Samsun’un Tekkeköy ilçesinde yaşayan Sedat ve Sevda Bekte çiftinin 11 yaşındaki oğulları Yağız Bekte, doğuştan sahip olduğu leptin hormonu eksikliği nedeniyle bebeklik yıllarından itibaren kontrolsüz şekilde kilo almaya başladı. Daha 18 aylıkken 32 kiloya ulaşan Yağız’ın kilosu 2 yaşında 37’ye, 3 yaşında ise 55’e çıktı. Aşırı kilo artışı nedeniyle 5 yaşında 90 kiloya kadar ulaşan çocuk, sağlık sorunlarının ağırlaşması sonucu bir dönem solunum desteği almak zorunda kaldı.

Sağlık Bakanlığı onayıyla uygulanan özel tedavi programına alınan Yağız’ın hayatı, tedavinin etkisini göstermesiyle büyük ölçüde değişti. 2022 yılından itibaren kontrollü şekilde kilo vermeye başlayan Yağız, 11 yaşına geldiğinde 40 kiloya düşerek yaşıtlarıyla benzer boy-kilo değerlerine ulaştı.

Daha önce sağlık sorunları nedeniyle birçok aktiviteden uzak kalan çocuk, artık arkadaşlarıyla vakit geçirip çeşitli etkinliklere katılabiliyor. Yaşıtları gibi eğlenmenin tadını çıkaran Yağız, adrenalin dolu zip coaster deneyimi yaşayarak çocukluğunu doyasıya yaşamaya başladı.

"Çok kilolu olduğum için yürüyemiyordum
Eskiden hastalığı nedeniyle fazla kilolarından dolayı yürüyemediği için yaşıtları gibi etkinliklere katılamadığını ve buna çok üzüldüğünü ifade eden 4. sınıf öğrencisi Yağız Bekte, "Eskiden çok kiloluydum. Şimdi ise gayet iyiyim. Eskiden hiçbir etkinliğe katılamıyordum. Çok kilolu olduğum için yürüyemiyordum. Şimdi kilom gayet iyi. Eskiden arkadaşlarımın yaptığı etkinlikleri yapamıyordum, şimdi ise yapabiliyorum. Bunun için çok mutluyum" dedi.

bakanlık onaylı tedavisi devam ediyor
Yağız'ın yaşıtları ile aynı kiloya gelmesinin hem Yağız hem de kendileri için büyük mutluluk kaynağı olduğunu ifade eden baba Sedat Bekte ise "Yağız çok zor dönemlerden geçti. Çok kiloluydu. Zayıflaması için özel bir tedavi görmesi gerekiyordu ve tedavisini görüyor. Şu anda başarılı bir şekilde zayıflamış durumda. Artık o da yaşıtları gibi etkinliklere katılmaya başladı. Yağız, 11 yaşına girmek üzere. Bu hâllerini görmek güzel bir duygu. Önceden bir yerlere gidemiyorduk, gezemiyorduk. Yağız arkadaşlarını gördüğü zaman hep ağlar ve üzülürdü. ‘Ben niye gidemiyorum?' diye ağlardı. Şimdi onun için büyük bir hediye oldu. Şimdi tüm parkurlarda oynayabiliyor. Yağız'ın tedavisi kontrol amaçlı devam edecek. Yağız, 2022 yılından itibaren sağlıklı bir şekilde kilo veriyor. Bakanlık onaylı tedavisi güzel bir şekilde devam ediyor" diye konuştu.

Doktor kontrolü altında yaşamını sürdüren Yağız Bekte'nin tedavisinin ömür boyu devam edeceği öğrenildi.
