Türkgün | Siyaset | Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan BM'nin 81. yılında kritik mesaj: Güvenlik Konseyi için reform çağrısı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan BM'nin 81. yılında kritik mesaj: Güvenlik Konseyi için reform çağrısı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler'in kuruluşunun 81. yıl dönümünde BM Güvenlik Konseyi'nin daha adil ve kapsayıcı hale getirilmesi çağrısında bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler'in kuruluşunun 81. yıl dönümünde BM Güvenlik Konseyi'nin daha adil ve kapsayıcı hale getirilmesi çağrısında bulundu.

Haberlerimizi Google'da Takip Edin
Son dakika gelişmelerinden anında haberdar olun.
Google'da tercih edilen
kaynak olarak ekleyin
KAYNAK: AA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 24 Ekim Birleşmiş Milletler Günü ve Birleşmiş Milletler Teşkilatı'nın kuruluşunun 81. yıl dönümü dolayısıyla mesaj yayımladı. Erdoğan, BM Güvenlik Konseyi'nin daha adil, kapsayıcı ve uluslararası toplumun beklentilerini karşılayabilecek bir yapıya kavuşturulması gerektiğini vurguladı.

küresel krizlere dikkat çeken BM mesajı

Birleşmiş Milletler'in kuruluşunun 81. yıl dönümünü kutlayan Erdoğan, Genel Sekreter Antonio Guterres başta olmak üzere dünyanın farklı bölgelerinde görev yapan BM çalışanlarını tebrik etti.

İki dünya savaşının ardından gelecek nesilleri savaş felaketinden koruma iradesiyle kurulan BM'nin, uluslararası barış ve güvenliğin korunması, kalkınma ve refahın teşvik edilmesi için önemli sorumluluklar üstlendiğini belirten Erdoğan, günümüzde yaşanan savaşlar, insani felaketler, iklim değişikliği, açlık, yoksulluk, ırkçılık, yabancı düşmanlığı ve İslam karşıtlığı gibi sorunların teşkilatın kuruluş misyonunun önemini daha da artırdığını ifade etti.

“BM Güvenlik Konseyi daha adil ve kapsayıcı olmalı”

İnsanlığın savaşların sona erdiği ve kalıcı barışın hâkim olduğu bir gelecek beklediğini belirten Erdoğan, tüm ülkelerin BM Şartı'na daha güçlü sahip çıkması ve teşkilatın temel organlarının etkinliğini artırmaya yönelik reformları desteklemesi gerektiğini kaydetti.

BM Güvenlik Konseyi'nin daha adil ve kapsayıcı bir yapıya kavuşturulmasının önemine işaret eden Erdoğan, Gazze'de yaşanan ve 74 bini aşkın Gazzelinin hayatına mal olan soykırım başta olmak üzere, dünyanın farklı bölgelerindeki kriz ve çatışmaların reform ihtiyacının aciliyetini ortaya koyduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İstanbul'u BM merkezi yapma hedefi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, mesajında BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in başlattığı BM80 Girişimi'ne destek verdiklerini de açıkladı.

İstanbul'u bir BM merkezi haline getirme hedefi doğrultusunda teşkilatla yakın iş birliği içerisinde çalıştıklarını ifade eden Erdoğan, uluslararası sistemin ve BM'nin daha etkin ve kapsayıcı bir yapıya kavuşturulması için çabalarını kararlılıkla sürdüreceklerini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, mesajını 24 Ekim Birleşmiş Milletler Günü'nü kutlayarak ve daha adil bir dünyanın mümkün olduğu inancını yineleyerek tamamladı.

Yorumlar
Yorumlar yükleniyor...
Daha fazla yorum yükle...