04 Aralık 2024
weather
6°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Siyaset MHP'li Osmanağaoğlu; İzmir tarımının sorunlarını ve veteriner hekim atama ihtiyacını anlattı

MHP'li Osmanağaoğlu; İzmir tarımının sorunlarını ve veteriner hekim atama ihtiyacını anlattı

MHP Genel Sekreter Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Tamer Osmanağaoğlu, “Şehrimizde 293 adet tarımsal kooperatifin bulunması bu manada İzmir’in hem tarımsal bilince hem de üretime olan katkısını gözler önüne sermektedir. İzmir nüfusunun %15’i, diğer bir ifadeyle yaklaşık 150 bin aile tarımsal faaliyetlerle iştigal etmektedir. Ve elbette bu durum tarımsal üretim değeri konusunda da İzmir’i ülkemizdeki ilk 5 ilden birisi yapmaktadır” ifadelerini kullandı.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
MHP'li Osmanağaoğlu; İzmir tarımının sorunlarını ve veteriner hekim atama ihtiyacını anlattı
KAYNAK: Haber Merkezi

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Tarım ve Orman Bakanlığının bütçe görüşmeleri tamamlandı. 

Görüşmelerde söz alan MHP İzmir Milletvekili Tamer Osmanağaoğlu şunları söyledi:

“ Tarım sektörünün sorunlarının başında gelen tarımsal girdi fiyatlarının yüksekliği, üreticiyle tüketici arasındaki fiyat farkının ortadan kaldırılması, hakkaniyetli bir ticaret mekanizmasının üreticilerimizi de tüketicilerimizi de gözeterek tesis edilmesi, çiftçilerimizin küresel ekonomik dalgalanmalardan en az düzeyde etkilenmesinin sağlanması geleceğimiz için önem arz etmektedir. Bu manada devletimizin verdiği tarımsal destekler inkâr edilemeyecektir. Ama sektörün sürdürülebilir ve müesseseleşmiş bir nizama kavuşturulması da yine inkâr edilemeyecek bir sorumluluktur. Seçim bölgem İzmir, Türkiye'nin üçüncü en büyük şehridir. Aynı zamanda Türkiye’nin incisi Ege Bölgesinin ticaret merkezidir. Dolayısıyla İzmir ekonomisinde tarım sektörünün önemli bir yeri vardır. İzmir tarımıyla bağlantılı sektörler ve tarıma dayalı sanayinin gelişmesinin sadece Ege Bölgesinin değil aynı zamanda ülke ekonomisinin de büyümesinde önemli rolü olacağı tartışmasızdır. İzmir’in toplam tarım alanı yaklaşık 322 bin hektardır. İzmir yüzölçümünün yaklaşık %28,4’üne karşılık gelen tarım alanının %42’sini tarla, %28’ini zeytin, %11’ini sebze, %10’unu meyve ve %3,6’sını bağ alanları oluşturmaktadır. Şehrin tarım alanlarının yaklaşık %60 sulanabilmektedir. Bu oranın arttırılması gerektiği ortadadır."

BEKLENTİLERİ DE DİLE GETİRDİ

Osmanoğlu, tarımsal desteklemelere değinerek, çiftçilere özel uygun fiyatlı tarifelerin kullanılması gerektiğini belirtti ve şöyle devam etti:

 “2025-2027 Yıllarında Yapılacak Bitkisel Üretime Yönelik Desteklemeler ile Diğer Bazı Tarımsal Desteklemelere İlişkin Cumhurbaşkanı Kararı” çerçevesinde zeytin ve zeytinyağı gibi stratejik ürünler yalnızca temel destek kapsamında değerlendirilmiş olup, bu ürünlere dekar başına 244 TL destek ödeneceği belirtilmiştir. Ancak bu durum, pamuk, zeytin ve zeytinyağı üreticileri için artan girdi maliyetleri ve Pazar dalgalanmaları gibi etkenler nedeniyle üretimde yetersizlik ve kalite sorunlarını ortaya çıkaracağı endişesini doğurmaktadır. Risk ve belirsizliklerin minimize edilmesi için yeni modelde katma değeri yüksek olan stratejik ürünlere pozitif ayrıcalık yapılarak desteklemelerin arttırılması sektör temsilcilerinin de tüketicilerin de beklentileri arasındadır.

Tarımsal sulamada kullanılan elektrik girdisi için çiftçilere özel daha uygun fiyatlı tarifeler uygulanmasının yerinde olacağını da ifade etmek isterim. Tarımda teknoloji kullanımının daha fazla desteklenmesi de önemlidir. Yeni sezonda pamuk ekimlerinin azalmaması amacıyla prim miktarlarının ve desteklemelerin arttırılması, bölgeye, iklime uygun nitelik ve kalite özellikleri yüksek olan tohum çeşitlerinin seçiminde üreticilerin yönlendirilmesinin yerinde olacağı ortadadır. Zeytin ve Zeytinyağındaki tağşiştir. Bu durum sektörde güven kaybına yol açarak gerçek zeytinyağı üreticilerini zor durumda bırakmaktadır. Elektronik alışveriş platformlarında kendilerine yer bulan bazı firmalar ile ilgili caydırıcı tedbirlerin alınması da üreticilerimizin beklentileri arasındadır.” 

ATANAMA BEKLEYEN VETERİNER HEKİMLER

Veteriner hekimlerin potansiyelinin göz ardı edilmemesi gerektiğini hatırlatan Osmanoğlu, "Veteriner hekim potansiyelimiz yüksektir. Ancak maalesef 14 bin veteriner hekimimiz KPSS’ye girmekte ama 400’ü atanabilmektedir. Bu sayının yükseltilmesi hem hekimlerimiz hem de elimizdeki dinamiklerin etkin bir şekilde kullanılması açısından önemlidir” sözleriyle konuşmasını tamamladı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Erdoğan'dan kayyum açıklaması: Makamını suistimal eden bedelini öder

Erdoğan'dan kayyum açıklaması: Makamını suistimal eden bedelini öder