Türk dünyası arkeologları, ortak araştırma ve dijital miras çalışmaları için Macaristan'ın Bugac kentinde bir araya geldi.
Türk Akademisinden yapılan açıklamaya göre, Türk Akademisinin girişimiyle 2023'te Özbekistan'ın Semerkant şehrinde kurulan Türk Dünyası Arkeoloji Araştırma Enstitüleri ve Merkezleri Birliğinin (ARICA) üçüncü toplantısı gerçekleştirildi.
Toplantıya Türk Akademisi Başkanı Prof. Dr. Şahin Mustafayev, Macar Turan Vakfı Başkanı Andraş Biro ile Türk devletlerinin arkeoloji alanındaki kurumlarının yöneticileri ve temsilcileri katıldı.
ARICA ORTAK PROJELERE ODAKLANAN BİLİMSEL AĞA DÖNÜŞTÜ
Toplantının açılışında konuşan Türk Akademisi Başkanı Şahin Mustafayev, ARICA'nın kuruluşundan bu yana geçen üç yılda önemli ilerleme kaydettiğini belirtti.
Mustafayev, Birliğin kuruluş aşamasını geride bırakarak ortak projelerin hayata geçirilmesine odaklanan uluslararası bilimsel bir ağa dönüştüğünü ifade etti.
ARICA'nın öncelikli araştırma konuları hakkında da bilgi veren Mustafayev, bunlar arasında tarihi İpek Yolu şehirleri, erken Türk dönemine ait anıtlar, eski sulama sistemleri, Avrasya'nın göçebe kültürlerine ilişkin arkeolojik miras ve Orta Çağ üretim merkezlerinin bulunduğunu anlattı.
Mustafayev, arkeolojik araştırmaların yıllık sonuçlarının değerlendirilmesi amacıyla ARICA toplantılarının her yıl düzenlenmesinin önemine işaret etti.
Türk Akademisinin Türk dünyası arkeoloji biliminin bütünleşmesine ve gelişmesine destek vermeyi sürdüreceğini vurgulayan Mustafayev, ortak bilimsel çalışmaların geliştirilmesine yönelik kararlılığın devam edeceğini belirtti.

ORTAK DİJİTAL ARKEOLOJİ VERİ TABANI KURULACAK
Toplantıda "Türk Ülkeleri Arkeolojik Alanları Elektronik Atlası" Projesi de ele alındı.
Proje kapsamında Türk dünyasındaki önemli arkeolojik alanlara ilişkin konum bilgileri, kronoloji, bilimsel tanımlar, fotoğraflar, planlar, araştırma sonuçları ve temel bilimsel yayınların yer aldığı ortak bir dijital veri tabanının oluşturulması hedefleniyor.
Bu çalışmayla Türk dünyasının arkeolojik mirasına ilişkin bilimsel bilgilerin ortak bir dijital platformda bir araya getirilmesi amaçlanıyor.
ARICA DİJİTAL BİLGİ PORTALI ÖNERİLDİ
Toplantıda ayrıca "ARICA Dijital Bilgi Portalı"nın kurulması önerildi.
Portal aracılığıyla Türk dünyasındaki arkeoloji kuruluşları, araştırmacılar ve bilim merkezleri arasında sürekli bilimsel bilgi alışverişinin sağlanması amaçlanıyor.
Böylece farklı ülkelerde yürütülen arkeolojik araştırmaların daha düzenli şekilde paylaşılması ve bilimsel işbirliğinin güçlendirilmesi hedefleniyor.
MACARİSTAN İLE ARKEOLOJİ İŞBİRLİĞİ GELİŞTİRİLECEK
Toplantıda Macaristan ile arkeoloji alanındaki işbirliğinin geliştirilmesine de özel önem verildi.
Macar bilim insanlarının Hunlar, Avrasya bozkırları ve Türklerin erken tarihi üzerine yürüttüğü çalışmaların önemi vurgulandı.
Bu alandaki bilimsel çalışmaların Türk dünyası arkeoloji araştırmalarıyla daha yakın şekilde ilişkilendirilmesinin önemine dikkat çekildi.

"TÜRK DÜNYASI ARKEOLOGLARI: KISA BİYOGRAFİLER" ESERİ TANITILDI
Toplantı kapsamında Türk Akademisinin koordinasyonuyla hazırlanan "Türk Dünyası Arkeologları: Kısa Biyografiler" adlı eser de tanıtıldı.
Eserde, Türk dünyasının çeşitli ülkelerinden önemli arkeologların hayatları ve bilimsel çalışmaları ile arkeoloji biliminin gelişimine sundukları katkılar bir araya getiriliyor.
Çalışmanın, Türk dünyasında arkeoloji alanında iz bırakan bilim insanlarının çalışmalarının tanıtılması açısından önemli bir kaynak niteliği taşıdığı belirtildi.
ARICA 3. TOPLANTISI SONUÇ BİLDİRİSİ KABUL EDİLDİ
Toplantının sonunda ARICA 3. Toplantısı'nın sonuç bildirisi kabul edildi.
Bildiride; ortak arkeolojik araştırmaların hayata geçirilmesi, ortak dijital bilgi alanının oluşturulması ve Türk dünyasındaki araştırma kuruluşları arasında sistematik bilimsel bilgi alışverişinin geliştirilmesine yönelik yeni işbirliği aşamasının başlatılması kararlaştırıldı.
Böylece Türk dünyasının ortak arkeolojik mirasının araştırılması, korunması ve dijital ortamda paylaşılması konusunda yeni bir işbirliği sürecinin başlatılması yönünde karar alınmış oldu.