Ahmet İğdişli / TÜRKGÜN

Bu bakımların birincisi serviste yapılacaklar ve ikincisi kendimizin yapabileceği kontrollerdir.

SERVİSTE YAPILACAK BAKIM VE İŞLEMLER

1-Aracımızın lastiklerinin ne durumda olduğuna bakılmalıdır. 5 yıldan eski lastiklerin değişmesi gereklidir. Lastiklerimizin diş ve kanal derinliği 3 mm den çok olması gereklidir. Lastiklerimizde baloncuk oluşmuş ise net olarak bilmelisiniz ki yenisi ile değiştirilmeli ve yedek lastik kontrol edilmelidir.

2-Aracımızdaki ön düzen ayarları (rot-balans-kamber-kaster) yapılmalı ve ön takımdaki boşluk ve vuruntular ile rotlar, rotiller, tablalar, akslar, salıncaklar ve fişekler kontrol ettirilmelidir.

3-Aracımızın, amortisörleri, amortisör takozları ve diğer süspansiyon sistemleri incelenmelidir. Bozulmuş veya patlamış amortisörler aracımızda vuruntuya, savrulma ve kaymalara neden olacağından yenisi ile değiştirilmelidir.

4-Aracımızın fren sistemi ve tertibatı gözden geçirilmeli hidrolik sıvısı tamamlanmalı, gerekiyor ise disk ve fren balataları değiştirilmeli ya da torna ile taşlanıp düzeltilmelidir.

5-Araçta bulunan vantilatör kayışı ve triger kayışı incelenmeli eskimiş aşınmış yaralanmış ve çatlaklar var ise yenisi ile değiştirilmelidir.

6-Aracın motor ve şanzıman yağları kontrol edilmeli ve eksik ise tamamlanmalıdır, değişim zamanı gelmiş ya da yaklaşmış ise değiştirilmelidir. Hava ve yağ filtreleri gerekiyor ise değiştirilmeli ya da yakın zamanda değişmiş ise hava filtresi basınçlı hava ile temizlenmelidir.

7-Aracımızın lpg sistemi mevcutsa muhakkak bakımı ve ayarları yapılmalıdır.

8-Araçtaki motora ait veya diğer soğutma sıvıları ölçülmeli ve eksikse tamamlanmalıdır, cam suyu doldurulmalıdır, silecekler ve silecek süpürgeleri kontrol edilmeli ve eskimişse muhakkak değiştirilmelidir.

9-Konforlu ve rahat yolculuk için aracın klima ve havalandırma sistemi kontrol edilmeli ve gerektiğinde ise klima gazı bastırılmalıdır, polen filtresi kesinlikle yenisi ile değiştirilmelidir.

10-Aracımızın aydınlatma ve sinyalizasyon ekipmanları gözden geçirilmeli varsa bozuk ve patlamış lambalar yenisi ile muhakkak değiştirilmelidir, hepsinin sağlam ve kusursuz olması ve çalıştığı teyit edilmelidir. Mesela eğerki farlarımızda sararma ve matlaşma var ise aydınlatması zayıf geleceğinden farların sildirilmesi yeterlidir. Farlarda çatlak ve kırık var ise yenisi ya da sağlam çıkması ile değiştirilmelidir.

11-Aracımızın aynaları ve camları gözden geçirilmeli kırık ve çatlak olanlar yenisi ya da sağlam çıkması ile değiştirilmelidir.

12-Aracımızın aküsü ölçülmeli ve aracın dinamosunun aküyü şarj edip etmediği gözden geçirilmelidir.

13-Aracımızın motorunda bulunan ateşleme sistemi incelenmeli buji, buji kabloları eski ise değiştirilmelidir. Yakıt sarfiyatında ve çekişte önemli payı bulunan parçalardır.

14-Aracın bütün göstergeleri ve sigortaları gözden geçirilmelidir arızalı olan sigortalar değişmelidir. Özellikle hararet ve yakıt göstergeleri oldukça önemlidir, yanlış okuma yapan var ise tamir edilmelidir. Yol boyunca da oluşabilecek tatsız durumlara mehil vermemek için bu bakım ve kontrolleri çok önemlidir.

KENDİMİZİN YAPABİLECEĞİ BAKIMLAR VE KONTROLLER

1-Aracımızda kurtarma çantası olmasından emin olunmalıdır.

2-Aracımıza ait yedek lastiğin sağlam ve havasının tam olmasından emin olunmalı, takım ve avadanlıkları (kriko, bijon anahtarı ve varsa şifreli bijon ,tornavida ve pense )araç üzerinde tam ve eksiksiz olarak bulundurulmalıdır

3-Aracımızda çekme halatı ve takozların olmasından emin olunmalıdır.

4-Aracımıza ait reflektörlerin ve fosforlu yeleklerin olması önemlidir ve eğer eksik ise derhal tamamlanmalıdır.

5- Öte yandan aracımızda her duruma karşı taşınabilir çok amaçlı elektirikli çakmak pompası ve takviye kablosu da hazırda bulundurulmalıdır. Bize lazım olmasa bile yolda bir başka birine lazım olabileceği düşünülmelidir.

6-Aracımızın iç ve dış temizliği uzun yola çıkmazdan önce yapılmalı, araç içinde kapalı alanda uzun süre geçirileceği için aracın iç temizliğinin iyice yapılması tozlardan olabileceği kadar temizlenmesi bizim ve bilhassa da çocuklarımız için oldukça önemlidir.

7-Aracın emniyet kemerleri ve tertibatı elle teker teker kontrol edilmeli ve sağlam ve çalışır durumda olmasından emin olunmalıdır.

8-En son olarakda  yola çıkmazdan önce iyice dinlenilmeli, uykulu yorgun ve alkollü yola çıkılmamalı, güvenli bir sürüş için kurallara tam ve kusursuz olarak riayet edilmelidir.

Dinlenmeden en çok 4 saat araç kullanılmalı ve en az 30 dk mola verilmeli ve bir gün içinde en fazla 8 saat araç kullanılmalıdır. Eğer yolculuğumuz 8 saatten çok sürecek ise yedek bir sürücü ile dönüşümlü olarak araç kullanılmalıdır.

Aracımızda diğer sürücü yok ise 8. saatin sonunda bir otel-motel ya da misafirhanede dinlenilmelidir. En önemlisi gece yolculuğundan mümkün olduğu kadar kaçınılmalı gündüz yolculuğu tercih edilmelidir.

Tüm okuyucularımıza iyi tatiller, güvenli ve hayırlı yolculuklar dileriz.

Editör: Haber Merkezi