Türkgün | Siyaset | Mekke Ortak Savunma Anlaşması için kritik zirve! Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Riyad’a gidiyor

Mekke Ortak Savunma Anlaşması için kritik zirve! Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Riyad’a gidiyor

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türkiye, Pakistan ve Suudi Arabistan arasında bölgesel güvenlik ve istikrar amacıyla imzalanan Mekke Ortak Savunma Anlaşması kapsamında yarın Riyad'da düzenlenecek Stratejik Siyasi ve Savunma Komitesi Toplantısı'na katılacak.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türkiye, Pakistan ve Suudi Arabistan arasında bölgesel güvenlik ve istikrar amacıyla imzalanan Mekke Ortak Savunma Anlaşması kapsamında yarın Riyad'da düzenlenecek Stratejik Siyasi ve Savunma Komitesi Toplantısı'na katılacak.

KAYNAK: AA

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türkiye, Pakistan ve Suudi Arabistan arasında imzalanan Mekke Ortak Savunma Anlaşması kapsamında oluşturulan Stratejik Siyasi ve Savunma Komitesi'nin yarın Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da gerçekleştirilecek toplantısına katılacak.

Dışişleri Bakanlığı kaynaklarından alınan bilgiye göre, toplantıda Fidan'ın yanı sıra Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Selçuk Bayraktaroğlu da yer alacak.

Fidan'ın toplantıda, ittifakın kurumsal yapısının oluşturulması sürecine ilişkin Türkiye'nin değerlendirmelerini paylaşması ve bundan sonraki aşamalarda atılabilecek adımlara yönelik görüşlerini aktarması bekleniyor.

Bakan Fidan'ın ayrıca Orta Doğu'da barış ve istikrarı tehdit eden gelişmeleri ele alması, üç müttefikin ortak güvenliğini ilgilendiren bölgesel konulara ilişkin Türkiye'nin görüşlerini ortaya koyması öngörülüyor.

Fidan'ın, ittifakın kuruluşundan bu yana çalışmaların kısa sürede ilerleme kaydetmesinin, bölgede kalıcı istikrarın sağlanmasına yönelik perspektif bakımından önem taşıdığına işaret etmesi bekleniyor.

Türkiye'den Suudi Arabistan'a dayanışma mesajı

Fidan'ın, Husilerin Suudi Arabistan'a yönelik saldırıları karşısında Türkiye'nin güçlü dayanışma ve desteğini yinelemesi, kutsal mekanlara yönelik provokasyon niteliğindeki eylemlerin kabul edilemez olduğunu vurgulaması bekleniyor.

Bakan Fidan'ın, ittifakın mevcut tehditlere karşı ortak ve etkin yanıt verebilme kapasitesinin yanı sıra bölgesel krizlerin önüne geçilmesi açısından da önem taşıdığına dikkati çekmesi öngörülüyor.

Fidan'ın ayrıca bölgedeki anlaşmazlıkların barışçıl yöntemlerle çözülmesinin öncelikli olduğunu, gerilimi artırabilecek adımlardan kaçınılması gerektiğini ifade etmesi bekleniyor.

Uluslararası ticaret yollarında seyrüsefer özgürlüğü ve güvenliğinin korunmasının önemini de vurgulaması beklenen Fidan'ın, İsrail'in bölgede barış ve istikrarın tesisine yönelik çabaları hedef almaya devam ettiğine dikkati çekmesi öngörülüyor.

"Ortak Savunma İçin Mekke Anlaşması" imzalandı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Pakistan Başbakanı Muhammed Şahbaz Şerif ile Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Prens Muhammed bin Selman bin Abdulaziz Al Suud, 7 Ağustos'ta Mekke'de Mekke Ortak Savunma Anlaşması'na imza atmıştı.

Türkiye, Pakistan ve Suudi Arabistan'ın bölgesel sorunlara bölgesel çözümler geliştirme yönündeki taahhütleri ile bölgesel güvenlik ve istikrarı merkeze alan ortak stratejik vizyonlarının yansıması olan anlaşma, üç ülkenin ortak caydırıcılık ve savunma yoluyla güvenliklerinin güçlendirilmesini amaçlıyor.

Bakan Fidan, Mekke Anlaşması Dışişleri Bakanları Toplantısı'na katıldı

Komitenin ilk toplantısı İstanbul'da yapıldı

Anlaşma çerçevesindeki çalışmalara yön vermesi amacıyla dışişleri ve savunma bakanları ile genelkurmay başkanlarından oluşan Stratejik Siyasi ve Savunma Komitesi kuruldu.

Komitenin ilk toplantısı, Türkiye'nin ev sahipliğinde 31 Ağustos 2026'da İstanbul'da gerçekleştirildi. Toplantıda kurucu nitelikte kararlar alınırken ittifakın kurumsallaştırılmasına ilişkin teknik çalışmalar da değerlendirildi.

Bu kapsamda ittifakın Sekretaryasının en kısa sürede Riyad'da kurulması öngörüldü. İlk Genel Sekreterlik için Pakistan'dan emekli Korgeneral Nauman Mahmood aday gösterildi.

Türkiye, Pakistan ve Suudi Arabistan dışişleri bakanları da Birleşmiş Milletler 81. Genel Kurulu Yüksek Düzeyli Haftası kapsamında 24 Eylül'de ABD'nin New York kentinde bir araya geldi.

Görüşmede bölgesel gelişmeler ele alınırken toplantının ardından yayımlanan ortak bildiride, kutsal Mekke şehrine ve Suudi Arabistan'ın sivil ve ekonomik altyapısına yönelik saldırılar kınandı.

Üç ülkenin genelkurmay başkanları ise 25 Eylül'de Riyad'da toplantı gerçekleştirdi.

Yorumlar
Yorumlar yükleniyor...
Daha fazla yorum yükle...