Geçtiğimiz günlerde YKS sonuçlarını öğrenen üniversite adayları, 6 Ağustos Perşembe günü itibariyle tercih sürecine girmiş bulunuyor. Adaylar, kılavuzda bulunan kurallar eşliğinde T.C. Kimlik numaraları ve şifrelerini ile sisteme giriş yaparak üniversite tercihlerini kendileri yapacaklar. Haberimizde, üniversite tercihlerinin nasıl ve nereden yapıldığına dair ayrıntılar ve 2020 YKS ÖSYM AİS tercih ekranını okurlarımız için bir araya getirdik…

ÜNİVERSİTE TERCİHLERİ NASIL NEREDEN YAPILIR?

ÖSYM tarafından yapılan açıklamaya göre, 2020 YKS tercih dönemi 6 Ağustos Perşembe saat 10.00 itibariyle başladı. Üniversite adayları, tercihlerini 14 Ağustos Cuma günü saat 23.59’a kadar yapabilecekler. Tercih işlemi yapacak olan kişiler, ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden ve ÖSYM AİS mobil uygulamasına T.C. kimlik numaraları ve bireysel şifreleri ile sisteme giriş yaparak işlemlerini gerçekleştirebilecekler.

 2020 YKS ÖSYM AİS TERCİH EKRANI İÇİN TIKLAYIN

Adaylar, tercih bildirim işlemini tamamladıktan sonra 'Tercih Süresi' içerisinde https://ais.osym.gov.tr internet adresinden değişiklik yapabilecek. Adaylar, sadece tercih yapabilecekleri tablolardan olmak koşuluyla girmek istedikleri yükseköğretim programlarını saptayacak, bu programların kodları ve adları ile bağlı oldukları üniversite ve fakülte/yüksekokul adlarını tercih sırasına göre yazacak. Adayların, yükseköğretim programları arasından tercih yapmaya başlamadan önce, bu kılavuzdaki tabloların hangilerindeki programlardan tercih yapma haklarının bulunduğunu belirlemeleri gerekiyor.

Tablo 3'te yer alan önlisans programlarını, 2020-TYT’de 150 ve üzeri puan alanlar tercihleri arasında gösterebilecekler. Tablo 4'teki yükseköğretim programlarını, 2020-AYT/YDT’de ilgili puan türünde 170 ve daha fazla puan alan adaylar tercihleri arasında gösterebilecek. Her adayın, girmek istediği programları Tablo-3 veya Tablo-4'ten bularak tercih sırasına koyması gerekiyor. Tercih sırası önemli. Tercih yanlışlıklarından doğacak sonuçların bütün sorumluluğu adaya ait olacak.

Tercih alanlarının tamamının doldurulması zorunlu değil. Örneğin, bir aday tercih bildiriminde yalnızca dört programı göstermek istiyorsa ve bunlardan herhangi birine giremediği takdirde başka bir yerde okumak istemiyorsa, sadece bu dört programı yazabilecektir. 2020-YKS sonuç bilgilerinde her adayın hesaplanan yerleştirme puanlarına ilişkin başarı sıraları yer alacaktır.

 

 

Editör: Haber Merkezi