar atıyoruz. Türkiye Yüzyılı vizyonunun temel sütunlarından biri enerji bağımsızlığıdır.”

“Karadeniz’de 5-6 yeni sondaj planlıyoruz”

Karadeniz gazıyla ilgili yeni hedefler de açıklayan Bayraktar, bölgedeki potansiyeli artırmak için 5-6 yeni sondaj yapılacağını belirtti:

“Yeni kuyularla keşiflerimizi genişletecek, Karadeniz’deki üretimi artıracak ve dışa bağımlılığımızı her geçen gün biraz daha aşağı çekeceğiz.”

Türkiye’nin enerji aramalarını yalnızca kendi sınırlarıyla sınırlamadığını da vurgulayan Bayraktar, “Somali’den Pakistan’a, Azerbaycan’dan Kazakistan’a, Türkmenistan, Irak ve Suriye’ye kadar geniş bir coğrafyada petrol ve doğal gaz aramaları yürüteceğiz.” dedi.

Beylikova’da nadir toprak elementlerinde hedef büyük

Bayraktar, Eskişehir Beylikova’da faaliyet gösteren yıllık 1200 ton kapasiteli pilot tesisin Türkiye açısından stratejik önem taşıdığını belirterek, şöyle konuştu:

“Nadir toprak elementlerinde ciddi bir kaynağa sahibiz. Pilot tesisteki üretim modelini endüstriyel ölçeğe taşımak istiyoruz. Hedefimiz, yıllık 500 bin ton üretim kapasitesine ulaşmak.”

Yorumlar
Yorumlar yükleniyor...
Daha fazla yorum yükle...