Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe'de düzenlenen Muhtarlar Buluşması'nda yaptığı konuşmada, 2002'de 97 lira olan muhtar maaşlarını 2026 itibarıyla 28 bin liranın üzerine çıkardıklarını belirterek, muhtarların SGK primlerinin devlet tarafından karşılandığını bildirdi.
Cumhurbaşkanlığı'nda 40 bini aşkın muhtarla bir araya geldiklerini ifade eden Erdoğan, muhtarlarla istişare ve dayanışmayı sürdürdüklerini söyledi.
"Muhtar bile olamaz" diyenlere tepki gösterdi
Erdoğan, muhtarlık ile Cumhurbaşkanlığı arasındaki bağı her zaman canlı tuttuklarını belirterek, Cumhurbaşkanlığı'nı milletin evi yapma sözü verdiklerini ve bu söze sadık kaldıklarını dile getirdi.
Geçmişte kendisini küçümsemek amacıyla "Muhtar bile olamaz" ifadelerinin kullanıldığını hatırlatan Erdoğan, şunları kaydetti:
"Muhtar bile olamaz diyerek güya bizi aşağıladıklarını zannedenler benim muhtar kardeşlerime Cumhurbaşkanlığı'ndan başlayarak devletin tüm kapılarının açılmasını bir türlü kabullenemediler. Milletin teveccühüne rağmen bizi Başbakanlığa, Cumhurbaşkanlığına layık görmeyenler aslında sizi de buralara layık göremediler."
Türkiye'nin değiştiğini ve eski Türkiye olmadığını kabullenmek istemeyenlerin bulunduğunu ifade eden Erdoğan, muhtarların zamanla hak ettikleri saygıyı gördüklerini belirtti.
Muhtarların maaşları 28 bin liranın üzerine çıkarıldı
Muhtarların özlük haklarının ve çalışma şartlarının iyileştirilmesi için çeşitli adımlar attıklarını anlatan Erdoğan, belediyelerde muhtarlık müdürlükleri kurulduğunu, valiliklerde muhtarlarla ilgilenilmesi için görevlendirmeler yapıldığını ve Muhtar Bilgi Sistemi'nin hayata geçirildiğini söyledi.
Muhtar maaşlarına ilişkin bilgi veren Erdoğan, şöyle konuştu:
"Maaş ve ödemeler konusu ise üzerinde durduğumuz önemli bir konuydu. 2002'de bu rakam 97 liraydı, 2026 yılında bu rakamı 28 binin üzerine çıkardık. SGK primlerini devlet olarak biz karşılıyoruz."
Muhtarların enerji giderlerini azaltmaya yönelik adımlar atıldığını ve kamu yararına çalışan dernekler arasına alındıklarını belirten Erdoğan, köy muhtarlarının ören yerlerine ücretsiz girişinin önünün açıldığını ifade etti.
51 lokasyonda 130 muhtar hizmet binası yapıldı
Muhtarların daha iyi hizmet verebilmesi için yeni hizmet binalarının yapıldığını ve mevcut binaların iyileştirildiğini aktaran Erdoğan, Ankara'da muhtarlara yönelik özel bir dinlenme ve konuk yerinin hizmete açıldığını, İstanbul Çapa Muhtar Evi'nin de tamamlanarak kullanıma sunulduğunu bildirdi.
Erdoğan, 2024 ve 2025 yıllarında İl Özel İdaresi kapsamında bulunan 51 lokasyonda 130 muhtar hizmet binasının yapım ve onarımının gerçekleştirildiğini kaydetti.
Muhtarların kamera ihtiyaçlarının da talepler doğrultusunda karşılandığını belirten Erdoğan, vatandaşlara daha iyi hizmet sunulabilmesi için muhtarların yanında olmaya devam edeceklerini söyledi.
“Etrafımız ateş çemberi”
Bölgedeki gelişmelere de değinen Erdoğan, Ukrayna-Rusya Savaşı'nın sürdüğünü, İsrail'in Filistin'e yönelik saldırılarının devam ettiğini ve Orta Doğu'da farklı krizlerin yaşandığını ifade etti.
İran'daki gerilim, Yemen'den Suudi Arabistan'a yönelik saldırılar ve Lübnan'daki duruma işaret eden Erdoğan, Suriye'de olumlu gelişmeler yaşanırken İsrail'in bölgeyi karıştırmaya çalıştığını savundu.
Türkiye'nin kriz ortamında zarar görmemesi için yoğun çaba gösterdiklerini belirten Erdoğan, "Biz, kaos ve kriz ortamında Türkiye'nin kılına zarar gelmemesi için gecemizi gündüzümüze katıyoruz." dedi.
Türkiye'nin tahriklere kapılmadan ve provokasyonlara gelmeden süreci yönettiğini dile getiren Erdoğan, büyük milletlerin sınavlarının da büyük olduğunu söyledi.
“Bunlara karşı boyun eğmeyeceğiz”
Türkiye'nin attığı adımlar nedeniyle çeşitli çevrelerin kendilerini rahat bırakmayacağını savunan Erdoğan, ülkeye yönelik girişimlere karşı dikkatli olunması gerektiğini ifade etti.
Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Bunların tekerlerine çomak soktukça bizleri rahat bırakamayacaklar. Bizimle uğraşmaya devam edecekler. Kimi zaman FETÖ gibi ajanlarla kimi zaman lobileriyle kimi zaman ekonomi tetikçileriyle kimi zaman sosyal medyadaki aparatlarıyla karşımıza çıkacaklar. Yolumuzdan alıkoymaya çalışacak, pençelerimizi sökmeye çalışacaklar ama buna izin vermeyeceğiz. Bunlara karşı boyun eğmeyeceğiz ve çok dikkatli olacağız."