Türkgün | Türk Dünyası | Kırgızistan yakıt tedarikinde rotayı genişletiyor: Yeni anlaşmalar yolda

Kırgızistan yakıt tedarikinde rotayı genişletiyor: Yeni anlaşmalar yolda

Rusya’dan petrol ürünlerinin yüzde 90’ından fazlasını ithal eden Kırgızistan, artan benzin fiyatları ve bazı istasyonlardaki satış sınırlamalarının ardından harekete geçti. Yıllık 1,5 milyon tonu aşan ihtiyacını güvence altına almak isteyen Bişkek, yeni ithalat anlaşmalarıyla tedarik ağını genişletecek.

Rusya’dan petrol ürünlerinin yüzde 90’ından fazlasını ithal eden Kırgızistan, artan benzin fiyatları ve bazı istasyonlardaki satış sınırlamalarının ardından harekete geçti. Yıllık 1,5 milyon tonu aşan ihtiyacını güvence altına almak isteyen Bişkek, yeni ithalat anlaşmalarıyla tedarik ağını genişletecek.

KAYNAK: AA

Rusya’dan petrol ürünlerinin yüzde 90’dan fazlasını temin eden Kırgızistan, yıllık 1,5 milyon tonu aşan akaryakıt ihtiyacını güvence altına almak için tedarik kaynaklarını çeşitlendirme kararı aldı. Olası arz sorunlarının önüne geçmek isteyen Bişkek yönetimi, yeni ithalat anlaşmaları için düğmeye bastı.

İç piyasadaki yakıt durumu masaya yatırıldı

Kırgızistan Bakanlar Kurulundan yapılan yazılı açıklamaya göre, Cumhurbaşkanlığı İdaresi Başkanı ve Bakanlar Kurulu Başkanı Adılbek Kasımaliyev başkanlığında ülkedeki yakıt piyasası ve petrol ürünlerinin tedarikine ilişkin toplantı gerçekleştirildi.

Toplantıda, iç piyasadaki yakıt arzının güvence altına alınması amacıyla yürütülen çalışmalar ele alındı. Akaryakıt ve petrol ürünlerinin ithalatı, stratejik yakıt stoklarının oluşturulması ve sektörde faaliyet gösteren şirketlere yönelik devlet destekleri konusunda sunumlar yapıldı.

Tedarik zinciri yakından takip edilecek

Kasımaliyev, piyasadaki istikrarın korunması ve tedarik zincirinde herhangi bir aksama yaşanmaması için sürecin yakından izlenmesi gerektiğini belirtti.

Kırgızistan’ın petrol ürünlerine yönelik yıllık toplam talebinin 1,5 milyon tonun üzerinde olduğuna dikkat çeken Kasımaliyev, ülkenin Rusya’nın yanı sıra Belarus, Çin ve Özbekistan ile de akaryakıt tedariki konusunda aktif işbirliği yürüttüğünü ifade etti.

Yeni ithalat anlaşmaları için talimat

Kırgızistan yönetimi, olası arz krizlerinin önüne geçmek amacıyla petrol ürünleri tedarikinde yeni adımlar atmaya hazırlanıyor.

Kasımaliyev, ülkenin yakıt ihtiyacının güvence altına alınması ve piyasada olası sorunların önlenmesi için yeni ithalat anlaşmalarının imzalanması talimatını verdi.

Benzin fiyatlarında artış yaşandı

Kırgızistan’ın tedarik ağını genişletme kararı, Rusya ile Ukrayna arasında devam eden gerilimin akaryakıt piyasasına yansımalarının ardından geldi.

Söz konusu gerilim nedeniyle ülkede benzin fiyatlarında belirgin artış yaşanırken, bazı akaryakıt istasyonlarında satışlara sınırlama getirildi. Bu kapsamda bazı istasyonlarda bir araç için en fazla 30 litre benzin satışı uygulanmaya başlandı.

Yeni düzenlemeler ve tedarik kaynaklarının çeşitlendirilmesiyle Kırgızistan yönetimi, iç piyasada yakıt arzının sürdürülebilirliğini sağlamayı hedefliyor.

Yorumlar
Yorumlar yükleniyor...
Daha fazla yorum yükle...